Uwaga na domeny *.waw oraz *.waw.com

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
wlisik

Użytkownik

Post06 maja 2013, 16:41

od mniej więcej tygodnia podczas przeglądania internetu, uaktywnia się mój ZoneAlarm i wyświetla komunikat o zagrożeniu z (między innymi) domeny satanisci.waw.pl; no więc akcja standardowa - zablokuj wejście a log do pliku. Za pierwszym razem myślę sobie 'o znów ktoś próbuje coś badać' (czy dane IP jest i czy ma zabezpieczenia itp). Po chwili jednak znów; i znowu powtórka akcji standardowej. I tak chyba co 10 - 15 min. W końcu się wkurzyłem (bo ileż można klikać w 'Deny'), dałem 'Remember to all' i mam spokój. Po weryfikacji logów zauważyłem dziwną rzecz - blokowany ruch pochodził z domen *.waw oraz *.waw.com
Jestem ciekaw, czy ktoś miał coś podobnego?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 maja 2013, 23:20

Ostatnio wiele spamerów usadawia strony właśnie na takich domenach regionalnych, bo są po prostu tanie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 maja 2013, 20:10

cosik_ktosik pisze:Ostatnio wiele spamerów usadawia strony właśnie na takich domenach regionalnych, bo są po prostu tanie.

Potwierdzam.

Jestem ciekaw, czy ktoś miał coś podobnego?

Jak chcesz to mogę sprawdzić Ci logi ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”