Virtual Box A bezpieczeństwo.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post16 maja 2010, 20:11

Witam.
Czy Virtual Box (maszyna do stawiania "wirtualnych" systemów) jest szczelna?
O co mi chodzi...
zakładamy że w virtual boxie za instaluje sobie XP i jeżeli na tym XP pobiorę jakiegoś virusa to on może przejść na normalny system czy jest tam zamknięty i nie wyjdzie? :)

-- 16 maja 2010, 20:11 --

No i mam jeszcze takie pytanie, jak zrobić abym mógł przesyłać pliki Miedzy Wirtualną maszyną gdzie jest XP a swoim Windows 7?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post16 maja 2010, 20:44

ja na virtual boxa przesyłałem pliki np. poprzez na głównym systemie utworzenie obrazu płyty np. nero i montowanie jej w virtual boxie. ma mieć rozszerzenie .iso a nie .nrg jak jest domyślnie w nero jak nagrywasz obraz

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 maja 2010, 21:30

No i mam jeszcze takie pytanie, jak zrobić abym mógł przesyłać pliki Miedzy Wirtualną maszyną gdzie jest XP a swoim Windows 7?

W VirtualPC jest możliwość zainstalowania specjalnego narzędzia dostępnego z menu okna wirtualnego systemu, które pozwala na zwykłe przeciąganie plików. Może w VrtualBoxie jest coś podobnego, no ale nie wiem, gdyż go nie używam.

Co do szczelności, niby jest ale zawsze pojawiają się jakieś błędy co pokazują inną kolej rzeczy (pisaliśmy o tym kilka razy nawet newsy).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post16 maja 2010, 22:11

A czy utworzony już system w Virtual boxie można odpalić Virtual PC? Nam facet od systemów mówił że Virtual box to jeden z najprostszych w obsłudze, dał bym sobie rade z tym VirtualPC? czy on też jest po polsku?

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post16 maja 2010, 22:36

Otwórz obraz VHD jakimś programem, zobacz poradnik --> Montowanie obrazu VHD jako dysk lokalny.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post16 maja 2010, 23:25

Jak otworz "jakimś" ?
Nie wiem oco tu chodzi, mam to zainstalować na virtualnej maszynie czy na swoim systemie? Jak mam podać ścieżkę skoro nie widzę żadnych dysków itp

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 00:28

...i jeżeli na tym XP pobiorę jakiegoś virusa to on może przejść na normalny system czy jest tam zamknięty i nie wyjdzie? :)

To zależy od konfiguracji maszyny wirtualnej. Normalnie system wirtualny jest odizolowany od macierzystego, jednakże musimy pamiętać, jeżeli skonfigurowaliśmy maszynę wirtualną do współdzielenia folderów/plików z macierzystym systemem, to może dojść do zainfekowania plików znajdującym się w udostępnionym folderze, ów folder znajduje się fizycznie na dysku prawdziwego systemu, więc teoretycznie istnieje ryzyko zainfekowania, a w zasadzie przedostania się infekcji.

Udostępnij katalog w VB.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 01:04

Udostępniłem, C D i E ale nie ma reakcji, niby jest ale w komputerze go wogóle nie widać

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 01:09

Ponieważ trzeba to albo zmapować (net use) albo po prostu otworzyć udostępniony folder wpisując w Start => Uruchom

Kod: Zaznacz cały

\\vboxsvr\nazwa_udziału
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 01:16

czyli mam wpisać (tam w tym udostępnianiu w virtual bocie na maszynie witualnej)

c:\\vboxsvr\c
d:\\vboxsvr\d
e:\\vboxsvr\e

?
czy może
net use d:\\vboxsvr\d
a moze
net use d: \\vboxsvr\d

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 01:22

Napisałem już wcześniej jak i dokładnie w ten sposób dostaniesz się do udostępnionych zasobów.

-- 17 maja 2010, 01:22 --

A w przypadku net use to oczywiście należy podać literę dysku pod którą udział będzie dostępny. czyli net use z: \\vboxsvr\nazwa_udziału

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 08:29

No więc dla:
D:\Programy
mam wpisać

net use d: \\vboxsvr\Programy
I nazwa Programy

?

Nie działa, pewnie ja nie potrafię tego dobrze wpisać.

-- 17 maja 2010, 01:53 --

Ok!
Poradziłem sobie, gdy bd miał wolny czas zacznę pisać poradnik tak aby to zrozumieć bo nie jest to trudne do zrobienia.
Pozdrawiam.

-- 17 maja 2010, 08:29 --

Ale zanim go napiszę chce się jeszcze dowiedzieć paru rzeczy, czy da się zmapować dysk między komputerami normalnie? chodzi mi że ja z kolegą przez internet

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 09:03

Przed możliwością skorzystania z zasobów trzeba skonfigurować foldery udostępniane we właściwościach VirtualBox. Później odwołujesz się do zasobu adekwatnego do tego co wpisałeś w oknie udostępniania.

czy da się zmapować dysk między komputerami normalnie?

Tak da się, można to zrobić z wykorzystaniem net use lub odwołując się bezpośrednio \\nazwa_komputera_lub_IP\nazwa_udostępnionego_zasobu, albo skorzystać z opcji mapowania dostępnej spod menu eksploratora. Kiedyś to już opisywałem Mapowanie zdalnego zasobu

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 09:31

Porzućmy już Virtual Box, teraz chodzi mi o mapowanie dysku kolegi, to ten sposób co napisałeś będzie działał?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 10:18

Przy stałym IP lub dla zmiennych adresów z wykorzystaniem usługi DynDns, tak można zrobić tego typu udostępnianie i mapować je u siebie na kompie. Warunkiem podstawowym jest możliwość jednoznacznego zidentyfikowania numeru IP komputera.

Tutaj Masz rozwiązanie z wykorzystaniem IIS

Kod: Zaznacz cały

http://www.boyce.us/windows/tipcontent.asp?ID=397

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”