Wiersz poleceń - problem ze skanowaniem antywirusa AVG

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Szczepan

Użytkownik

Post02 kwie 2011, 23:18

Witajcie hej
Mam oto taki problem:

Mam antywirusa AVG Anti-Virus Free Edition 2011. Jeżeli chodzi o skanowanie z poziomu interfejsu graficznego, to wszystko działa należycie. Ale jeżeli uruchomię skan (obojętnie jaki) z poziomu wiersza poleceń, to skan ten się uruchamia, ale nie skanuje żadnych folderów ani plików. Co widać na dołączonym poniżej obrazku w nazwie przeskanowane obiekty: 0

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Po wyczyszczeniu listy w dzienniku zdarzeń i uruchomieniu jeszcze raz antywirusa z wiersza poleceń, fakt ten jest odnotowany w dzienniku zdarzeń:

Ale w wynikach skanowania jest już takie coś:

Proszę się przypatrzeć w nazwy: Razem przeskanowanych: 0 i (mniej niż sekunda)
Tak jakby się uruchamiał ale nic nie przeskanował....? Może mi ktoś wytłumaczyć co jest grane. Proszę o pomoc.
Dorzucam screen z pliku pomocy na temat wiersza poleceń w tym programie (sam czytałem ją pięć razy ale niczego się nie doszukałem, wydaje mi się że składnia jest w porządku)

Dodam na koniec że usługi w systemie odnośnie tego programu są uruchomione, a ustawienia zaawansowane są prawidłowo skonfigurowane. Jeszcze raz proszę pomoc i dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, 00:06 przez XMan, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wrzuciłem miniaturki screenów, przeniosłem temat z działu Oprogramowanie --> Bezpieczeństwo.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 kwie 2011, 23:27

Nie dałeś spacji po każdym z parametrów (chodzi o /comp /heur /ext itd...)
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Szczepan

Użytkownik

Post17 kwie 2011, 12:51

Mam problem ze skanowaniem poszczególnych folderów z poziomu wiersza poleceń. Proszę o podanie składni wiersza polecenia do ścieżek dostępów takich folderów jak:

C:\Windows\system32
C:\Program Files\IrfanView\Plugins
D:\Moje rzeczy
D:\Moje rzeczy\Kopia folderów
D:\Moje rzeczy\Pompki Wąskie

Aha jeszcze jedno interesuje mnie jak przeskanować pojedynczy plik z poziomu wiersza poleceń. Np.
D:\Domek\P1040954.jpeg. Proszę o podanie składni wiersza polecenia, bo też mam z tym problem.
Ogólnie chodzi mi o podanie przykładowych składni wiersza polecenia z poszczególnymi parametrami.
Z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2011, 15:05

Nie wiem jak w XP, ale na Win7 działa zwykłe cd c:\program files
jak u Ciebie nie dział to zobacz skracanie fragmentów jak program files poprzez częściowe zastąpienie jego znakiem ~
np program~ tylko nie pamiętam po ilu znaków się go dodawało.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post21 kwie 2011, 23:44

Szczepan pisze:Proszę o podanie składni wiersza polecenia do ścieżek dostępów takich folderów jak:

C:\Windows\system32
C:\Program Files\IrfanView\Plugins
D:\Moje rzeczy
D:\Moje rzeczy\Kopia folderów
D:\Moje rzeczy\Pompki Wąskie

Kod: Zaznacz cały

avgscanx.exe /scan="C:\Windows\system32"
avgscanx.exe /scan="C:\Program Files\IrfanView\Plugins"

Ewentualnie możesz podać kilka ścieżek w jednym poleceniu oddzielając je średnikiem:

Kod: Zaznacz cały

avgscanx.exe /scan="C:\Program Files\IrfanView\Plugins";"C:\Windows\system32"

Pliki jak wnioskuję z pierwszego screena traktowane są tak samo jak foldery.
Musisz przy tym pamiętać o cudzysłowach wokół każdej ścieżki. Nie zapominaj również o tym:
rokko pisze:Nie dałeś spacji po każdym z parametrów (chodzi o /comp /heur /ext itd...)

Szczepan

Użytkownik

Post22 kwie 2011, 13:23

A mógłby mi ktoś jeszcze podać pełną składnie do pojedynczego pliku np. D:\Domek\P1040954.jpeg z parametrami bo też mam z tym duży problem :oops: Dzięki i przepraszam ogólnie za kłopot.

Awatar użytkownika
deFco247

Ekspert
Kontaktowanie:

Post22 kwie 2011, 13:28

Ojej... Napisałem przecież wcześniej:
Pliki jak wnioskuję z pierwszego screena traktowane są tak samo jak foldery.
Robisz to tak samo, tylko zamiast ścieżki do folderu podajesz ścieżkę do pliku i tyle.

Szczepan

Użytkownik

Post03 maja 2011, 13:09

Dzięki "deFco247" za wyrozumiałość i pozostałym też dziękuje. Tyle mi wystarczy zamykam temat.

-- 25 kwi 2011, 21:08 --

Hej nie chce zakładać nowego tematu, a mam problem z kilkoma parametrami. Te parametry to
- NOBREAK
- EXCLUDE
- CLEAN
- @
- LOG

w niektórych nie rozumiem znaczenia. W pierwszych dwóch parametrach (NOBREAK, EXCLUDE) po prostu mi one nie działają. Wypisuje:

avgscanx.exe /scan="C:\Windows\system32" /HEUR /ADS /PUP /PROC /NOBREAK

i podczas skanowania wciskam CTRL+BREAK i skan się zatrzymuje (a nie powinien, zgodnie ze treścią polecenia...). Proszę o właściwą składnie polecenia NOBREAK?

Następnie.... polecenie EXCLUDE wypisuje:

avgscanx.exe /scan="C:\Program Files" /HEUR /ADS /PUP /PROC /REPOK /EXCLUDE="C:\Program Files\Outlook Express"

i podczas skanowania folderu Program Files antywirus powinien pominąć folder Outlook Express, a nie pomija go, skąd wiem z polecenia REPOK które na konsoli pisze iż wszystkie pliki z folderu Outlook Express są OK (czyli nie zainfekowane).... a powinien te folder całkiem pominąć. Proszę o właściwą składnie polecenia EXCLUDE ?

Jeszcze mam do was pytanie odnośnie trzech ostatnich parametrów (CLEAN, @, LOG)

1. Proszę mi szerzej wytłumaczyć opis tych poleceń....
- Czyść automatycznie
- Generuj plik wyników skanowania
- Plik polecenia /nazwa pliku
bo nic mi te tłumaczenia nie mówią. Z góry dzięki za szczegółowy opis.

2. Proszę o właściwą składnie poleceń z tymi parametrami (tak dla przykładu).

To wszystko... we wszystkich pozostałych parametrach nie miałem problemu ze zrozumieniem ani ze składnią. To na razie tyle. Dzięki za pomoc.

-- 27 kwi 2011, 13:43 --

Jeżeli masz chwilę deFco247, to proszę o odpowiedz. Ps dzięki za wyrozumiałość. Proszę także innych o odpowiedzi na powyżej postawione pytanie...?

-- 03 maja 2011, 13:09 --

Dobra zamykam temat

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”