Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Izotopek

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2009, 23:04

Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post31 mar 2009, 23:33

Witam forumowiczów,

Posiadam Win Xp professional.

Po formacie i udanej instalacji systemu na nowym dysku było wszystko jakiś czas dobrze. Jednak od pewnego czasu mam problemy z wyłączaniem komputera. Parę miesięcy.

Mianowicie czasami, lecz nie zawsze komputer nie wyłączy się do końca. Naciskam start, wyłącz komputer i naciskam W....wszystko się robi ładnie pięknie do momentu, aż widnieje napis " zamykanie systemu Windows ".
Potem muszę wyłączać kompa z listwy.

Czytałem kilka wątków o tym i odznaczyłem "zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii" w głównych koncentratorach USB.

Czasem tez mam dziwne błędy...po załadowaniu systemu widnieje " Aby pomóc w ochronie tego komputera system Windows zamknął ten program"
Nazwa : generic host process for win32 services...

Sygnał błędu
EventType: BEX P1: schvost.exe P2: 0.0.0.0 P3 : 00000000
P4: unknown P5: 0.0.0.0 P6: 00000000 p&: 00000000
P8: c0000005 P9: 00000008

W załączniku wrzuciłem log z HijackThis, combofix, silent runners

Bardzo proszę o analizę...

P.s.

Od razu po złożeniu zestawy czyli płyta Gigabyte MA78G-DS3H, ram A-Data Gaming series 2gb, procek Amd x2 5600+ , grafika Geforce 9800gt...i po instalacji win xp miałem może z 2-3 razy niebieski ekran. Mam zasilacz Chiefteca(całą obudowę tej firmy) 400wat. W sklepie powiedzieli, że jest wystarczający jednak...nie wiem czy im wierzyć. Zasilacz ma około rok. Kupiony był dawniej do poprzedniego kompa. Jak odpalę jakąś grę z większymi wymaganiami to nic się nie wiesza.

Na poprzednim kompie też miałem podobne problemy z nie wyłączającym się windowsem, jednak tam wylały się kondensatory na płycie głównej.
Na obecnym kompie mam jeden dysk WD 160GB.
Antywirus jaki posiadam to Nod32.

I jeszcze napięcia zasilacza Oto odczyty z Biosu:

Vcore - 1.410v
DDR 2 1.8v - 1.952v
+3.3 - 3.296v
+12v - 11.858v

Odczyt z programu speedfan 4.34

Vcore 1 - 1.36v
Vcore 2 - 1.95v
+3.3 - 3.28v
+5 - 5.00v
+12 - 11.90v
-12 - -0.68v
-5 - 4.05v
+5 - 5.51v
Vbat - 3.06v

Jakaś nieścisłość jest w +5 i -5 V

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję.

HiJackThis Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ComboFix Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
SilentRunners Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post31 mar 2009, 23:41

Zobacz to: Długie zamykanie systemu (wyłączanie komputera)

Aby dowiedzieć się więcej, czego dotyczył bluescreen, odczytaj plik DMP. Zrób to wg tej instrukcji :arrow: Czytanie plików DMP
Podaj raport na forum. Wklej go na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników a tu daj tylko link do niego.
Sprawdź teraz, czy są jakieś pliki DMP.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Izotopek

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2009, 23:04

Re: Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post01 kwie 2009, 00:03

Długie zamykanie zrobiłem już, czyli tamtego fixa.

A więc są 3 pliki DMP.

Oto linki do ich treści:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wszystkie błędy są z grudnia 2008 roku. O ile mnie pamięć nie myli to zaraz po odebraniu kompa od Softonu. Montowali nowe podzespoły.
Potem ja formatowałem dyski i wgrywałem win professional. Poinstalowałem swoje programy i jakoś tak zaraz pojawił się pierwszy niebieski ekran.

Aha jeszcze jedno...mam niestety neostradę(nic innego nie ma u nas)i modem Speed Touch. Jeden z błędów prawdopodobnie spowodowany jest przez alcan5wn.sys, a gdzieś na forach znalazłem, że to od sterowników modemu.

Przyczyny błędów:

Dwukrotnie : alcan5wn.sys ( alcan5wn+6a26 ) - podobno modem od neostrady.
Jeden raz : nv4_disp.dll ( nv4_disp+ec8b1 ) (plik dmp w którym był ten raport był ukryty)...podobno grafika.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post01 kwie 2009, 01:48

Faktycznie modem powodował bsody. Chociaż to stare DMP, odłącz modem i zobacz, jak wtedy się system wyłącza.

Co do logów, to niech się ekspert od nich wypowie (będzie z rana).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Izotopek

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2009, 23:04

Re: Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post01 kwie 2009, 01:59

Dziwi mnie to, że raz system się wyłącza dobrze, innym razem nie chce się wyłączyć.
W takim razie czekam na eksperta. I potem chciałbym, abyście mi poradzili co zrobić, aby na nowo nastała światłość w domu:)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post01 kwie 2009, 08:14

W logach nie widać żadnej infekcji, ani strzępki.

1. Usuń ręcznie folder C:\Qoobox.
2. Z folderu "System Volume Information" usuniesz poprzez chwilowe wyłączenie "Przywracania Systemu":

>Panel Sterowania>System>Przywracanie Systemu>>zaznacz w okienku przy "Wyłącz przywracanie na wszystkich dyskach">Zastosuj>OK.
Potem możesz powrócić do poprzedniego ustawienia (czyli usunąć zaznaczenie z okienka).


3. Wykonaj optymalizację systemu

4.Przeskanuj obszar mojego komputera Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (uruchom przez IE) Daj raport z niego na forum.



===============
K.

Izotopek

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2009, 23:04

Re: Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post02 kwie 2009, 02:58

1. Folder usunięty.

2. Mam usunąć zawartość folderu System Volume Information?
Przywracanie systemu wyłączyłem, dodałem użytkownika w zabezpieczeniach i w tym folderze na dysku C były dwa pliki. Jeden o nazwie MountPointManagerRemoteDatabase , drugi tracking.log.
Tracking.log powraca zaraz po usunięciu, a MountPointManagerRemoteDatabase po restarcie. Przywracanie systemu jest wyłączone.
Tak ma pozostać?

3. Optymalizacja.
HiJackThis
To jest aktualny log Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Proszę o podpowiedzenie mi co mogę dać fix w HiJacku
Nie wiem co to za pliki KHALMNPR.EXE

Msconfig
Jak odznaczę w moim przypadku autostart demona, i gg to po restarcie wyskakuje, że komp jest uruchomiony selektywnie i, że zalecane jest przywrócenie do normalnego trybu. Co mam zrobić?
zaznaczyć, aby więcej to ostrzeżenie się nie pojawiało?
Programy po restarcie się nie załadowały, ani nie są zaznaczone. Jednak widoczne są w "uruchamianie" (Ptaszki są odznaczone)

Reszta przebiegła pomyślnie.

4 Skan zrobię jutro


P.S

- Komp jakby przyśpieszył troszkę.
- Co do modemu i problemów ze sterami...to jak na razie po odłączeniu modemu...system zamyka się prawidłowo. Jak modem jest nie podłączony i system startuje to też jest wszystko ok. Na razie wykonałem tylko kilka wyłączeń i włączeń systemu, także zobaczymy co będzie później. Jednak chyba jest ok.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post02 kwie 2009, 10:28

O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 - HKLM\..\Run: [WheelMouse] C:\Program Files\A4Tech\Mouse\Amoumain.exe
O4 - HKLM\..\Run: [SpeedTouch USB Diagnostics] "C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe" /icon
O4 - HKLM\..\Run: [WOOWATCH] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\Watch.exe
O4 - HKLM\..\Run: [WOOTASKBARICON] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\GestMaj.exe TaskBarIcon.exe
O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NeroCheck.exe
O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre6\bin\jusched.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [Logitech Hardware Abstraction Layer] KHALMNPR.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [Kernel and Hardware Abstraction Layer] KHALMNPR.EXE
O4 - HKCU\..\Run: [DAEMON Tools Lite] "C:\Program Files\DAEMON Tools Lite\daemon.exe" -autorun

Te w/w wpisy sfiksuj w Hijacku:
>>Hijack>>scan(Do a system scan only)>>zaznacz je >>Fix checked.



==========
K.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post02 kwie 2009, 12:48

Vcore 1 - 1.36v
Vcore 2 - 1.95v
+3.3 - 3.28v
+5 - 5.00v
+12 - 11.90v
-12 - -0.68v
-5 - 4.05v
+5 - 5.51v
Vbat - 3.06v

Jakaś nieścisłość jest w +5 i -5 V

Aby upewnić się, że to tylko jest przekłamanie w odczycie, zmierz wartości napięć miernikiem => Instrukcja
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Izotopek

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2009, 23:04

Re: Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post02 kwie 2009, 22:47

Log z kasperskiego Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Usunąłem te pliki, które znalazł kasperky.

Jutro będą pomierzone napięcia.

Co do HiJacka to zrobiłem tak jak wyżej, fixnołem wsio.

A co z tym uruchamianiem selektywnym? Mam pominąć to ostrzeżenie? Czy tak ma być?

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post03 kwie 2009, 08:44

Start>>>Uruchom>>>msconfig

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zahaczykuj to co podkreśliłem na czerwono>>>Zastosuj>>>OK>>>Restart. :)


===========
K.

Izotopek

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2009, 23:04

Re: Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post04 cze 2009, 22:15

Mam małe pytanie.

Mianowicie posiadam klawiaturę Logitech Wave Corded Keyboard model Y-UV90, z kablem.
Myszka jakaś tam A4 Tech. Wszystkie sterowniki od nich zainstalowane.

Problem jest taki, że czasem system się nie włączy. Dochodzi do okna powitania...pojawia się czarny ekran i przestają być wczytywane dane. Dysk przestaje pracować.
Po restarcie komp się uruchamia...wciskając del mogę wejść do Biosu itd.
Jednak pojawia się okno wybierania uruchamiania systemu...czyli czy uruchomić normalnie, w trybie awaryjnym itd...
I tu się pojawia problem bo nie mogę nic wybrać, szczałki w górę i w dół, enter nie działają.

Czy to wina klawiatury?

Mało tego, jeżeli nic nie wybiorę bo nie mogę, to kom uruchamia się w trybie normalnym...czyli to samo co poprzednio, wczytuje prawie do końca, czarny ekran i zonk.

Pomaga wyłączenie kompa z listwy i odczekanie chwili, wszystko się normuje.
Może ktoś się spotkał z tym zjawiskiem?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post04 cze 2009, 23:14

W biosie przejdź do Integrated Peripherals i włącz:
USB Keyboard Support, USB Mouse Support, USB Dos Support oraz USB Legacy Support.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Izotopek

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 mar 2009, 23:04

Re: Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post04 cze 2009, 23:22

Dziękuję za szybką odpowiedź.

A to, że komp się nie chce czasem włączyć to czego może być wina?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Win Xp - proszę o sprawdzenie logów

Post04 cze 2009, 23:26

A co z tymi napięciami?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości