Wirus blokuje strony instalację mysz i touchpad!

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
pozytyw74

Użytkownik

Post08 maja 2012, 17:50

Pozdrawiam,

Mam problem zawirusował mi się komputer jakimś świństwem, które blokuje strony z antywirusami i nie tylko, blokuje instalacje antywirusów, teraz zablokował touchpada i myszkę. Zdążyłem przeskanować go skanerem online Panda, ale to nic nie dało. Mam acera aspire 5742G. Włączałem go i wyłączałem i nic to nie daje wskaźnik myszki nawet nie drgnął. Co robić? . Jak odzyskać kontrolę nad komputerem? Dziękuję za pomoc z góry.

P.s. Działa tylko klawiatura.
Dodam, że pojawia się komunikat o tym, że na stronie przeglądarki wykryto wirusa i w związku z tym przeglądarka się wyłącza.
Korzystam z komputera stacjonarnego zastanawiam się jak to świństwo usunąć.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 18:12 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniosłem z działu Problemy --> Bezpieczeństwo

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post08 maja 2012, 18:11

Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware
(nie instaluj wersji PRO tylko Freeware)
Pełne skanowanie.
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware
Po skanowaniu wrzuć z niego logi,
oraz logi zgodnie z tym regulaminem :
bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpiecze-stwo-t1887.html
Obsługa programu OTL
Powinny wyskoczyć dwa logi - OTL.txt i Extras.txt - proszę je dać na Forum.

Czekaj za odpowiedzią fachowców z działu Bezpieczeństwo.

Logi wrzucasz na zewnętrzny serwer : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W razie problemów : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko link do nich.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

pozytyw74

Użytkownik

Post08 maja 2012, 18:37

Sciągnąłem, go - tzn program antymalwerowy na twardy zewnętrzy dysk, przełączyłem dysk do komputera zawiorusowanego i kiedy chciałem uruchomić on po prostu zniknął. Próbuję go znaleźć w procesach Managerra zadań, ale chyba go tam nie ma. Czy jakoś inaczej mogę ściągnąć go na komputer zainfekowany i odpalić. Nie wiem jaki link wpisać, żeby od razu program sam zaczął się ściągać.

Komputer nie chce uruchomić żadnego programu antywiusowego. Nie chce uruchomić zaintalowanego już spybot search and destroy. Nie wiem jak sobie radzić dalej. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 18:46 przez pozytyw74, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post08 maja 2012, 18:42

pozytyw74 pisze:Sciągnąłem, go na twardy zewnętrzy dysk, przełączyłem dysk do komputera zawiorusowanego i kiedy chciałem go uruchomić on po prostu zniknął. Próbuję go znaleźć w procesach Managerra zadań, ale chyba go tam nie ma. Czy jakoś inaczej mogę ściągnąć go na komputer zainfekowany i odpalić. Nie wiem jaki link wpisać, żeby od razu program sam zaczął się ściągać.

Na razie możesz odpuścić sobie Malwarebytes`a. Natomiast podaj logi z OTL -> http://hotfix.pl/articles.php?article_id=143 i TDSSKiller -> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

pozytyw74

Użytkownik

Post08 maja 2012, 19:01

OTL też się nie instaluje. Dwa razy pokazał się na ułamek sekundy na ekranie i zniknął. TDSS również nie chce się instalować. Pokazuje że pliki się otwierają do 15% a potem wszystko znika. Co dalej, czy macie jakiś pomysł jak usunąć to śiństwo?

Zainstalowałem MBAM na dysku zewnętrznym i prónowałem go odpalić na zainfekowanym komputerze i też jest blokowany.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2012, 19:10 przez pozytyw74, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post08 maja 2012, 19:02

pozytyw74 pisze:OTL też się nie instaluje. Dwa razy pokazał się na ułamek sekundy na ekranie i zniknął. Co dalej?

Sprawdź, czy tak samo dzieje się w trybie awaryjnym.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

pozytyw74

Użytkownik

Post08 maja 2012, 19:42

Udało się otworzyć wszystkie pliki w trybie awaryjnym. Teraz skanuję komputer. Za chwilę postaram się wkleić logi na forum.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post08 maja 2012, 21:41

pozytyw74 pisze:Udało się otworzyć wszystkie pliki w trybie awaryjnym. Teraz skanuję komputer. Za chwilę postaram się wkleić logi na forum.

OK. Czekamy.

pozytyw74

Użytkownik

Post09 maja 2012, 12:07

Przepraszam, że to tyle trwa, ale musiałem wrócić do domu 100 km. Zanim jednak wsiadłem do auta, próbowałem wysyłać raporty. Jednak mysz nie działa nadal i nie za bardzo wiedziałem jak skopiować loga i wkleić do tego programu. Jeśli możecie wyjaśnić mi co zrobić z błędem 39 myszy i touchpada tak pokazuje Manager urządzeń, będzie szybciej. Teraz męczę się z myszką. Szukam w internecie co to znaczy. Pozdrawiam i dziękuję za pierwszą pomoc. Program znalazł ponad 30 infekcji. Wyczyściłem komputer 2 razy. Zresztą wszystko przeczytacie w logach.

Wrzuciłem to nocą na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Gdybyście mogli pomóc z myszką bylbym wdzięczny(błąd 39). Sterownik nie chce się aktualizować w Managerze urządzeń. Nie wiem jak to naprawić. Za Malwery bardzo dziękuję. Pozdrawiam.

-- 09 maja 2012, 12:07 --

Ponieważ przywróciłem system, aby znów zaczęła pracować mysz. Przywróciłem również wszystkie malawery. Jeszcze raz skanowałem system Malawerebytes'em. Przesyłam Wam jeszcze jeden spis logów. Wczoraj w nocy bylem już bardzo zmęczony, więc może coś nie tak zapisałem. Prawdę powiedziawszy robiłem to pierwszy raz i sterowalem komputerem klawiaturą. Mam nadzieję, że te informacje przydadzą się Wam. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.

Tutaj są logi: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 00:24

Różniaste problemy.

Spokojnie ;) . Wszystko postaramy się naprawić. Podaj logi z OTL -> http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm i TDSSKiller -> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm, bo zapomniałeś o nich ;) .

3 skany Malwarebytes`a.

Po wykonaniu tych wszystkich skanów usunąłeś wiele infekcji, jednak ich pozostałości, itp. nadal są w systemie. Usuniemy przy pomocy analizy logów, którą wykonamy, gdy dostarczysz nam logi, o których wyżej pisałem. Ponadto opróżnij kwarantannę Malwarebytes`a (było tam kilka fałszywych alarmów, ale może być). Zrób to poprzez dostanie się do kwarantanny Malwarebytes`a i wybranie tam opcji -> Usuń Wszystko.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”