Witam, program Avast po aktualizacji wykrywa infekcje wirusem MalOb-DQ, objawy działania wirusa to przekierowywanie stron, poza tym ze względu na to że Avast ciągle blokuje uruchomienie tego programu działanie systemu jest drastycznie spowolnione. Plik który Avast wykrywa jako zarażony to C:\windows\system32\jkhijj.dll a proces, do którego się odnosi to Expolrer.exe. Dla jasności w sprawie załączam logi z OTL:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przeszukałem forum, szukając nazwy tego wirusa i nic nie znalazłem, jeżeli jednak źle szukałem to przepraszam, ale ze względu na spowolnienie funkcjonowanie systemu mam ograniczone możliwości działania.
Wirus MalOb-DQ[Cryp]
- deFco247
- Kontaktowanie:
Wirus MalOb-DQ[Cryp]
Odinstaluj poprzez Dodaj/Usuń program zbędny pasek przeglądarki Daemon Tools Toolbar.
W białe dolne okno Własne opcje skanowania/skrypt w OTL wklej:
Po restarcie wykonaj nowy zestaw logów OTL oraz pokaż raport z usuwania OTL powstały po wykonaniu powyższego skryptu.
W białe dolne okno Własne opcje skanowania/skrypt w OTL wklej:
Uruchom to poprzez Wykonaj skrypt i zatwierdź restart.:OTL
O4 - HKLM..\Run: [iihgfcsys] File not found
O4 - HKLM..\Run: [pmlllkaudio] C:\WINDOWS\System32\ssrrom.dll (foobar2000.org)
O4 - HKU\.DEFAULT..\Run: [tuspopsys] File not found
O4 - HKU\.DEFAULT..\Run: [xxvvutaudio] C:\WINDOWS\System32\ssrrom.dll (foobar2000.org)
O4 - HKU\S-1-5-18..\Run: [tuspopsys] File not found
O4 - HKU\S-1-5-18..\Run: [xxvvutaudio] C:\WINDOWS\System32\ssrrom.dll (foobar2000.org)
O4 - HKU\S-1-5-21-1644491937-583907252-725345543-1004..\Run: [hggdddaudio] C:\WINDOWS\System32\ssrrom.dll (foobar2000.org)
O4 - HKU\.DEFAULT..\RunOnce: [] File not found
O4 - HKU\S-1-5-18..\RunOnce: [] File not found
O4 - HKU\S-1-5-19..\RunOnce: [] File not found
O4 - HKU\S-1-5-20..\RunOnce: [] File not found
[2011-05-17 23:30:30 | 000,129,024 | -H-- | C] (foobar2000.org) -- C:\WINDOWS\System32\qonolk.dll
[2011-05-17 21:30:31 | 000,129,024 | -H-- | C] (foobar2000.org) -- C:\WINDOWS\System32\jkjiji.dll
[2011-05-17 20:30:30 | 000,129,024 | -H-- | C] (foobar2000.org) -- C:\WINDOWS\System32\jkhhig.dll
[2011-05-17 19:30:32 | 000,129,024 | -H-- | C] (foobar2000.org) -- C:\WINDOWS\System32\ssrsqp.dll
[2011-04-08 19:38:09 | 000,118,784 | -H-- | C] () -- C:\WINDOWS\System32\jkhijj.dll
:Commands
[emptytemp]
Po restarcie wykonaj nowy zestaw logów OTL oraz pokaż raport z usuwania OTL powstały po wykonaniu powyższego skryptu.
-
Wirus MalOb-DQ[Cryp]
Dzięki za odpowiedź.
Po wykonaniu powyższych czynności Avast nie wykrywa już wirusa, ale zdarzyły się dwie dziwne rzeczy:
1. Przy logowaniu na tą stronę, dostałem komunikat z Avasta że zablokowano złośliwy adres url, w wierszu zarażenie wpisane było tylko URL:Mal, a proces którego to dotyczy to Firefox.exe.
2. Przy próbie wklejenia raportów na wklejto.pl nie można otworzyć dostępu do dysku aby wskazać odpowiedni plik (opcja dodaj plik nie reaguje), dlatego raporty zostały wklejone bezpośrednio w edytorze tekstu (ale to chyba nie ma znaczenia).
Poza tym nie ma już przekierowań na inne strony, ale czasami po wpisaniu adresu przeglądarka zamiast wyświetlić odpowiednią stronę wraca do adresu google.pl
log z ponownego skanowania:
log z wykonania skryptu:
Po wykonaniu powyższych czynności Avast nie wykrywa już wirusa, ale zdarzyły się dwie dziwne rzeczy:
1. Przy logowaniu na tą stronę, dostałem komunikat z Avasta że zablokowano złośliwy adres url, w wierszu zarażenie wpisane było tylko URL:Mal, a proces którego to dotyczy to Firefox.exe.
2. Przy próbie wklejenia raportów na wklejto.pl nie można otworzyć dostępu do dysku aby wskazać odpowiedni plik (opcja dodaj plik nie reaguje), dlatego raporty zostały wklejone bezpośrednio w edytorze tekstu (ale to chyba nie ma znaczenia).
Poza tym nie ma już przekierowań na inne strony, ale czasami po wpisaniu adresu przeglądarka zamiast wyświetlić odpowiednią stronę wraca do adresu google.pl
log z ponownego skanowania:
log z wykonania skryptu:
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Wirus MalOb-DQ[Cryp]
Wykonaj pełne skanowanie programem Malwarebytes i pokaż raport:
http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-m ... re-a55.htm
http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-m ... re-a55.htm
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Wirus MalOb-DQ[Cryp]
No niestety Malwarebytes nie działa, po zainstalowaniu pojawia się komunikat i znika tak szybko że trudno go przeczytać ale jest to prawdopodobnie informacja o nieaktualnej bazie wirusów. Dodam jeszcze że miałem już wcześniej zainstalowany Malwarebytes, ale po jakimś czasie sprawnego działania, przestał funkcjonować tzn. po uruchomieniu program się wieszał.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Wirus MalOb-DQ[Cryp]
W takim razie spróbuj dr.webem:
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... --p128.htm
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... --p128.htm
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Wirus MalOb-DQ[Cryp]
Dr. Web po ponad 18h skanowania znalazł to:
Zrobiłem jeszcze pełny skan GMER:
Zrobiłem jeszcze pełny skan GMER:
- deFco247
- Kontaktowanie:
Wirus MalOb-DQ[Cryp]
Większość z tego, co wykrył Dr.Web wygląda mi na fałszywe alarmy.
Log z GMER natomiast jest raczej do niczego, gdyż masz zainstalowane DAEMON Tools.
Przeczytaj i zastosuj się: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Z tego co teraz widzę to wydaje mi się podejrzane:
Log z GMER natomiast jest raczej do niczego, gdyż masz zainstalowane DAEMON Tools.
Przeczytaj i zastosuj się: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Z tego co teraz widzę to wydaje mi się podejrzane:
Wstaw prócz nowego loga z GMER raport z MBRCheck.---- Disk sectors - GMER 1.0.15 ----
Disk \Device\Harddisk0\DR0 MBR read error
Disk \Device\Harddisk0\DR0 MBR BIOS signature not found 0
-
Wirus MalOb-DQ[Cryp]
Ok, Daemon usunięty,
log z GMER po usunięciu:
log z MBRCheck:
log z GMER po usunięciu:
log z MBRCheck: