Witam!
Sprawa wygląda następująco dzisiaj rano po uruchomieniu komputera i użytkowaniu przez kilka godzin nagle wyskoczył wirus tzw. "policja" wyskoczyło okienko na cały ekran z żądaniem opłaty 400zł.. menu start zniknęło oraz alt+ctrl+del nie działał wiec postanowiłem zrestartować komputer.
Po restarcie komputer ładował się normalnie po ładowaniu paska windowsa (przed zapraszamy) zrobił się cały czarny ekran było tak przez pewien okres i znow postanowiłem zrestartować komputer i dalej to samo..
Szukałem w gogle rozwiazan sporo było z Trybem awaryjnym poprzez logi ale żaden z trzech TRYBÓW AWARYJNYCH nie działa
Wygoglowałem że kaspersky 10 rescue disc może się z tym uporać.. Dobra sciagnalem z innego komputera Kaspersky i nagrałem obraz plyty na dvd..
Odpalilem z płyty kasperskiego wybrałem jezyk itp.. przeszedłem do opcji graficznej.. nagle wyskakuje komunikat "There is not enough disk space to copy required files - 378 Mb of free space are needed. The files will be stored in the memory."
Po zamknieciu komunikatu okazuje się ze nie wykrywa zadnych dyskow do skanowania poprzez program..
Postanowilem zamknąć kasperskyego zrestartować komputer i wlaczyc normalnie .. i nagle okazuje się ze wyskakuje komunikat "disc boot failure insert system disc and press enter"
Za bardzo się nie zdziwiłem bo czasami wyskakiwal mi taki komunikat w przeszlosci przed wirusem.. Ale poprawiałem kable i było ok.. a teraz probowanie zmiany kabli na inne nawet też nie pomaga dalej jest disc bot faliure wiec co do podlaczenia wszystko jest na pewno ok..
Postanowiłem wgrać nowego windowsa ale nie da rady gdy nie czyta dysku.
Byłem u kumpla z dyskiem wyskakuje to samo
W biosie wykrywa dysk twardy
Dane techniczne:
HDD: seagate barracuda 7200 500gb
System:Win xp/sp3
Procek: intel core duo 2x2.5
Grafa: geforce 9600 gt ( nie pamiętam dokładnie)
Plyta glowna: Gigabyte GA-G31M-ES2C
Moje pytanie brzmi nastepujaco : Czy możliwe ze wirus zepsuł dysk twardy? jakies inne sposoby na uporanie się z tym?
a może już sam padl z siebie dysk..
wirus policyjny + błąd dysku
- kominekl
- Kontaktowanie:
Sprawa wygląda następująco dzisiaj rano po uruchomieniu komputera i użytkowaniu przez kilka godzin nagle wyskoczył wirus tzw. "policja" wyskoczyło okienko na cały ekran z żądaniem opłaty 400zł.. menu start zniknęło oraz alt+ctrl+del nie działał wiec postanowiłem zrestartować komputer.
Infekcja. Zastosuj się do próśb o logi stąd -> bezpieczenstwo/regulamin-bezpiecze-stwa-t19001.html.
Moje pytanie brzmi nastepujaco : Czy możliwe ze wirus zepsuł dysk twardy? jakies inne sposoby na uporanie się z tym?
Możliwe. Jednak jest to tak nieprawdopodobne, że aż szkoda gadać.
Za bardzo się nie zdziwiłem bo czasami wyskakiwal mi taki komunikat w przeszlosci przed wirusem.. Ale poprawiałem kable i było ok.. a teraz probowanie zmiany kabli na inne nawet też nie pomaga dalej jest disc bot faliure wiec co do podlaczenia wszystko jest na pewno ok..
Na początek proponuję dokonać resetu BIOS`a (być może kłania się opcja kolejności bootowania). Dopiero potem zabierzemy się za poważniejsze instrukcję naprawy, bądź chociażby diagnozy, jeśli zajdzie taka potrzeba. Niepokoi mnie to:
W biosie wykrywa dysk twardy
Jednak wstydem byłoby, gdyby okazałoby się, że to rozwiązuje problem,a tego nie sprawdziliśmy -> http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
-
restart biosa nie pomogl dalej jest disc boot failure, insert system disk and press enter
a jeżeli mam się zastosowac do prośby o logi to czy można je uzyskać skoro nie czyta dysku? ...
Do tego sprawdzałem czy wykrywa partycje przez mini xp.. również nie
a jeżeli mam się zastosowac do prośby o logi to czy można je uzyskać skoro nie czyta dysku? ...
Do tego sprawdzałem czy wykrywa partycje przez mini xp.. również nie
- kominekl
- Kontaktowanie:
To instrukcja dotycząca przypadku, gdy już dysk będzie w stanie działać.
restart biosa nie pomogl dalej jest disc boot failure, insert system disk and press enter
A więc wygląda to na poważniejszy problem. Podłącz HDD i stację dysków osobną taśmą (możesz też spróbować całkiem odpiąć CD-ROM, zmienić taśmę z CD-ROM`u na dysk, oraz sprawdzić, czy nie jest czasem niedociśnięta, czy krzywo włożona ta taśma, zamiana portów SATA, bo kable już wymieniłeś chyba).
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
-
HDD i stacja dyskow jest podlaczona osobna tasma, Odpinalem rowniez już wcześniej kabel CD-ROMu, dociskałem.. Zmienialem porty SATA..
wygląda na to ze padł dysk

- kominekl
- Kontaktowanie:
m4tik93 pisze:HDD i stacja dyskow jest podlaczona osobna tasma, Odpinalem rowniez już wcześniej kabel CD-ROMu, dociskałem.. Zmienialem porty SATA..
Skoro BIOS widzi dysk to mamy tu najprawdopodobniej problem z MBR dysku. Napraw Go -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
-
BIOS widzi dysk, lecz po wejściu do instalacji win XP przed wybieraniem partycji by zainstalować windowsa, bądź przed wybraniem opcji "R-Napraw" Na nie bieskim tle windows informuje nas że nie ma gdzie nagrać(lub naprawić) tego windowsa ponieważ nie wykrywa dysku.. to dziwne bo pokazywało dysk w BIOSie przed instalacją.. i chce zamknąć instalacje
A jeszcze lepsze że po zamknięciu instalacji i zrestartowaniu komputera BIOS już nie widzi HDD, lecz po wylaczeniu komputera odpięciu kabla i i podlaczeniu ponownie ponownie go na nowo. Komputer widzi dysk.. i wyskakuje ten blad "disc failure..."
A jeszcze lepsze że po zamknięciu instalacji i zrestartowaniu komputera BIOS już nie widzi HDD, lecz po wylaczeniu komputera odpięciu kabla i i podlaczeniu ponownie ponownie go na nowo. Komputer widzi dysk.. i wyskakuje ten blad "disc failure..."
- kominekl
- Kontaktowanie:
m4tik93 pisze:BIOS widzi dysk, lecz po wejściu do instalacji win XP przed wybieraniem partycji by zainstalować windowsa, bądź przed wybraniem opcji "R-Napraw" Na nie bieskim tle windows informuje nas że nie ma gdzie nagrać(lub naprawić) tego windowsa ponieważ nie wykrywa dysku.. to dziwne bo pokazywało dysk w BIOSie przed instalacją.. i chce zamknąć instalacje
A więc została tylko i wyłącznie jedna możliwość (chyba, że w kolejce bootowania masz ustawione coś innego niż HDD - najlepiej ustaw tylko to w kolejce, w razie konieczności wybootowania z płyty przestawisz na płytę), najtrudniejsza diagnostycznie z tych wszystkich chyba, ale ostatnia poprzedzająca serwis. Należy sprawdzić dysk jakimś narzędziem botowalnym -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Prosimy o skanowanie powierzchni dysku, oraz S.M.A.R.T. Opis działania znajduje się w punkcie 1 i 2 podanego przeze Mnie linku. Przedstaw oczywiście wyniki na forum,. Temat obecnie nie dotyczy już Bezpieczeństwa, ale zostawimy Go tu. Zgłosiłeś się do Mnie to zostajemy tutaj

- seba86mu
m4tik93 pisze:BIOS widzi dysk, lecz po wejściu do instalacji win XP przed wybieraniem partycji by zainstalować windowsa, bądź przed wybraniem opcji "R-Napraw" Na nie bieskim tle windows informuje nas że nie ma gdzie nagrać(lub naprawić) tego windowsa ponieważ nie wykrywa dysku..
Wejdź do BIOS-u => Integrated Pheripherals => w pozycji On-Chip SATA Mode zmień na Combined.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień.
Jeżeli to ustawienie nie pomoże w tej samej sekcji zmień na Non-Combined.
-
A czy jest możliwość sprawdzić dysk którymś z tych programów ? co są pod tym linkiem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników bo już mam nagrany obraz z tego "HirenBoota"
-- 02 sty 2013, 21:33 --
Po ustawieniu pozycji Na Combined wyskakuje opcja " blad dysku naciśnij alt+ctrl+del by zarejestrować dysk" po nacisnieciu ww. opcji dysk znika z pola widzenia BIOSu i znowu blad "disc boot failure..."
wyłączam komputer odpinam kabel HDD podpinam ponownie BIOS widzi HDD
Biore opcje NON COMBINED zapisuje i wyskakuje to samo (disc boot failure) co w COMBINED oraz BIOS znowu nie widzi HDD
-- 02 sty 2013, 21:33 --
seba86mu pisze:m4tik93 pisze:BIOS widzi dysk, lecz po wejściu do instalacji win XP przed wybieraniem partycji by zainstalować windowsa, bądź przed wybraniem opcji "R-Napraw" Na nie bieskim tle windows informuje nas że nie ma gdzie nagrać(lub naprawić) tego windowsa ponieważ nie wykrywa dysku..
Wejdź do BIOS-u => Integrated Pheripherals => w pozycji On-Chip SATA Mode zmień na Combined.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień.
Jeżeli to ustawienie nie pomoże w tej samej sekcji zmień na Non-Combined.
Po ustawieniu pozycji Na Combined wyskakuje opcja " blad dysku naciśnij alt+ctrl+del by zarejestrować dysk" po nacisnieciu ww. opcji dysk znika z pola widzenia BIOSu i znowu blad "disc boot failure..."
wyłączam komputer odpinam kabel HDD podpinam ponownie BIOS widzi HDD
Biore opcje NON COMBINED zapisuje i wyskakuje to samo (disc boot failure) co w COMBINED oraz BIOS znowu nie widzi HDD
- kominekl
- Kontaktowanie:
m4tik93 pisze:A czy jest możliwość sprawdzić dysk którymś z tych programów ? co są pod tym linkiem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników bo już mam nagrany obraz z tego "HirenBoota"
Póki co sprawdź pomysł moderatora, może być warto tym bardziej, że jest to mniej czasochłonny pomysł i dość prosty w wykonaniu

-
Wygląda na to że dysk twardy dobiegł swojego końca tylko dziwne że akurat wtedy gdy pojawił się ten wirus..
Zainstalowałem obraz iso tego MHDD odpaliłem.. po przeskanowaniu dysku dwukrotnym kliknięciem klawisza "F4"
wynik był następujący : około 3tys.. blokow poniżej 3ms ... powyżej 3ms czyli <10ms, <50ms itd. było zaledwie kilkadziesiąt..
oraz jeden X-uszkodzony sektor i !ABRT (ponad 20tys), bez końca aż wywala Catastrophic failure.
co o tym sądzicie?
ehh znow wydatek mnie czeka
Zainstalowałem obraz iso tego MHDD odpaliłem.. po przeskanowaniu dysku dwukrotnym kliknięciem klawisza "F4"
wynik był następujący : około 3tys.. blokow poniżej 3ms ... powyżej 3ms czyli <10ms, <50ms itd. było zaledwie kilkadziesiąt..
oraz jeden X-uszkodzony sektor i !ABRT (ponad 20tys), bez końca aż wywala Catastrophic failure.
co o tym sądzicie?

- kominekl
- Kontaktowanie:
oraz jeden X-uszkodzony sektor i !ABRT (ponad 20tys)
Na 99% uszkodzenie powierzchni dysku.
bez końca aż wywala Catastrophic failure
To prawdopodobnie kończy definitywnie sprawę. Ten dysk nadaje się już tylko na recykling

Niestety. Tego nie unikniemy. Ten dysk twardy nie nadaje się do pracy. Jest on uszkodzony.
-
- Reklama