Wirus ?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
dennisek123

Stały bywalec

Wirus ?

Post27 maja 2014, 19:11

Witajcie otóż moim problemem jest bodajże zainfekowany dysk C z windowsem XP obecnie na kompie mam dwa systemy operacyjne XP na C I 7 na D i kiedyś miałem priv stuff na E otóż w chwili gdy zainstalowałem na dysku D windows'a 7 chciałem się pozbyć XP bo zajmował miejsce, każdy mówił by po prostu dysk sformatował skoro nie ma tam nic połączonego z windowsem 7 otóż zrobiłem to, bootując na pendrive windows 7 --> repair system --> i dzięki komendzie format c: /q /fs:NTFS ale ofc. nie spojrzałem na rozmiar dysku tak wiem debil ze mnie, ale skoro daje przejrzystą komendę, to skąd mogłem wiedzieć że system sobie sformatuje inny ... Otóż sformatował .. E Byłbym wdzięczny za przeanalizowanie logów z OTL bo naprawdę, chciałbym się pozbyć tego XP (zemsta za mój dysk E :oops: :oops: :oops: )

OTL : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Extras : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pozdrawiam ;c

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Wirus ?

Post27 maja 2014, 23:00

No ale czemu twierdzisz, że wirus skoro to o system chodzi?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

dennisek123

Stały bywalec

Wirus ?

Post27 maja 2014, 23:06

Bo nie rozumiem, czemu sformatowało mi dysk E kiedy na pewno wpisałem komendę do zresetowania dysku C

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Wirus ?

Post27 maja 2014, 23:35

W konsoli dyski mogą mieć inne oznaczenia stąd zawsze komendą dir trzeba sprawdzić jaki to aktualnie dysk.
Wątpię też aby to była wina jakiegokolwiek wirusa, gdyż żaden nie byłby w stanie tego dokonać.

Jak chcesz koniecznie sprawdzić, to trzeba by było to zrobić w mbrze, ale skoro jest nowy system to MBR już jest nadpisany.
Hotfix

dennisek123

Stały bywalec

Wirus ?

Post27 maja 2014, 23:40

W takim razie jaką komendą mogę sprawdzić w konsoli jakie dyski, jakie mają oznaczenia ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Wirus ?

Post28 maja 2014, 00:12

Normalnie, wchodzisz na niego poprzez c: i wpisz dir, to pozwoli Tobie się rozeznać.

Ale jest też fajniejszy sposób, wpisz w konsoli notepad jak jest to konsola visy czy Win7. Wtedy poprzez menu plik->Otwórz zobaczysz drzewo folderów, idzie zobaczyć Mój komputer i tam się rozeznać.

Inna opcja to diskpart i jego polecenie detail dla partycji
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix

dennisek123

Stały bywalec

Wirus ?

Post28 maja 2014, 00:59

.... Nawet komenda mówi że C to C ;x i co, wpiszę komendę formatuj C to mi sformatuje E ;x

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Wirus ?

Post28 maja 2014, 08:01

No ale teraz nie jesteś zwyczajnie w systemie? Bo konsola odzyskiwania czy też WinRE uruchamiane z płyty są niezależne od systemu i litera dysku pomimo jej nadania w systemie będzie zmieniona w zależności od bootowania i kolejności partycji.

-- Śr, 28 maja 2014, 08:01 --

A z resztą, po co kombinujesz w trybie tekstowym, użyj wizarda (opcji instalatora), gdzie jest wybór partycji i usuń tą co nie chcesz, utwórz nową lub też wybierz tam formatowanie. Inna opcja to płyta niezależna np GParted.
Hotfix

dennisek123

Stały bywalec

Wirus ?

Post28 maja 2014, 08:08

Obecnie moja stacja cd nie nadaje się do użytku, a co do pomysłu by formatować za pomocą installera, to Windows 7 w opcji repair computer takiej opcji nie ma, mam na myśli opcji formatuj dysk, dlatego się męczę z tymi komendami :(

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Wirus ?

Post28 maja 2014, 11:33

W cale nie jest potrzebne cd-rom, wystarczy ze masz nagrane "GParted" na pendrive. I z pena włączyć :)
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

dennisek123

Stały bywalec

Wirus ?

Post28 maja 2014, 13:31

Postępowałem wedle instrukcji na GParted w zakładce USB ... zrobiłem jak trzeba, pobrałem .iso zainstalowałem ten program .exe któy miał zrobić mój pendrive boot'owalnym, ustawiłem w BIOS'ie Removable jako I wybór a reszta disabled i disk boot failure...." Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników czyli chyba zostaje mi komenda :(

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Wirus ?

Post28 maja 2014, 15:02

No to teraz można działać, uruchomić z pendrve GParted, i ustawić :)

dennisek123

Stały bywalec

Wirus ?

Post28 maja 2014, 15:06

czyli co, jak jestem zalogowany w systemie to mam to otworzyć ?

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Wirus ?

Post28 maja 2014, 18:41

Nie w systemie, tylko jak komp się włącza i włożony jest pen w USB to się uruchamia z pena ten program.

dennisek123

Stały bywalec

Wirus ?

Post28 maja 2014, 21:15

Okej udalo mi sie sformatować dysk za pomocą command prompt przez Windows 7 instalacyjny na USB okazało się że C było E/ E było D ale D było C :D no wiec po sformatowaniu przyszedł czas na kolejny error w postaci Bootmgr is missing no to w takim razie przejrzałem Google i znalazłem sposób, no to go użyłem, było to coś z trzema komendami fixmbr / ....(nie pamiętam)/ Bulidrdc czy ram rcd coś takiego, po 2 pierwszych komendach wszystko ok operation sucesffuly ale ta 3 nie wiem co miała zrobić ale mi wyskoczyło menu z tymi 3 komendani i z jakąś scan0s off. Po restarcie problem jest nadal .... HELP MEEEEE :o

-- 28 maja 2014, 21:15 --

Okez okez problem rozwiązany, wystarczyło usunąć pendrive w chwili gdy windows załądował wszystkie potrzebne pliki, na głównej stronie microsoftu nie było mowy o tym, tylko na jakimś forum więc ...

Sterowniki chyba wszystkie zostały przez wzgląd iż w menadżerze urządzeń nie ma nic na czerwono, ani na żółto :D

Temat może close bo tylko spam pozdrawiam ! <3

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”