Witam,
zgrałem pliki na pendrive'a na uczelni z jednego z prawdopodobnie zainfekowanych komputerów. Włożyłem pendrive'a do gniazda USB w moim laptopie w celu zgrania plików na dysk. Program antywirusowy - Avast (w Windows 7 ) nie zareagował. Po otworzeniu zawartości pendrive'a pojawiły się skróty zamiast plików docelowych. Z rozpędu kliknąłem w jeden ze skrótów uruchomiła się zawartość docelowa pliku, dopiero po chwili zorientowałem się że coś jest nie tak i prawdopodobnie zainfekowałem tym swojego lapka. Teraz kiedy zgrywam coś na pendrive po chwili zmienia się w skrót...
Jak odzyskać dane z pendrive wiem, zaznaczam "Pokaż ukryte pliki i foldery" i odznaczam "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego", "Ukryj rozszerzenia znanych typów plików" i mam dostęp do folderów docelowych.
Nie wiem jak pozbyć się tego ustrojstwa z kompa. próbowałem "Malwarebytes Anti-Malware" ale nie pomógł, Avas niczego nie widzi.
Podsyłam skan z Usbfix
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wirus tworzy skróty na pendrive'ach - jak i czym go usunąć
-
Ostatnio zmieniony 27 paź 2013, 13:04 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniosłem temat z działu Problemy --> Bezpieczeństwo
Powód: przeniosłem temat z działu Problemy --> Bezpieczeństwo
-
użyj USBFix z opcji DELETION
F.
F.
-
Dzięki wielkie pomogło.
Jeszcze takie pytanie, prze przypadek infekcji uległy jeszcze dwa kompy moich współlokatorów , czy mam je przeskanować USBFix'em i wkleić raporty żeby ktoś kto się zna mógł je przejrzeć czy polecieć od razu opcją DELETION ? Naczytałem się na necie że takie programy potrafią usunąć pliki systemowe i "zabić " windows'a.
Jeszcze takie pytanie, prze przypadek infekcji uległy jeszcze dwa kompy moich współlokatorów , czy mam je przeskanować USBFix'em i wkleić raporty żeby ktoś kto się zna mógł je przejrzeć czy polecieć od razu opcją DELETION ? Naczytałem się na necie że takie programy potrafią usunąć pliki systemowe i "zabić " windows'a.
-
Jeśli na pendrive jest folder o nazwie "muza" lub "muzyka", to tylko zrobić log z opcji LISTING.
Jeśli nie ma folderów o takich nazwach, to można użyć od razu z opcji DELETION.
F.
Jeśli nie ma folderów o takich nazwach, to można użyć od razu z opcji DELETION.
F.
-
A jeśli na dysku twardym jest takowy folder "muzyka" to też zrobić log z opcji LISTING czy to tyczy się tylko pendrive ?
-
Jeśli folder jest bezpośrednio na C:\ , to też tylko LISTING.
Jeśli natomiast taki folder jest w innym folderze (np: C:\USERS\nazwa UŻYTKOWNIKa\Moje Dokumenty\ )
to USBFix nie usunie takiego folderu, więc można użyć DELETION.
F.
Jeśli natomiast taki folder jest w innym folderze (np: C:\USERS\nazwa UŻYTKOWNIKa\Moje Dokumenty\ )
to USBFix nie usunie takiego folderu, więc można użyć DELETION.
F.
- kominekl
- Kontaktowanie:
baton pisze:Witam,
zgrałem pliki na pendrive'a na uczelni z jednego z prawdopodobnie zainfekowanych komputerów. Włożyłem pendrive'a do gniazda USB w moim laptopie w celu zgrania plików na dysk. Program antywirusowy - Avast (w Windows 7 ) nie zareagował. Po otworzeniu zawartości pendrive'a pojawiły się skróty zamiast plików docelowych. Z rozpędu kliknąłem w jeden ze skrótów uruchomiła się zawartość docelowa pliku, dopiero po chwili zorientowałem się że coś jest nie tak i prawdopodobnie zainfekowałem tym swojego lapka. Teraz kiedy zgrywam coś na pendrive po chwili zmienia się w skrót...
Jak odzyskać dane z pendrive wiem, zaznaczam "Pokaż ukryte pliki i foldery" i odznaczam "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego", "Ukryj rozszerzenia znanych typów plików" i mam dostęp do folderów docelowych.
Nie wiem jak pozbyć się tego ustrojstwa z kompa. próbowałem "Malwarebytes Anti-Malware" ale nie pomógł, Avas niczego nie widzi.
Podsyłam skan z Usbfix
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przeczytaj Regulamin. OTL to podstawa.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
-
Już podaje. (log z mojego laptopa po czynnościach opisanych poniżej)
OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
System windows 7 64 bity, wcześniej skanowałem i usuwałem Malwarebytes Anti-Malware który nie był skuteczny na problem ze skrótami na pendrive, potem użyłem UsbFix (log przed użyciem funkcji DELETION podany w pierwszym poście).
W tygodniu wyśle logi (OTL) z 2 pozostałych komputerów (o których wspominałem w jednym z postów) na których jeszcze nie wykonywałem żadnych kroków pozbycia się tego wirusa.
OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
System windows 7 64 bity, wcześniej skanowałem i usuwałem Malwarebytes Anti-Malware który nie był skuteczny na problem ze skrótami na pendrive, potem użyłem UsbFix (log przed użyciem funkcji DELETION podany w pierwszym poście).
W tygodniu wyśle logi (OTL) z 2 pozostałych komputerów (o których wspominałem w jednym z postów) na których jeszcze nie wykonywałem żadnych kroków pozbycia się tego wirusa.
-
Skoro to @kominekl zalecił zrobienie tych logów, to musisz czekać na Jego ocenę do weekendu.
Ja w tych logach nie widziałam nic dla siebie..
Poczekam na logi z innych komputerów.
F.
Ja w tych logach nie widziałam nic dla siebie..
Poczekam na logi z innych komputerów.
F.
-
- Reklama