Wirus - Ukash

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
rudnevs16

Użytkownik

Wirus - Ukash

Post15 lip 2012, 12:39

Witam.
Mam problem już powszechny jak widzę i niestety nie mogę wrzucić logów, bo tak:

1) Nie działa żadna opcja typu tryb awaryjny, z wierszem poleceń, uruchom normalnie - wszystko co znajduje sie po wciśnięciu F8, po prostu co bym nie kliknął komp uruchamia się ponownie. Jeszcze na samym początku walki z wirusem, awaryjny działał i to co się dało zrobić bez pomocy neta.
Zrobiłem, ale niestety wtedy nie wpadłem na wejście w awaryjny z dostępem do sieci.

2) Komp uruchamia się ponownie i poza wspomnianym F8 i biosem nie mogę nic zrobić.
Stoję w punkcie wyjścia czyli po uruchomieniu komputera zostają dwie opcje:
Uruchom normalnie (nie działa) i Uruchom narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania.
W tej 2. opcji z kolei jest niby jakieś 6 możliwości w tym Przywracanie systemu i wiersz polecenia, ale obie nie działają.
Wiersz polecenia niby działa, ale jak chciałem uruchomić OTL z pena to pojawiał się komunikat:
Podsystem potrzebny do obsługi tego typu obrazu jest nieobecny.
Próbowałem jakoś Boot ustawić w Biosie ale się nie znam na tym i nic to nie dało.

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2012, 12:39 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu, poprawiłem pisownię oraz dodałem polskie znaki diakrytyczne

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Wirus - Ukash

Post15 lip 2012, 13:04

Podsystem potrzebny do obsługi tego typu obrazu jest nieobecny.

Oczywiście.

W tej 2. opcji z kolei jest niby jakieś 6 możliwości w tym Przywracanie systemu i wiersz polecenia, ale obie nie działają.

Wejdź do Wiersza polecenia i wprowadź tam polecenie -> CHKDSK /R. Chociaż najlepiej byłoby gdybyś użył tego polecenia w Konsoli Odzyskiwania.

Reasumacja.

Gdy w końcu uda Ci się uruchomić system podaj logi z OTL -> http://hotfix.pl/articles.php?article_id=143 i TDSSKiller -> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm. W razie jakichkolwiek problemów z czymkolwiek pisz śmiało. W ostateczności wykonamy analizę logów na niestartującym systemie z pomocą OTLPE, ale o tym później, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

rudnevs16

Użytkownik

Wirus - Ukash

Post15 lip 2012, 13:21

kominekl pisze:Wejdź do Wiersza polecenia i wprowadź tam polecenie -> CHKDSK /R. Chociaż najlepiej byłoby gdybyś użył tego polecenia w Konsoli Odzyskiwania.

Typ systemu plikow to NTFS.
Nie mozna zablokowac biezacego dysku.
System Windows nie moze uruchomic sprawdzenia dysku na tym woluminie, poniewaz jest on zabezpieczony przed zapisem

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Wirus - Ukash

Post15 lip 2012, 13:26

Typ systemu plikow to NTFS.
Nie mozna zablokowac biezacego dysku.
System Windows nie moze uruchomic sprawdzenia dysku na tym woluminie, poniewaz jest on zabezpieczony przed zapisem

Uruchom Konsolę Odzyskiwania -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Wejdź w Niej do wiersza polecenia i tam użyj -> CHKDSK /R.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”