Witam, jestem nowy, proszę o wyrozumiałość i cierpliwość a także pomoc w najprostszych słowach.
Otóż wczorajszego dnia wsio było ok z komputerem, dla żartu żona zamknęła mi ekran laptopa w trakcie gry w Blitzkrieg 2.
Komputer miał problemy z włączeniem się a gdy już to się udało, wystąpiły problemy z grafiką.Gry zaczęły się mulić, filmiki czy intra prawie wcale nie działają (zacinają się razem z dźwiękiem). Wieczorem komputer zaczął się mulić i przywieszać przy prostych czynnościach pulpitowych takich jak wklejanie, otwieranie dysków czy folderów a następnie zacinanie się na kilka minut i odwieszanie przy np otwieraniu przeglądarki.
Problem polega na tym, że poza związanymi z grafiką dostałem podpowiedź aby spróbować komputer prześwietlić anty wirusami.
Użyłem najpierw defendera - znaleziono 5 wirusów.
Następnie z pomocą CCcleaner trochę oczyściłem komputer ze śmieci. Zaraz po tym użyłem programu Malwarebytes Anti-Malware, który znalazł mi 5 czy 6 trojanów. Dziś pobrałem Kaspersky trial i nie znalazł niczego.
Problem nie jest rozwiązany, komputer zachowuje się w jednej chwili płynnie w innej chwili jakby miał 12 lat a nawet najniższe ustawienia graficzne w trakcie gier powodują jego mulenie się bądź "przeskokowe ruchy".
Czy ktoś ma jakiś pomysł, co można spróbować jeszcze zrobić? Jakich mogę użyć programów itp ?
PS.
Komputer jest po wymianie dysku twardego. Nie mogę wyczyścić go za pomocą windows ani sformatować ponieważ brakuje jakiś plików i musze użyć CD. Nigdy wcześniej nie potrzebowałem innych nośników do postawienia systemu. Po przywróceniu stanu komputera z przed kilku dni, tylko się pogorszyło. Jestem za granicą i nie mam możliwości serwisowania komputera w "normalnych pieniądzach".
Komputer SAMSUNG
Windows 8.1 64bit (6.3 kompilacja 9600)
Model 350V5C/351V5C/3540VC/3440VC
Proc Intel Core i7 3630QM 2.4ghz 8CPU
RAM 6144
DirectX 11
Grafika ? Intel® HD Graphix 4000
Wirusy? Bugi? Problemy z muleniem się i grafiką.
-
- djarta
- Kontaktowanie:
Pokaz screeena z zakładki Health z programu HDTune
- XMan
Nie zganiaj na żonkę jak wcześniej oglądałeś ***** i zaraziłeś się trojanami
Wrzuć wymagane obowiązkowe logi:
FRST --> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html
Logi/raporty wklejasz na:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko linki do nich.
Sprawdzałeś Ostatnio znana dobra konfiguracja lub Przywracanie systemu z ostatnią datą kiedy było wszystko OK
Dodatkowo polecam jeszcze sprawdzić:
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html

Problem polega na tym, że poza związanymi z grafiką dostałem podpowiedź aby spróbować komputer prześwietlić anty wirusami.
Użyłem najpierw defendera - znaleziono 5 wirusów.
Zaraz po tym użyłem programu Malwarebytes Anti-Malware, który znalazł mi 5 czy 6 trojanów.
Wrzuć wymagane obowiązkowe logi:
FRST --> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html
djarta pisze:6. Zatwierdzamy trzy razy OK. Wyświetlą się trzy notatniki: FRST.txt, Addition.txt i Shortcut.txt
Wszystkie trzy proszę wkleić.
Logi/raporty wklejasz na:
lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko linki do nich.
Sprawdzałeś Ostatnio znana dobra konfiguracja lub Przywracanie systemu z ostatnią datą kiedy było wszystko OK

Dodatkowo polecam jeszcze sprawdzić:
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html
-

sorry ze foto ale screenów mi nie zapisuje nawet z kombinacją klawiszy
- djarta
- Kontaktowanie:
Dysk zdrowy.
-
djarta pisze:PrzywrócenieSprawdzałeś Ostatnio znana dobra konfiguracja lub Przywracanie systemu z ostatnią datą kiedy było wszystko OK
Przywróciłem stan z przed 4 dni, pogorszyło się jeszcze bardziej, natomiast poszukiwałem pierwszego pkt przywracania lecz wtedy zniknęło mi wszystko i musze dopiero utworzyć nowy pkt :/
Mam problem z FRST
Zanim rozpocznie skanowanie, mija ponad 30 min, skanuje w kilka minut a następnie zawiesza się całkowicie :/
Spróbuję jeszcze raz, posta edytuję później.
Skanuję 2 raz, zatrzymuje się na "Dziennik aplikacji 35541" i niby dalej scanuje, lecz nie ma żadnego postępu, trwa to już długo. Czy ktoś wie ile takie skanowanie może potrwać ?
-- 26 kwi 2016, 18:05 --
Mam ciekawostkę. Przypadkowo zauważyłem, że "procesów w tle mam ponad 8500 i cały czas uruchamiają się nowe, największą ciekawostką jest to że każdy z nich łącznie z nowymi uruchamiającymi się co kilka sekund to proces JAVA(TM) Web start launcher" Aż na czerwono świeci mi się 99% (używania?) dysku i pamięci. Czy ktoś ma pomysł ?
- djarta
- Kontaktowanie:
Autoruns wstaw.
-
Udało mi się naprawić problem.
Panie
Hehe
Problem polegał na tym, że w trakcie gry trwał jakiś proces związany z JAVĄ, podejrzewam, że mogła to być aktualizacja, w trakcie zamknięcia laptopa doszło do przerwania aktualizacji i tym samym uszkodzenie jej. Proces końcowy aktualizacji łączy bezpośrednio ze stroną JAVA, gdzie np jest napisane "Dziękujemy za..."
Bug okazał się automatycznie łączyć z główną stroną firmy lecz nie mógł jej wyświetlić, proces powtarzał się cały czas lecz w tle, stąd ponad 8500 procesów identycznych i z każdą chwilą uruchamiały się nowe.
Nie mogłem Javy odinstalować, ponieważ proces nie zakończył się i fizycznie jej tak jakby nie było. Postanowiłem ją więc zainstalować i jak ręką odjął.
Stąd było mi także podejrzane, że kilka programów antywirusowych było bezradnych a przypadkowo zauważyłem, że procesy komputera sięgały 95-99% zużycia.
Panie
XMan pisze:Nie zganiaj na żonkę jak wcześniej oglądałeś ***** i zaraziłeś się trojanami
Hehe

Problem polegał na tym, że w trakcie gry trwał jakiś proces związany z JAVĄ, podejrzewam, że mogła to być aktualizacja, w trakcie zamknięcia laptopa doszło do przerwania aktualizacji i tym samym uszkodzenie jej. Proces końcowy aktualizacji łączy bezpośrednio ze stroną JAVA, gdzie np jest napisane "Dziękujemy za..."
Bug okazał się automatycznie łączyć z główną stroną firmy lecz nie mógł jej wyświetlić, proces powtarzał się cały czas lecz w tle, stąd ponad 8500 procesów identycznych i z każdą chwilą uruchamiały się nowe.
Nie mogłem Javy odinstalować, ponieważ proces nie zakończył się i fizycznie jej tak jakby nie było. Postanowiłem ją więc zainstalować i jak ręką odjął.
Stąd było mi także podejrzane, że kilka programów antywirusowych było bezradnych a przypadkowo zauważyłem, że procesy komputera sięgały 95-99% zużycia.
- djarta
- Kontaktowanie:
To dorzuć logi z FRST.
-
Tylko tyle mam w folderze FRST.
Jak to wygląda ?
Tylko tyle mam w folderze FRST.
Jak to wygląda ?
- djarta
- Kontaktowanie:
- XMan
djarta pisze:Dysk zdrowy.
djarta pisze:Autoruns wstaw.
Poradnik/temat:
Start --> Panel sterowania --> System --> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne
- zaznacz tylko 5 pozycji - Zastosuj - OK.
kliknij aby powiększyć:
-
- Reklama