Wolne działanie Windowsa

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
pawka

Użytkownik

Wolne działanie Windowsa

Post02 cze 2013, 21:24

Witam!

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem bardzo wolno działającego Windowsa XP.
Filmiki na YouTubie potrafią się przycinać w trybie pełnoekranowym, TVN Player bardzo się przycina (Silverlight, bardzo duże zużycie procesora) ogólnie komfort surfowania po sieci jest również ograniczony. Specyfikacja to:
AMD Turion X2 64 1.61 (TL-52)
1,5GB RAM
Nvidia Geforce Go 6100

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Podpowiedzcie coś bo ja już nie mam pomysłów.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Wolne działanie Windowsa

Post04 cze 2013, 11:00

Wcześniejszy temat:
post137912.html#p137912

1. Start --> Panel sterowania --> System --> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne - zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK.

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Continue to the media

3. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

(Silverlight, bardzo duże zużycie procesora)

Masz zainstalowaną najnowszą wersję Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?
W Menedżerze urządzeń nie ma czasami żółtych wykrzykników lub znaków zapytania ?
Jakiego masz antywirusa oraz firewalla ?
Masz usunięte wszystkie punkty przywracania systemu oprócz ostatniego ?
Kiedy ostatnio robiłeś scandisk oraz defragmentację ?

Nie pomoże to zwrócimy uwagę na zainstalowane programy, problemy z siecią + bezpieczeństwo.

Edit:
skąd masz Firefox 22.0 ?
Ostatnia stabilna wersja to 21.0
Nie instaluj nigdy programów w wersji Beta :!:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

pawka

Użytkownik

Wolne działanie Windowsa

Post04 cze 2013, 12:19

Wiec tak efekty wizualne mam powyłączane wszystkie oprócz cieni pod ikonami.
Przeczyściłem obydwoma programami (wiele nie było bo system postawiłem 2 dni temu.)
Tak, mam najnowszą wersje Silverlighta.
Nie ma zółtych wykrzykników wszystko zainstalowane i bez konfliktów. Antywirusa i firewalla nie ma.
Przywracanie wyłączone i punkty usunięte. Defragmentacja kilka dni temu.
Tak, Firefox 22.0 Beta ale na 21 i na Chrome jest to samo.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Wolne działanie Windowsa

Post04 cze 2013, 12:38

Zainstalowałeś DirectX oraz .NET Framework ?
Antywirusa i firewalla nie ma.

:(
Przez dwa dni wystarczy aby były wirusy.

Wrzuć logi z:
OTL (OTL.txt + Extras.txt) --> http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
TDSSKiller --> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm
Logi wklej na: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na forum podaj link do nich.

Nie będzie wirusów to pomimo tego pomogą fachowcy z działu Bezpieczeństwo ;)
Obrazek

pawka

Użytkownik

Wolne działanie Windowsa

Post04 cze 2013, 12:46

Ostatnio zmieniony 04 cze 2013, 12:46 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: podane logi, przenoszę temat z działu Problemy --> Bezpieczeństwo

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Wolne działanie Windowsa

Post04 cze 2013, 13:28

Czekaj teraz cierpliwie za odpowiedzią specjalistów z tego działu ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Wolne działanie Windowsa

Post04 cze 2013, 20:54

"MozillaMaintenanceService" = Mozilla Maintenance Service

Odinstaluj.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\Nowy folder (2)\vfd.sys -- (VirtualFD)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\cg.sys -- (cg)
IE - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
IE - HKCU\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKCU\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=3: C:\Program Files\Google\Update\1.3.21.145\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=9: C:\Program Files\Google\Update\1.3.21.145\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
[2013-06-02 20:17:01 | 000,870,680 | ---- | M] () (No name found) -- C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\qpbi97xv.default\extensions\{d10d0bf8-f5b5-c8b4-a8b2-2b9879e08c5d}.xpi
CHR - Extension: No name found = C:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\fjoijdanhaiflhibkljeklcghcmmfffh\1.0.3_0\
CHR - Extension: No name found = C:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\gighmmpiobklfepjocnamgkkbiglidom\2.5.63_0\
[2013-06-04 12:30:05 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Tarma Installer

:Services
gupdate
gupdatem

:Files
RECYCLER /alldrives
C:\Program Files\Google\Update

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (z opcji Delete) + nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

pawka

Użytkownik

Wolne działanie Windowsa

Post05 cze 2013, 18:54

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Wolne działanie Windowsa

Post05 cze 2013, 20:21

ADWCleaner.

Odinstaluj.

Logi.

Następnie podaj log z Autoruns.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

pawka

Użytkownik

Wolne działanie Windowsa

Post06 cze 2013, 15:05

ADWCleaner odinstalowałem.
Log z Autoruns : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dodatkowo zauważyłem baardzo długi czas wyłączania systemu w porównaniu z włączaniem. Włącza sie ~ 15sekund natomiast wyłącza grubo ponad minute.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Wolne działanie Windowsa

Post06 cze 2013, 22:28

Z tym dyskiem to spróbuj przeinstalować kanały IDE (nie kontrolery bo system nie wstanie).

Co do wyłączania to zobacz ten poradnik http://www.hotfix.pl/dlugie-zamykanie-s ... era-a8.htm

pawka

Użytkownik

Wolne działanie Windowsa

Post06 cze 2013, 23:05

Kanały przeinstalowane (choć nie wiem po co?) w każdym bądź razie zmian w wydajności brak.
Co do wyłączania zastosowałem rady z tego poradnika aczkolwiek one również nie przyniosły efektu... Kurcze męczy mnie to bo na poprzedniej instalacji systemu i mniejszej pamięci RAM wszystko chodziło płynnie.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Wolne działanie Windowsa

Post07 cze 2013, 06:38

Reinstalacja kanałów ide powinna prywrócić prawidłowy tryb pracy kanałów (pio, dma i tam ultradma1, 2, 3, 4), gdyby te operowały nieprawidłowo.

W menedżerze zadań jakie jest ogólne obciążenie systemu pod względem wydajności?

pawka

Użytkownik

Wolne działanie Windowsa

Post08 cze 2013, 00:51

Nie rozumiem o co masz na myśli mówiąc "...ogólne obciążenie systemu pod względem wydajności?"
Idle 0%, 1% CPU
90MB RAM
Temperatury idle
37*C CPU
50*C GPU
HDD 23*C

Wystarczy włączyć FF z jedna karta np TVNPlayer lub YouTube w trybie pełno ekranowym już jest 90% 100% CPU i około 400MB RAM i filmy się przycinają. Nie towarzyszy temu znaczy wzrost temperatury.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Wolne działanie Windowsa

Post08 cze 2013, 00:52

Oto mi właśnie chodziło, czy chciałem sprawdzć czynagle nie skscze zużycie. Taki objaww może być związany z przegrzewaniem się komputera.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”