Wolno działający komputer po usunięciu antywirusa

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 paź 2013, 10:32

help3r pisze:Przed chwilą zaliczyłem bluescreen , było coś napisane o Win32k.sys. Jestem na 200% pewny że to wina grafiki. W czym może być problem ? Jak go rozwiązać ? Mam najnowsze sterowniki graficzne. Może spróbować zainstalować starsze ?

Najpewniej karta graficzna jest uszkodzona. Spróbuj.

Autoruns.

W Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (jeśli czegoś nie znajdziesz, bądź nie będzie chciało pójść to spróbuj w trybie normalnym, jeśli nadal nie będzie chciało pójść to tylko odznacz), w Autoruns usuń następujące wpisy (co nie będzie dało się usunąć to po prostu odznacz):

C:\Documents and Settings\All Users\Menu Start\Programy\Autostart

Wszystko.

Task Scheduler

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify

Wszystko.

Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

help3r

Użytkownik

Post06 paź 2013, 10:46

kominekl pisze:Najpewniej karta graficzna jest uszkodzona. Spróbuj.

Zintergrowana też mogła paść ? Ja to raczej odczuwam raz na 2-3 dni więc da się przeżyć. Po wczorajszej aktualizacji sterowników od chipsetu za pomocą Driver Genius 10 i na razie nie wyrzuca BS. Zdziwiło mnie trochę że sterowniki były z tego roku. Możliwe to że Intel nadal aktualizuje sterowniki chipsetu ?

Nowe Logi OTL juz się generują.

-- 06 paź 2013, 10:46 --

A i powiedz mi czy temperatura 46C to norma dla dysku twardego czy za dużo ? I czy da się to jakoś schłodzić niskim kosztem ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 paź 2013, 10:46

Zintergrowana też mogła paść ?

Tak.

Po wczorajszej aktualizacji sterowników od chipsetu za pomocą Driver Genius 10 i na razie nie wyrzuca BS. Zdziwiło mnie trochę że sterowniki były z tego roku.

Nie polegaj na takich programach - są bardzo nierzetelne.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

help3r

Użytkownik

Post06 paź 2013, 10:48

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników <- OTL
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników <- Extras

-- 06 paź 2013, 10:48 --

kominekl pisze:Nie polegaj na takich programach - są bardzo nierzetelne.

Proponujesz jakąś strone gdzie znajde sterowniki dla chipsetu ?

help3r pisze:A i powiedz mi czy temperatura 46C to norma dla dysku twardego czy za dużo ? I czy da się to jakoś schłodzić niskim kosztem ?

Chyba za późno napisałem , więc ponawiam pytanie :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 paź 2013, 10:50

Proponujesz jakąś strone gdzie znajde sterowniki dla chipsetu ?

Nie szuka się w ten sposób. Trzeba korzystać ze stron producenta.

A i powiedz mi czy temperatura 46C to norma dla dysku twardego czy za dużo ? I czy da się to jakoś schłodzić niskim kosztem ?

Nie jest zła.

"Driver Genius Professional Edition_is1" = Driver Genius Professional Edition

Odinstaluj. Po czym podaj nowe logi z OTL.

help3r

Użytkownik

Post06 paź 2013, 10:57

kominekl pisze:Nie szuka się w ten sposób. Trzeba korzystać ze stron producenta.

Ok dzięki znalazłem taką podstrone na stronie Intela :)

kominekl pisze:Nie jest zła.

To dobrze :)

kominekl pisze:Odinstaluj. Po czym podaj nowe logi z OTL.

Już się robi profesorze :)

-- 06 paź 2013, 10:57 --

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników <- OTL
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników <- Extras

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 paź 2013, 11:14

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@pandonetworks.com/PandoWebPlugin: File not found
[2013-10-05 19:30:14 | 000,000,000 | -HSD | C] -- C:\Config.Msi
[2013-10-06 10:50:22 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Program Files\SystemRequirementsLab
[2013-10-06 10:50:19 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\DominiK\SystemRequirementsLab
[2013-10-03 21:26:53 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\NetworkService\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\ESET
[2013-10-04 15:15:32 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\LocalService\Dane aplikacji\iolo

:Files
RECYCLER /alldrives

:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"Ashampoo HDD-Control 2 Guard"=-

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL naciśnij przycisk Sprzątanie.

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216014FF}" = Java(TM) 6 Update 14

Odinstaluj i zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wersję.

Kroki Finalizujące.

Wykonaj pełne skanowanie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (nie gódź się na wersję testową na końcu instalacji), jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.
Przeczyść dysk i rejestr Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

help3r

Użytkownik

Post06 paź 2013, 11:41

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 paź 2013, 11:50

help3r pisze:http://wklej.org/id/1143763/ <- Usuwanie

OK. Wykonaj resztę instrukcji.

help3r

Użytkownik

Post06 paź 2013, 13:19

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników <-MBAM , nie zrobiłem nic ponieważ stwierdzam że są to wpisy dotyczące modyfikacji systemu ( WindowsMX). Jeśli wszystko jest OK , i stwierdzi to Kominekl to można zamknąć temat.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post06 paź 2013, 19:14

help3r pisze:http://wklej.org/id/1143855/ <-MBAM , nie zrobiłem nic ponieważ stwierdzam że są to wpisy dotyczące modyfikacji systemu ( WindowsMX). Jeśli wszystko jest OK , i stwierdzi to Kominekl to można zamknąć temat.

Zamykamy.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2013, 19:14 przez djarta, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Mówisz i masz.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”