Wykrycie Wirusa w pliku systemowym - fałszywy alarm?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
damians93

Użytkownik

Post06 mar 2011, 10:25

Uszanowanie mam taki mały problem mam zainstalowanego Avasta najnowszą wersje i Malwarebytes ' Anti-Malware, a więc o co chodzi z problemem najpierw zeskanowalem avastem komputer to wykrył 2 wirusy lass.exe, który był zadomowiony w systemie i nie dało rady go usunąć :o Ale jak zeskanowałem tym drugim antyvirusem to nic mi nie wykryło :think: co jest dla mnie dziwne Avast nigdy tak mi nie robił, proszę was, co mam robić bo ja odchodzę od zmysłów :sciana:
Ostatnio zmieniony 06 mar 2011, 10:25 przez greh, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa błędów + wydzielenie + zmiana tytułu

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post06 mar 2011, 10:26

• Pobierz GMER z jednego z tych linków:
    - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
    Pobierany plik będzie miał losową nazwę. Polecany w przypadku infekcji blokujących działanie GMER-a.
    - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z plikiem gmer.exe
    Wersja ***** na blokady.
  • Odłącz się od sieci i wyłącz wszelkie zbędne programy. Wyłączyć należy również wszelkie oprogramowanie antywirusowe i podobne posiadające ochronę czasu rzeczywistego (real-time).
  • Zastosuj się do tego: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
  • Uruchom GMER. Przy uruchomieniu program wykonuje tzw. preskan. Jeśli zostanie wyświetlony komunikat informujący o znalezieniu modyfikacji w systemie, zatwierdź go przyciskiem OK.
  • Uruchom pełny skan przyciskiem Szukaj i czekaj cierpliwie na zakończenie skanu (może on trwać nawet do kilku godzin). W trakcie skanu nie wolno nic robić na komputerze.
  • Po zakończonym skanie skopiuj raport przyciskiem Kopiuj i wklej go na jedną ze stron podanych wcześniej wstawiając tutaj link. Zapisz również kopię logu na dysku przyciskiem Zapisz.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”