W każdym razie wracając do meritum, pomyślałam, że przeskanuję mojego kompa Avastem. Wykonałam tzw. skan całościowy, każąc mu przeskanować całe dyski no i on wykrył siedem wirusów... Jednak dodałam je do wykluczeń i przeskanowałam na Virus Total... Wydaje mi się, że większość to FP lub zwykłe śmietki... Jednak pewności nie mam... Zamieszczam poniżej wyniki skanowania:
Kod: Zaznacz cały
Wyniki skanowania Avasta, sprawdzone na Virus Total:
[b]asterisk-password-decryptor-3-16-x86-giveaway.exe[/b]
Wykryte:
Avast Win32:Malware-gen 20150120
Baidu-International Hacktool.Win32.IEPasswordsRevealer.bA
ESET-NOD32 a variant of Win32/PSWTool.IEPasswordsRevealer.A
GData Win32.Trojan.Agent.0FW4DS
Ikarus Trojan.Agent
McAfee Artemis!7663463B6A5D
McAfee-GW-Edition Artemis
[b]Plik chrome.exe, czyli przeglądarka chromium:[/b]
Avast Win32:Malware-gen
[b]Exif Cleaner[/b]:
Avast Win32:Adware-gen [Adw]
[b]Free Sound Recorder [/b](do testu):
Avast Win32:Bundlore-E [PUP]
ESET-NOD32 Win32/Tsingsoft.A
Symantec WS.Reputation.1
[b]Gra portable Sky Taxi[/b]:
[b]Gra portable, platformowa, Turtix[/b]:
[b]Oraz perełka, czyli instalka Your Unistaller, proponująca instalację masy śmieci[/b]:
AVG Generic.834
AVware Conduit (fs)
Agnitum PUA.Toolbar.Conduit!
Antiy-AVL GrayWare[WebToolbar:not-a-virus]/Win32.Agent.azm
Avast Win32:Adware-BRM [PUP] 20150120
Baidu-International Adware.Win32.Toolbar.Acum
CAT-QuickHeal Downloader.Agent.r5 (Not a Virus)
DrWeb Adware.Conduit.96
ESET-NOD32 a variant of Win32/ClientConnect.A
Fortinet Riskware/Toolbar_Conduit
GData Win32.Application.Conduit.E
K7AntiVirus Unwanted-Program ( 004a9c8c1 )
K7GW Unwanted-Program ( 004a9c8c1 )
Kaspersky not-a-virus:WebToolbar.Win32.Agent.avw
Malwarebytes PUP.Optional.Conduit.A
McAfee Artemis!CAE377F98911
McAfee-GW-Edition Artemis!Trojan
NANO-Antivirus Riskware.Win32.Conduit.cwiqdg
VBA32 Downloader.Agent
VIPRE Conduit (fs) 20150120
nProtect Backdoor/W32.Ruskill.252584
Co do Your Uninstaller, to całkiem pożyteczny program, ale jak się go instaluje, to trzeba bardzo uważać, aby nie zainstalować masy śmieci...
Jeśli chodzi o Free Sound Recorder, to nawet go nie zainstalowałam, zamierzałam kiedyś go przetestować...
Czy Avast wykrył rzeczywiste zagrożenia, czy jednak mogę je spokojnie zignorować?

-- 25 sty 2015, o 21:36 --
Zauważyłam, że Avast ma tendencję do blokowania pobierania takich plików jak: instalka Firefox Ultimate (jednak nic w niej nie wykrył, tam było tylko takie wykrycie: Qihoo-360 HEUR/QVM10.1.Malware.Gen), oraz xhmikosr Firefox, w którym, sprawdzonym na Virus Total, nic nie zostało wykryte.
Troszkę mnie wkurza próba blokowania pobrania nieznanych programów.
No i Avast ustawicznie wykrywa wirusa w niewinnej przeglądarce chromium, a ściślej mówiąc, w jej pliku wykonawczym chrome.exe. Więc jak ją ściągnę i chcę wypakować, to muszę w Avast na chwilę wyłączyć ochronę.
Aha, co zrobić, aby Avast nie blokował kompa, jak chce się na chwilę wyłączyć jego osłony? To denerwuje prawie tak, jak UAC, które wyłączyłam dawno temu...

Edit:
Swoją drogą Avast dobrze się spisuje, bo zablokował mi pobranie kilku downloaderów, które można pobrać zamiast gier, na ongiś bezpiecznej stronie...

-- 4 lut 2015, o 10:55 --
Edit 2:
Avast jest zdecydowanie lepszy do Aviry, bo jak uruchamiam jakiś program lub grę, których nie zna, to je sprawdza. Do tej pory nie wykrył u mnie żadnego malware.
Denerwuje mnie tylko to, że nie wyświetla się żaden komunikat, że baza wirusów została zaktualizowana, a ja nie chcę włączać jego sygnałów dźwiękowych.
Poza tym wszystkie Firefox portable musiałam dodać do wykluczeń, bo nie działały zbyt poprawnie... Nie mogłam np. aktualizować ich rozszerzeń... Po prostu osłona www blokowała im dostęp do neta... Na razie tak nie zrobiłam z innymi wersjami Firefox, bo zdają się dobrze działać...
Avast dobrze działa z moim HIPS, oraz mbam premium i zaporą Zone Alarm. Kiedyś może przetestuję Zemanę Anti Malware, na razie tylko zdobyłam jej dożywotnią licencję, korzystając z legalnej promocji... Poza tym boję się, że będzie konflikt z mbam premium...
Wracając do meritum, mimo że Avast wykrył u mnie same FP, w zasadzie jestem tego pewna, to jest całkiem dobrym antywirusem, lepszym od Aviry.