Wyłącza się automatyczna aktualizacja.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Stanio

Użytkownik

Post24 cze 2014, 20:11

Witam.
Po każdorazowym uruchomieniu systemu wyłącza się automatyczna aktualizacja. Poza tym mam problem z połączeniem z siecią przez modem radiowy. Dopiero przełożenie modemu do innego USB pozwala na połączenie z internetem.
Proszę o sprawdzenie logów.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post25 cze 2014, 09:11

Stanio

Użytkownik

Post25 cze 2014, 13:15

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post26 cze 2014, 12:18

1. Otwórz notatnik i wklej:
S3 adusbser; system32\DRIVERS\adusbser.sys [X]
S4 blbdrive; \SystemRoot\system32\drivers\blbdrive.sys [X]
S3 IpInIp; system32\DRIVERS\ipinip.sys [X]
S3 NwlnkFlt; system32\DRIVERS\nwlnkflt.sys [X]
S3 NwlnkFwd; system32\DRIVERS\nwlnkfwd.sys [X]
S2 LiveUpdateSvc; C:\Program Files\IObit\LiveUpdate\LiveUpdate.exe [2152736 2014-05-04] (IObit)
CHR HKCU\SOFTWARE\Policies\Google: Policy restriction <======= ATTENTION
CHR Extension: (Advanced SystemCare Surfing Protection) - C:\Users\Stanisław\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\bbmegnmpleoagolcnjnejdacakedpcgd [2014-05-13]
CHR Extension: (Beautiful landscape) - C:\Users\Stanisław\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\ambfimhigppdidfmelpjmojccbfdoeig [2014-05-10]
FF Extension: Advanced SystemCare Surfing Protection - C:\Users\Stanisław\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\kt55jri4.default\Extensions\ascsurfingprotection@iobit.com [2014-05-13]
C:\Users\Stanisław\AppData\Roaming\CamLayout.ini
C:\Users\Stanisław\AppData\Roaming\CamShapes.ini
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\IMFservice => ""="Service"
Reboot:

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. System zostanie zresetowany. W tym samym katalogu skąd uruchamiano FRST powstanie plik fixlog.txt.

2. Wklej nowe logi z FRST.

3. Start > w polu szukania wpisz regedit > z prawokliku Uruchom jako Administrator i skasuj klucz:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate

Zresetuj system.

Stanio

Użytkownik

Post26 cze 2014, 21:50

W momencie zapisania podanego kodu w notatniku ekran komputera zaczął migać i wyświetlał się na biało. Foldery umieszczone na pulpicie zmieniały swoje położenie, a podpisy pod nimi zmieniły kolor. Każdy ruch myszką powodował zmiany na pulpicie. Nie mogłem wyłączyć komputera, bo zniknęły opcje przycisku START. Dopiero Ctrl+Alt+Del uruchomiłem Menadżera Zadań i wyłączyłem system. Na szczęście po ponownym uruchomieniu wszystko wróciło do normy.

Ostatnio nie mam problemów z uruchomieniem modemu i połączeniem się z siecią, ale komunikat o wyłączonej aktualizacji pojawia się nadal. Nie jest jednak problemem uruchomić go ponownie.

Mimo wszystko dziękuję za cheć udzielenia mi pomocy :)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post26 cze 2014, 22:01

Wykonano moje polecenia ?

Stanio

Użytkownik

Post26 cze 2014, 22:07

Skopiowałem kod i wkleiłem go do notatnika. Gdy chciałem go zapisać pod wskazaną nazwą, nagle ekran zaczął migać i pojawił się objawy wcześniej opisane.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 cze 2014, 09:40

Punkt drugi? Punkt trzeci?

Stanio

Użytkownik

Post28 cze 2014, 17:43

Punkt drugi:

-- 27 cze 2014, 20:32 --

Punkt trzeci:
Nie znalazłem w rejestrze podanego klucza.
[imgObrazek][/img]

-- 28 cze 2014, 17:43 --

Rozwiązałem problem z wyłączaniem się automatycznej aktualizacji systemu.
Wyłączanie powodował Advanced System Care, lub jego dodatki. Używałem ten program około miesiąc czasu i często czyściłem i sprawdzałem nim system pod względem wirusów, aktualizacji sterowników i niepotrzebnych plików. Irytowało mnie jednak przejmowanie kontroli nad przeglądarką, oraz zbyt powolne uruchamianie systemu , a także obciążony procesor. Postanowiłem go odinstalować. Gdy to zrobiłem, problem z wyłączaniem aktualizacji już się nie pojawia a także znacznie poprawiło się działanie komputera pod względem szybkości.

Pozdrawiam :)

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”