Witam mam nastepujacy problem, mianowicie jestem posiadaczem laptopa sony vaio (dosyc dawna generacja sprzed 5/6 lat). Na laptopie jest zainstalowany system Windows xp, od pewnego czasu komputer strasznie zmiejszył swoją wydajność postanowilem zrobic defregmentacje, któryw zadnym stopniu nei poskutkowała. Odpaliłem menadżera i załważyłem ,żę zuzycie procesora nei schodzi ponizej 98% z czego prawie 100% zżera sam "taskmgr.exe" ;o
Skanuje komputer antywirusem kaspersky (Caly proces idzie bardzo powoli) Zacząłem szperac w internecie i znalazłem wiele wątków dotyczących takiego zachowania, przeważnie kończył sie brakiem pomocy bądź odesłaniem do programu OLP, ktorego obsluga wygląda dosyc skomplikowanie. Czy ktoś mógłby mi pomoc z przywróceniem laptopa do życia bo niestety obecnie nie da sie na nim prawie nic zrobic i musze korzystac z drugiego laptopa?
Wysokie zużycie procesora
- greh
- Kontaktowanie:
Kordian pisze:OLP
A nie OTL czasem?

- Pobierz OTL z tego linku:
- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - Uruchom narzędzie dwuklikiem i ustaw jak na tym obrazku: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- Uruchom skan przyciskiem Skanuj/Scan.
- Po zakończonym skanie wklej obydwa raporty na jedną z tych stron: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników,
a tutaj wstaw linki do obydwu wklejek.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
- XMan
1. Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne
- zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Wyłącz aktualizacje automatyczne.
3. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń -> Skanuj rejestr -> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
5. Podejrzenie wirusa
Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware.
Pełne skanowanie.
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware.
Po skanowaniu wrzuć z niego logi,
oraz logi zgodnie z tym regulaminem :
bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpiecze-stwo-t1887.html
Obsługa programu OTL
- zaznacz tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK :
2. Wyłącz aktualizacje automatyczne.
3. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
kliknij aby powiększyć :
4. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń -> Skanuj rejestr -> Napraw rejestr.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
5. Podejrzenie wirusa

Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware.
Pełne skanowanie.
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware.
Po skanowaniu wrzuć z niego logi,
oraz logi zgodnie z tym regulaminem :
bezpieczenstwo/nowy-regulamin-dzialu-bezpiecze-stwo-t1887.html
Obsługa programu OTL
Powinny wyskoczyć dwa logi - OTL.txt i Extras.txt - proszę je dać na Forum.
-
Nie moge zrobić tego skanowania zawsze wyskakuje ,ze program nie odpowiada teraz jest wielka klapsydra, czekac. ile takie skanowanie srednio trwa ? Własnie przeczytalem o OTH wykonać? dodam ,ze zawsze staje na scaning modules,narazie nic nie bede ruszac czekam na wasza odpowiedz a program niech skanuje (w tym przypadku "program n ie odpowiada jeszcze nie wyskoczyło)
Dodatkowo mam wrazenie ,ze komputer mnie straszy co 2-3h oddaje odgłos jak z horroru trwajacy 2s, moze to jednak złośliwy wirus.
Dodatkowo mam wrazenie ,ze komputer mnie straszy co 2-3h oddaje odgłos jak z horroru trwajacy 2s, moze to jednak złośliwy wirus.
- janpas
- Kontaktowanie:
masz GG odinstaluj i po kłopocie
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
Skanowanie ukonczone wklejam dwa logi.
Otl.txt --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
extras.txt --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Otl.txt --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
extras.txt --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, 11:18 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: logi, przeniosłem temat z działu Problemy --> Bezpieczeństwo
Powód: logi, przeniosłem temat z działu Problemy --> Bezpieczeństwo
- djarta
- Kontaktowanie:
1. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst:
Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera.
2. Ściągnij Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i wciśnij w nim Clean
Pokaż raport z tego narzędzia.
3. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz log + raport z usuwania.
4. Pokaż logi z Gmera
:OTL
O16 - DPF: {CF84DAC5-A4F5-419E-A0BA-C01FFD71112F} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Reg Error: Key error.)
O3 - HKU\S-1-5-21-839522115-1897051121-1417001333-1003\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440} - No CLSID value found.
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@Apple.com/iTunes,version=: File not found
FF - prefs.js..browser.startup.homepage: "http://www.theonion.com/"
FF - prefs.js..extensions.enabledItems: vshare@toolbar:1.0.0
FF - prefs.js..keyword.URL: "http://vshare.toolbarhome.com/search.aspx?srch=ku&q="
IE - HKU\S-1-5-21-839522115-1897051121-1417001333-1003\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
@Alternate Data Stream - 104 bytes -> E:\Documents and Settings\All Users\Application Data\TEMP:D1B5B4F1
:Files
E:\Documents and Settings\Robert\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\nneajnkjbffgblleaoojgaacokifdkhm
E:\Documents and Settings\Robert\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\iu3fm8pk.default\extensions\vshare@toolbar
E:\Documents and Settings\Robert\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\iu3fm8pk.default\searchplugins\web-search.xml
E:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\bing.xml
E:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\twitter.xml
E:\WINDOWS\tasks\AppleSoftwareUpdate.job
:Commands
[emptyflash]
[emptytemp]
Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera.
2. Ściągnij Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i wciśnij w nim Clean
3. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz log + raport z usuwania.
4. Pokaż logi z Gmera
-
log z otl po naprawie
Nie moge znalezcnatym komputerze ad-remover , wyskakuja same dziwne strony w propozycjach od google, ktos moglby zarzucic linkiem bylbym bardzo wdzieczny. Jesli znajde zedytuje post i wkleje.
Podczas skanowanie gmerem wyskoczyl mi bluescreen ;/
okey po ponownymuruchomieniu wyskoczylo mi takie cos:
w szczegolowej analizi technicznej byly podane dwie lokalizacje
E:\DOCUME~1\Robert\LOCALS~1\Temp\WERd2b7.dir00\Mini123011-01.dmp
E:\DOCUME~1\Robert\LOCALS~1\Temp\WERd2b7.dir00\sysdata.xml
Nie moge znalezcnatym komputerze ad-remover , wyskakuja same dziwne strony w propozycjach od google, ktos moglby zarzucic linkiem bylbym bardzo wdzieczny. Jesli znajde zedytuje post i wkleje.
Podczas skanowanie gmerem wyskoczyl mi bluescreen ;/
okey po ponownymuruchomieniu wyskoczylo mi takie cos:
w szczegolowej analizi technicznej byly podane dwie lokalizacje
E:\DOCUME~1\Robert\LOCALS~1\Temp\WERd2b7.dir00\Mini123011-01.dmp
E:\DOCUME~1\Robert\LOCALS~1\Temp\WERd2b7.dir00\sysdata.xml
- djarta
- Kontaktowanie:
1. Ad-Remover jest pod tym linkiem: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wciśnij w nim Clean
2. Pokaż raporty z: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników + Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
3. Pokaż nowe logi z OTL.
Wciśnij w nim Clean
2. Pokaż raporty z: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników + Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
3. Pokaż nowe logi z OTL.
-
to jest log z ad-removera
Podchodze do nastepnych krokow i wysylam logi.
logi z TDDSkiller
Screen z anti-rootkit
Powiem wam ,ze procesor juz nie zuzywa 100% ale nadal nie chodzi prawidłowo, czy coś sie mogło stać ?
nie skasowałem pliku z anti-rotkit, czekam na wasza decyzje bo program upomniał mnie o mozliwosci utraty systemu (albo cos w podobnym stylu). Co mam z tym zrobic?
Skanowanie własnie przebiega postaram sie wkleic raport jak najszybciej.
Log z OTL
Podchodze do nastepnych krokow i wysylam logi.
logi z TDDSkiller
Screen z anti-rootkit
Powiem wam ,ze procesor juz nie zuzywa 100% ale nadal nie chodzi prawidłowo, czy coś sie mogło stać ?
nie skasowałem pliku z anti-rotkit, czekam na wasza decyzje bo program upomniał mnie o mozliwosci utraty systemu (albo cos w podobnym stylu). Co mam z tym zrobic?
Skanowanie własnie przebiega postaram sie wkleic raport jak najszybciej.
Log z OTL
Ostatnio zmieniony 31 gru 2011, 14:20 przez Kordian, łącznie zmieniany 1 raz.
- djarta
- Kontaktowanie:
Element wykryty przez Sophosa zostaw w spokoju, wątpie żeby to było związane z jakąkolwiek infekcją.
Daje skrypt usuwający elementy wykryte przez Ad-Removera.
1. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst:
Klik w Wykonaj Skrypt. Pokaż raport który powstanie.
Daje skrypt usuwający elementy wykryte przez Ad-Removera.
:Reg
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\CLSID\{601ac3dc-786a-4eb0-bf40-ee3521e70bfb}]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\CLSID\{72b3882f-453a-4633-aac9-8c3dced62aff}]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Ext\Stats\{D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440}]
Klik w Wykonaj Skrypt. Pokaż raport który powstanie.
-
Zamiescilem w poprzednim poscie log z otl przed naprawa tutaj log z kasowania
- kominekl
- Kontaktowanie:
Wejdź w Menedżer Urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Podstawowy kanał IDE -> Ustawienia zaawansowane -> Sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu. To samo robisz dla Pomocniczego kanału IDE.
Następnie uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Następnie uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "Web Search..."
FF - HKCU\Software\MozillaPlugins\@facebook.com/FBPlugin,version=1.0.3: E:\Documents and Settings\Robert\Application Data\Facebook\npfbplugin_1_0_3.dll File not found
O4 - HKLM..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k File not found
O4 - HKLM..\RunOnce: [] File not found
O16 - DPF: {05CA9FB0-3E3E-4B36-BF41-0E3A5CAA8CD8} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Office Genuine Advantage Validation Tool)
O16 - DPF: {17492023-C23A-453E-A040-C7C580BBF700} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (Windows Genuine Advantage Validation Tool)
O16 - DPF: {6E32070A-766D-4EE6-879C-DC1FA91D2FC3} Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (MUWebControl Class)
:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"Alcmtr"=-
"Apoint"=-
"AzMixerSel"=-
"DivXUpdate"=-
"ISBMgr.exe"=-
[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2]
:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]
Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
-
- Reklama