Zawieszanie się systemu- problem.

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Kisiel?

Użytkownik

Post24 sty 2013, 10:56

Witam, mam następujący problem- system zawiesza mi się po uruchomieniu, uniemożliwiając podjęcie jakichkolwiek działań oprócz resetu.
Przed formatem dysku głównego zawieszał się natychmiastowo,teraz jednak chwilę mogę na nim popracować (raz jest to godzina, innym razem kilka minut).
Za każdym razem, bez wyjątku, zawieszał się, gdy próbowałem wykonać skan systemu Malwarebytes'em czy OTL'em.
W trybie awaryjnym udało mi się wykonać skan OTL'em i poniżej wklejam logi- obstawiałem początkowo problem z zasilaczem, teraz jednak nie mam pojęcia co się dzieje i jeśli ktoś z Was byłby w stanie pomóc, będę bardzo wdzięczny :)

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jeśli trzeba podać coś więcej to podam, jestem jednak trochę zielony i prosiłbym o ewentualne instrukcje.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sty 2013, 20:34

obstawiałem początkowo problem z zasilaczem

A ja raczej będę obstawiał problemy z dyskiem. Podaj screenshoty z HD Tune -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z zakładek Health i Error Scan.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

O4 - HKLM..\Run: [WinampAgent] "C:\Program Files\Winamp\Winampa.exe" File not found

:Files
RECYCLER /alldrives
C:\WINDOWS\tasks\*.*

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz log z Autoruns -> http://www.hotfix.pl/optymalizacja-auto ... s-a128.htm.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Kisiel?

Użytkownik

Post28 sty 2013, 13:46

Witam, przepraszam, że tak późno- sesja.

Problem przedstawia się następująco: nie jestem w stanie wykonać Error Scan za pomocą HD Tune- ani w trybie awaryjnym, ani normalnie. Próbowałem kilka razy, co ciekawe za każdym razem system odmawiał posłuszeństwa na 12331 MB, 2 minucie 47 sekundzie. Resztę natomiast wrzucam i dziękuję za odpowiedź. :)

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Autoruns

Awatar użytkownika
patrolvip2

Użytkownik

Post28 sty 2013, 15:22

Instalowałeś coś ostatnio? Jakiś program (typu antywirus np) lub inne rzeczy?

Kisiel?

Użytkownik

Post28 sty 2013, 16:04

Zanim ten problem się pojawił pousuwałem zbędne gry, filmy, muzykę z dysków, co do instalacji programów to nie jestem w stanie powiedzieć, bo nie pamiętam. Zrobiłem natomiast format, jak już wyżej wspomniałem, a problem nadal nie zniknął. Dopiero sytuacja się poprawiła po odinstalowaniu Avasta, a zostawieniu MBAM.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 sty 2013, 20:52

Zanim ten problem się pojawił pousuwałem zbędne gry, filmy, muzykę z dysków, co do instalacji programów to nie jestem w stanie powiedzieć, bo nie pamiętam. Zrobiłem natomiast format, jak już wyżej wspomniałem, a problem nadal nie zniknął. Dopiero sytuacja się poprawiła po odinstalowaniu Avasta, a zostawieniu MBAM.

To raczej nie problem z systemem.

Autoruns.

W Autoruns odznacz, a następnie usuń (co się bezie dało):

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Wszystko.

HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Extensions

Wszystko.

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

MBAMScheduler
MBAMService
MozillaMaintenance
nSvcIp
NVSvc

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

Wszystko z frazą -> File Not Found.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Kisiel?

Użytkownik

Post20 lut 2013, 18:02

Witam, to znowu ja. Teoretycznie komputer na razie działa bez szwanku, ale dobrze wiem, że tak do końca nie jest. Mam teraz wreszcie trochę wolnego czasu (i chęci), więc postanowiłem się tym zająć. Mogę liczyć na dalsze wskazówki? Wykonałem podane powyżej instrukcje. Wklejam świeże logi z OTL.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 lut 2013, 19:45

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

[2013-02-14 20:11:04 | 000,817,280 | ---- | M] () (No name found) -- C:\Documents and Settings\Kisiel\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\fzagmtf9.default\extensions\{d10d0bf8-f5b5-c8b4-a8b2-2b9879e08c5d}.xpi

:Files
RECYCLER /alldrives

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL -> Sprzątanie.

Windows XP Professional Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstation

Zainstaluj SP3 -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Internet Explorer (Version = 6.0.2900.2180)

Zaktualizuj IE do najnowszej wersji (nawet, jeśli Go nie używasz) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A95000000001}" = Adobe Reader 9.5.0 - Polish

Odinstaluj i zainstaluj najnowszą wersję -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Kroki Finalizujące.

Przeczyść dysk i rejestr CCleaner`em -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes`em Anti-Malware (nie gódź się na wersję testową) ->
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.

Kisiel?

Użytkownik

Post22 lut 2013, 00:35

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post22 lut 2013, 20:14

OK. Czy są jeszcze jakieś problemy?

Kisiel?

Użytkownik

Post23 lut 2013, 00:07

Raczej nie. Można powiedzieć, że nadal ciekawi mnie problem z HD Tune (zawieszanie się całkowite komputera przy wykonywaniu Error Scanu na 12331 MB)- jeśli jednak nie jest to istotny problem, to z mojej strony tyle. Dzięki jeszcze raz za pomoc :)

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post23 lut 2013, 00:15

Masz bad sektory, logiczne lub fizyczne.
Zrób skanowanie powierzchni w mhdd.

Najprawdopodobniej bez zerowania się nie obejdzie

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 lut 2013, 19:34

Kisiel? pisze:Raczej nie. Można powiedzieć, że nadal ciekawi mnie problem z HD Tune (zawieszanie się całkowite komputera przy wykonywaniu Error Scanu na 12331 MB)- jeśli jednak nie jest to istotny problem, to z mojej strony tyle. Dzięki jeszcze raz za pomoc :)

W takim razie nie zamykamy tematu i czekamy na skan z MHDD.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”