Złożony problem z prawoklikiem i CHKDSK

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
dawidcobra

Użytkownik

Post06 lis 2009, 23:29

Witam, korzystam z zaproszenia dj arta poprzez stronę IDG - problem istnieje nadal mimo iż combo fix był czysty jak to opisał dj art.
Opis problemu: Kiedy włącza się system po konsoli odzyskiwania pojawia się niebieski ekran z napise CHKDSK not foun skipping AUTOCHK
Kiedy już w końcu system się uruchomi trwa to bardzo długo ( ale się już do tego przyzwyczaiłem jakoś ) to kiedy klikam prawoklikiem touchapada na np. ikonę mój komputer to zawiesza się mi cały system. Odwiesić go mogę tylko poprzez Menedżer zadań Windows zakańczając zadanie Mój Komputer muszę to robić 2 do 3 razy kiedy to w końcu prawoklik zadziała. Następuje jak by restart pulpitu, jednak nic się nie dzieje jak klikam lewym przyciskiem myszy na daną ikonę czy folder wszystko się otwiera i widać zawartość - problem zaczyna się właśnie kiedy chcę użyć prawego przycisku. Skanowałem system avastem nic nie wykazał, Program Malware Bytes Anti Malware także nic nie wykazuje. Próbowałem zainstalować ponownie service pack 3 nic to nie dało porblem nadal występuje. Skanowanie Mailicius Tools także nic defender także nic. Problem jest naprawdę irytujący, bardzo proszę o pomoc. Nie mogę użyć cd z windowsem by go naprawić bo płytki nie mam jestem na morzu w pracy wszystko zostało w domu. Wklejam adres z wklej to:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
nie wyszły mi dwa loga z otl a czytałem że powinny wyjść dwa. Mam nadzieję że robię wszystko zgdnie z regulaminem nie chcę podpaść od razu na starcie. Jako zielony w sprawach komputera nie wiem co mam robić dalej proszę o pomoc. :(

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 lis 2009, 00:25

Podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health => instrukcja odczytu SMART.

Podaj też zawartość zakładki Info (zrób zrzut ekranu i podaj go).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 lis 2009, 09:13

Logi są czyste. Twoje problemy to na pewno nie INFEKCJA.

Użyj tego programu ---> Dr.WEB CureIt!.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 lis 2009, 09:25

Były bad sektory.

Wejdź do menedżera urządzeń (Klawisz Windows+R i wpisz devmgmt.msc) tam rozwiń kontrolery IDE ATA/ATAPI, usuń wszystkie kanały IDE (tylko kanały) i włącz na nowo komputer. Poczekaj aż system wszystko zainstaluje.

Przeskanuj także dysk na bad sektory (zakładka Error Scan), z wyłączoną opcją QuickScan lub jeśli to możliwe w MHDD. Na koniec zrób zdjęcie lub odczytaj i spisz prawą kolumnę i ją podaj.
Hotfix

dawidcobra

Użytkownik

Re: Złożony problem z prawoklikiem i CHKDSK

Post07 lis 2009, 19:46

Witam Panowie, dziękuję za zainteresowanie tematem i próbą pomocy. (Cosik Ktosik do Szczecina mam tylko 100km uczyłem się tam swego czasu) Ale wracając do tematu jestem na statku a tu internet mam taki słaby że szok, znaczy się powolny z czasem jest różnie ale jak nie mam pracy to siedzę na necie to w sumie jedyne źródło informacji jestem w norwegii a ich programów tv już mam dość. Teraz będę robił co mi radzi cosik ktosik potem przejdę do zaleceń dj arta. Z tym że koleinym problemem jest to że tego dr web nie mogę ściągnąć nijak ani ze swojego kompa ani z kolegi. Czemu???? Nie mam pojęcia zawsze jakieś tam pliki ściągałem powoli , powoli ale szło, jeśli chodzi o dr web nie daje się, nie wiem czemu. Próbowałem już z innych stron zawsze to samo wyświetla sie strona z poleceniem sprawdź połączenie to dzieje się z chwilą próby pobrania dr web u mnie i kolegi - powrót na stronę poprzednią działa ok. Inne pobrania także jak zazwyczaj wolno ale idzie. Jest jakiś inny sposób aby to mieć ? Przypominam że jestem zielony w sprawach komputera a w porównaniu do Panów to jestem szprotką do rekina. Co jeszcze zaobserwowałem system się wiesza także z chwilą próby przeniesienia pliku. Resetuje się także pasek narzędzi znaczy się znikają te ustawienia które zrobiłem wcześniej a mianowicie windows media player, pasek języka, szybkie uruchamianie itd. wszystko staję się znów odznaczone. Oczywiście jak się wiesza system znów muszę zatrzymywać porces w menedżer zadań windows.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 lis 2009, 20:25

Zamiast DrWeba przeskanuj komputer swoim antywirusem na dysku, jeśli takowego posiadasz.
Hotfix

dawidcobra

Użytkownik

Post07 lis 2009, 22:16

Mam antywirus Avast ale on nic nie wykazywał. Narazie robię skan dysku twardego za pomocą Hd tune z wyłączonym Quick Scanem - było ostrzeżenie o nadmiernej temperaturze critical temp. 57 stopni, więc otworzyłem bulaj i trzymałem laptopa by morski wiatr go trochę ochłodził ( takich jaj jeszcze ze zwykłym komputerem nie robiłem) musiałem wyglądać arcy zabawnie. W każdym bądź razie czynię co mi polecacie Panowie. Na razie sytuacja bez zmian. Jedynie co zaobserwowałem to nie działa mi program NTI CD&DVD Maker ale zrobiłem iso za pomocą Nero, to na następny etap do programu MHDD. Swoją drogą udało się mi schłodzić laptopa :D

-- mniej niż minutę temu --

Prawa strona z MHDD
AVG [ 21809kb/s ]
ACT [ 13247kb/s ]
< 3ms:70
<10ms:758021
<50ms:8066
<150ms:
<500ms:
>500ms:
? time:
x UNC:
! ABRT:
S IDNF:
A ANNF:
0 TONF:
* BBK:
[100.0%] [100.0%]

to tyle tylko było po prawej stronie?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post08 lis 2009, 01:17

A zatem bad sektorów już nie ma, wszystko dysk sam naprawił.

Wejdź do menedżera urządzeń (Klawisz Windows+R i wpisz devmgmt.msc) tam rozwiń kontrolery IDE ATA/ATAPI, usuń wszystkie kanały IDE (tylko kanały) i włącz na nowo komputer. Poczekaj aż system wszystko zainstaluje.

Czy już to robiłeś?
Hotfix

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post08 lis 2009, 01:40

Kiedy już w końcu system się uruchomi trwa to bardzo długo ( ale się już do tego przyzwyczaiłem jakoś )

1. Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne -> Niestandardowe zaznacz tylko 3 pozycje.

kliknij aby powiększyć :
-> Zastosuj -> OK -> OK.

2. Zrób punkt przywracania systemu.
3. Przeczyść komputer CCleanerem.
U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
/ podczas instalacji odchacz ,,Automatyczną aktualizację CCleaner" oraz ,,Dodaj pasek narzędziowy Yahoo" /.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu w internecie oraz po każdej deinstalacji programów oraz sterowników.
/ nic nie zmieniaj w jego ustawieniach /.
4. Przeczyść komputer Eusing Free Registry Cleanerem.
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń -> Skanuj rejestr -> Napraw rejestr.
5. Wykonaj gruntowny scandisk oraz defragmentację.
Temat.
6. Ogranicz rezerwowalną przepustowość
- limit przepustowości 0
Zmniejszanie pingu w grze, optymalizacja łącza.
7. Optymalizacja autostartu z wykorzystaniem narzędzia Autoruns.

Edit :
Odinstaluj Glary Utilities, po pierwsze to nie jest dobry program a po drugie czytałem że antywirusy wykrywają w nim różne wirusy/trojany.
Odinstaluj ComboFix.
Po deinstalacji przeczyść komputer w/w programami.
Masz Skype, Tlena i jeszcze jakieś komunikatory ?
Co za dużo to niezdrowo a zwłaszcza na morzu ;)
Tyle programów i komunikatorów to ja ,,ziemianin" nie mam :)

Odnośnie kodeków to proponuję tylko FFDShow + Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników + Real Alternative Lite.
Jeżeli po instalacji kodeków K-Lite będą podwójne napisy w filmach to :
PPM / prawym przyciskiem myszki /na ikonkę kodeków w tray`u -> Direct VobSub (auto - loading version) ,,Misc" zaznacz v ,,Hide subtitles" i ,,Zastosuj" - OK.
Masz Javę ?
Na Twoim miejscu odinstalowałbym jeszcze NET Framework 3.5, przeczyścił komputer i zainstalował
.NET Framework 2.0
- w zupełności wystarcza i tak nie ,,muli" kompa oraz internetu.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

dawidcobra

Użytkownik

Post08 lis 2009, 09:33

Witam Więc tak:
- Wszedłem do menedżera urządzeń (Klawisz Windows+R i wpisałem devmgmt.msc) tam rozwinąłem kontrolery IDE ATA/ATAPI, usunąłem wszystkie kanały IDE (tylko kanały) i włączyłem na nowo komputer. Poczekałem aż system wszystko zainstaluje. Sytuacja bez zmian.
- przeczyściłem system ccleanerm zgodnie z zaleceniami x mana, zrobiłem dokładnie tak jak trzeba
- Eusing Free Registry Cleaner już włączałem kilka razy
- co do punktu 5 gruntowny scan disk nie wchodzi w rachubę bo Kiedy włącza się system po konsoli odzyskiwania pojawia się niebieski ekran z napisem AUTOCHKDSK not found skipping AUTOCHK mimo że robię to w taki sposób iż wchodzę w Mój Kmputer potem klkam PPM na dysk c i zawiesza się komputer zatem tradycyjnie już uruchamiam menedżer zadań Windows i zakańczam zadanie by za drugim razem w końcy PPM zadziałał i wtedy mogę we właściwościach dać sprawdzenie dysku ale i tak po restarcie się nie sprawdza bo wychodzi ten wyżej wymieniony wyraz
- ZAuslogics Disk Defrag 3.0.3.50 się pobiera a także K-Lite Codec Pack Full +Real Alternative Lite
- Usunąłem Vista codec pack i NET Framework 3.5
- ściągam NET Framework 2.0
- Glary Utilities odinstalowany a także Combo fix
- tlen i skype niestety oba potrzebne
- Javy nie mam
- Optymalizacja autostartu z wykorzystaniem narzędzia Autoruns przeczytałem temat i dałem loga nie dam rady sam co mam robić z tym aby było dobrze, będę potrzebował pomocy które mam sprawy wyłączyć
- co do punktu 6 to robiłem wszystko zgodnie z poradnikiem tylko że nigdzie nie mam czegoś takiego jak Konfiguracja komputera => Szablony administracyjne => Sieć => Harmonogram pakietów QoS u mnie jest tak: Konfiguacja komputera= Szablony administracyjne i tam Windows Components a pod nimi składniki systemu Windows dalej w Windows Components jest tylko search a w składnikach systemu Windows jest to: Program Windows Media Player a pod nim Windows Update
- znalazłem sieć ale tak Konfiguracja Użytkownika => Szablony administracyjne=>Składniki systemu Windows=>Program Windows Media Player=>Sieć a tam dopiero jest coś takiego Ukryj kartę sieć
protokoły multimediów sieciowych
konfiguruj serwer proxy HTTP
konfiguruj serwer proxy MMS
konfiguruj serwer proxy RTSP
konfiguruj buforowanie sieciowe
i to wzystko nie wiem więc dalej o co chodzi a problem jak był tak i jest
:D nie dość że mam komputer chory to ja sam także - nie mówiąc o tym że cierpliwość do tej maszyny już się wyczerpuje, tylko że ja biorę antybiotyk i mi się polepszy a nie wiem co z laptopem?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post08 lis 2009, 09:56

1. Zainstaluj Javę.
2. Odinstaluj Defraggler i zainstaluj Auslogics Disk Defrag...
3. Wrzuć screeny z Menedżera urządzeń oraz z Dodaj lub usuń programy.
/ screeny wrzucasz na inny serwer a na forum podajesz link lub miniaturkę.
Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.
Do screenów i nie tylko jest dobry PicPick.
Po każdej deinstalacji programu, kodeków nie zapominaj przeczyścić komputera.
- co do punktu 6 to robiłem wszystko zgodnie z poradnikiem tylko że nigdzie nie mam czegoś takiego jak Konfiguracja komputera => Szablony administracyjne => Sieć => Harmonogram pakietów QoS

- masz Windows XP Prof. i powinno być, dziwne ?
Obrazek

dawidcobra

Użytkownik

Post08 lis 2009, 10:37

Kiedy włączyłem znów laptopa tradycyjnie po Kliknięciu PPM zawiesił się znów musiałem w menedżer zadań Windows zakończyć zadanie tym razem pojawił się błąd który wysłałem do mikrosoft ale spisałem w notatniku co mogłem może to coś da:

Następujące pliki zostaną dołączone do tego raportu o błędach:

C:\DOCUME~1\EWAAREK2\USTAWI~1\Temp\WER5b0c.dir00\explorer.exe.mdmp
C:\DOCUME~1\EWAAREK2\USTAWI~1\Temp\WER5b0c.dir00\appcompat.txt

Sygnatura błędu:

szppName:explorer.exe szAppVer: 6.0.2900.5512 szModName:hugapp
szModVer:0.0.0.0 offset:00000000
deflager odinstalowałem zapoiegawczo już wcześniej
co do punktu 6 tak mam Windows XP i naprawdę nie ma
przy włączaniu znów komenda Autochk not found Skipping Autochk na niebieskim ekranie i to dwa razy jak zawsze zresztą przechodzę do tego co mi radzisz dalej

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post08 lis 2009, 10:57

Zajrzę jeszcze tylko do screenów.
Odnośnie błędów to musiałbym ,,szperać" i zajmie mi to dużo czasu.
Myślę że koledzy pomogą ;)
Również jestem chory, mam mało czasu a dodatkowo zamówiłem dwa razy większą prędkość internetu i tak zrobili że
teraz albo nie mam wcale albo mam dwa razy mniejszą :)
Obrazek

dawidcobra

Użytkownik

Post08 lis 2009, 11:50

Przepraszam ale tylko tak umiem to zrobić screeny które mi poleciłeś zrobić. Javę trochę potrwa zanim ściągnę i tak dobrze że aż tyle już umiem, uczycie mnie trochę za co dziękuję:)
Nie mogę zainstalować NET Framework 2.0 wychodzi jakiś błąd.

Ostatnio zmieniony 08 lis 2009, 13:19 przez XMan, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: przeniosłem screeny na inny serwer.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post08 lis 2009, 13:11

Nie mogę zainstalować NET Framework 2.0 wychodzi jakiś błąd

Zainstaluj w trybie awaryjnym.
Zrestartuj laptopa i trzymaj F8 - wybierz tryb awaryjny - Enter.
W Menedżerze urządzeń zainstaluj, włącz ponownie PPM - Kartę sieciową 1394.
W ,,Dodaj lub usuń programy" widzę dużo programów - czy wszystkie są potrzebne ?
Np. te ,,Studia" /Trial / które mają 5+5+3+1 = 14 GB a oprócz tego jest ich więcej niż w TVP :)
EASEUS Partition Manager też już chyba jest niepotrzebny ?
Jeżeli będzie potrzebny to ponownie zainstalujesz.
Dawno temu go używałeś ? Może było coś źle zrobione i teraz są problemy ?
Odnośnie błędów t/j pisałem wcześniej.

Pozdrawiam i życzę powodzenia,
XMan.
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”