
Tiramisu włoski deser z namoczonych w kawie biszkoptów i masy z serkiem mascarpone. Serek mascarpone można dostać w biedronce trochę kosztuje, ale nie znalazłam odpowiednika, mama kiedyś zrobiła z serka waniliowego z wiaderka dostępnego w biedronce, ale to nie było to. Deserek jest puszysty i bardzo delikatny, o kaloriach nie wspomnę po co się stresować

Składniki: (dla 8 łasuchów)
- 2 serki mascarpone 500g
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki kawy sypanej
- 2 łyżki rumu/ likieru amaretto
- biszkopty podłużne 300g
- kakao gorzkie - 2 łyżki
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serki mascarpone, łączymy masy aby nie było grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i łyżkę rumu. Kawę parzymy w ok. 0,5l wody słodzimy łyżeczką cukru i dodajemy pozostały rum.
Potrzebujemy naczynia / formy do ciasta mniej więcej 28 x 20 x 8 cm powstaną w tedy 2 warstwy, można użyć mniejszego naczynia i zrobić 3 warstwy, ale naczynie musi być wyższe.
Do głębokiego talerza przelewamy odrobinę kawy moczymy biszkopta z obu stron i układamy warstwę na dnie. Na ułożoną warstwę wykładamy połowę masy. Następnie układamy 2 warstwę biszkoptów i masy. Wierzch posypujmy kakaem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godzinki co by biszkopty nasiąkły.
Fotka za chwilę się pojawi na blogu
