Raczej prosta zupa na bazie włoszczyzny

Blogi użytkowników forum Hotfix
Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 14018
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Raczej prosta zupa na bazie włoszczyzny

Post13 gru 2016, 21:11

Obrazek

Postanowiłam że podzielę się z Wami raczej prostym przepisem na zupę, na bazie włoszczyzny.

A więc wczoraj kupiłam tackę włoszczyzny, w skład której wchodziły: cztery marchewki, dwie pietruszki, jeden por bezlistny i ćwiartka selera.

No i dzisiaj zdecydowałam się z niej zrobić zupę, zresztą w tym celu kupiłam powyższe warzywa.

Wpierw je obrałam i pokroiłam, marchewkę i pietruszkę w plastry, pora i selera w kostkę. Dodałam do nich cztery średniej wielkości ziemniaczki, które uprzednio obrałam i pokroiłam w kostkę, oraz cebulę, którą pokroiłam tak samo jak ziemniaki. Wrzuciłam to wszystko do garnka, raczej średniej wielkości i wlałam tam wodę i wrzuciłam tam kostkę warzywną i dodałam połowę kostki Maggi Duo. Gotowałam pod przykryciem dość długo, aż marchewka stała się miękka. (Ziemniaki były krócej twarde.)

Potem porcję sobie nałożyłam na talerz i dodałam tam z dwie łyżki śmietany.

Aha, zupa nie wyszła zbyt słona i ją sobie dosoliłam. Uważam, że jak ktoś robi zupę lub inne danie, to powinien wziąć pod uwagę to, że niektórzy nie lubią zbyt słonych potraw, np. moja Mama.

Jako nie wegetarianie możecie dodać do warzyw kostkę rosołową lub jakiś bulion na bazie mięsa.

Aha, czasem celowo kupuję dodatkową marchew, aby ją dodać do zupy, jednak tym razem tego nie zrobiłam. Zresztą z marchewką trzeba bardzo uważać, bo jak za dużo się jej doda, to zdominuje smak zupy.

No i ziemniaków też nie należy dodać za dużo, z tych samych powodów.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.


  • Reklama

Wróć do „Blog”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość