Szpinak czyli zielona breja

Blogi użytkowników forum Hotfix
Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 14499
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Szpinak czyli zielona breja

Post11 gru 2016, 14:51

Obrazek

Podzielę się z Wami prostym przepisem na szpinak, który według mnie jest smaczny, ale równocześnie jest zieloną breją, jak widać na załączonym zdjęciu. Na ogół jest dodatkiem do makaronu, ale czasem bywa samodzielnym daniem.

Wpierw bierze się zamrożony szpinak, najlepiej rozdrobniony Hortexu i łamie się go na mniejsze części. Jak Wasza zamrażarka dobrze mrozi to konieczne może być użycie młotka. :P Na patelni rozgrzewa się albo masło, albo trochę oleju, a potem wrzuca się tam szpinak. Jak on się rozpuści, w czym możecie mu pomóc, mieszając go i rozdrabniając, to dodaje się do niego trochę mleka lub śmietany (tym razem miałam jej deficyt), oraz z dwa rozdrobnione ząbki czosnku i serek twarogowy typu klinek i trochę soli. W ten szybki sposób powstaje samodzielne danie.

Znam też inny przepis, ale obejdzie się bez zdjęcia.

Otóż bierze się szpinak, wrzuca się go do garnka, nalewa się tam nie za dużo mleka (miewam z tym problemy) i się go gotuje. Dodaje się do niego ser typu Favita Mlekovita, oraz z dwa ząbki czosnku. On jest idealnym dodatkiem do makaronu, najlepiej typu rurki.

Swoją drogą wiecie że szpinak jest źródłem mniejszej ilości żelaza, niż kiedyś przypuszczano? Jednak cenię jego walory smakowe.

Smacznego. :)
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.


  • Reklama

Wróć do „Blog”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość