

Niedawno w Carrefour natrafiłam na przeceniony roślinny tatar, wyprodukowany przez Purella Super Foods, w jego skład wchodzą: woda, trehaloza, skrobie modyfikowane, substancje zagęszczające (karagen, konjac, mączka chleba świętojańskiego); mąka ryżowa, białko ryżu, sól, zagęszczony sok z papryki, zagęszczony sok z buraka, ekstrakt z kozieradki, olej słonecznikowy, syrop glukozowy, koncentrat soku ze słodkiego ziemniaka, aromaty, barwnik: karmel amoniakalny; ocet w proszku. Ślady(śladowe): gluten, gorczyca, nasiona sezamu, soja, dwutlenek siarki i siarczyny. Dodatki: E150c - karmel amoniakalny; E407 - karagen; E410 - guma karobowy; E425 - E425. Producent proponuje przygotowanie owego roślinnego tatara z dodatkiem oleju, cebulki i ogórka kiszonego i można go zjeść razem z chlebem. Przyrządzam ów tatar z dodatkiem żółtka, cebulką i kiszonym ogórkiem, przez co przestaje być roślinny, a staje się wegetariański. Polecam.

Owo danie, po mojej przeróbce wygląda tak:

Smacznego.
