
Składniki:
1 kg dyni
4 marchewki
1 cebula duża
kostka rosołowa
posiekany koperek
śmietana słodka 12%
olej
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie
3 kromki chleba tostowego (może być bułka paryska, chleb lub kto co lubi jako grzankę)
Cebulę marchew i dynię kroimy w kostkę, cebulkę podsmażamy dodajemy marchew i dynię chwilę dusimy i zalewamy całość wodą. Dodajemy kostkę rosołową oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz), gotujemy do miękkości warzyw. Wyławiamy przyprawy, całość miksujemy lub przecieramy przez sitko dodajemy śmietankę do zagęszczenia zupy. Dodajemy startą gałkę muszkatołową, posiekany koperek, doprawiamy do smaku.
Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju.
Zdjęcia chwilowo brak bo zupka za szybko zniknęła z garnka
