Witam.
Opiszę dzisiaj, jak wyeliminować problem z wadliwie działającymi, a właściwie w ogóle nie działającymi animacjami w grze "CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas" (Crime Scene Investigator). Problem ten zauważyłem zarówno w najnowszym systemie Windows 7, jak i w poczciwym Windows XP na trzech różnych komputerach. Niewłaściwe działanie gry objawia się poprzez wyświetlenie pustego białego pola w formie kwadratu czy też prostokąta w miejscu, gdzie powinna zostać odtworzona animacja gry. Czasami bywa tak, że animacje są poprawie odtwarzane, by po chwili naszym oczom ukazał się komunikat błędu dotyczący Macromedia Projector, po czym gra zostaje wyłączona.
Problem tkwi w niewłaściwej współpracy silnika gry ze środowiskiem QuickTime, którego instalacja jest niezbędna do funkcjonowania gry. Ciekawostką jest to, że nawet wersja QuickTime 6.1.0 załączona na płytce współpracuje nieprawidłowo z grą (w tym przypadku gra nie uruchamiała się w ogóle wypluwając odrażający komunikat). Przetestowałem mnóstwo wersji środowiska QuickTime cofając się także do tych starszych od wersji 6.1.0. Instalacja wersji najnowszej (obecnie 7.6.6) również nie skutkowała.
Jeżeli obecnie zainstalowana w Twoim systemie wersja QuickTime (również ta załączona na płytce z grą) wywołuje nieprawidłowe działanie gry "CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas" (Crime Scene Investigator) należy ją odinstalować. Następnie instalujemy wersję Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z 2008 roku. Możliwe, że późniejsze odsłony QuickTime również będą działały, aczkolwiek tego nie gwarantuję. Jak już wcześniej napisałem, najnowsza wersja i nieco starsze od niej nie działały.
Uruchamiamy odtwarzacz QuickTime Player, którego ikonka pojawiła się na pulpicie, ewentualnie dokonujemy tego poprzez menu Start.
Wybieramy kolejno:
Edycja -> Preferencje -> Preferencje QuickTime...-> zakładka "Zaawansowane" -> w sekcji "Wideo" zaznaczamy pozycję "Tryb bezpieczny (tylko GDI)" -> w sekcji "Kodowanie multimediów" zaznaczamy "Włącz kodowanie korzystając z dotychczasowych kodeków" -> Zastosuj, Ok.
Teraz można uruchomić grę.
Pozdrawiam serdecznie.
seba86mu.
CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas - rozwiązanie problemu
- seba86mu
- Natalijka_86
Teraz gierka działa poprawnie 

-
Wszystko działa dzięki 

-
zrobiłam wszystko tak jak było napisane powyżej, i niestety nie działa, pojawia mi się ikonka "Director not found diration" i naprawdę nie wiem co zrobić jeszcze by uruchomic tą grę... jakies pomysły?
- seba86mu
Sterowniki do karty graficznej zainstalowane ?
QuickTime posiadasz w tej wersji, o której mowa w poradniku ?
QuickTime posiadasz w tej wersji, o której mowa w poradniku ?
-
- Reklama