FIFA 12 - Lagi oraz spowolniona gra

Masz problem z grą komputerową, szukasz patcha lub wymagań, pisz tutaj
Awatar użytkownika
ThonaR

Użytkownik

Post22 maja 2013, 23:23

Witam. Jesteście moją ostatnią deską ratunku, gdyż już sam nie wiem co robić. Przejdę do rzeczy. Otóż posiadam grę FIFA 12 ( oryginał ) i owa gra zacina mi się oraz występuje efekt "spowolnienia gry" czyli tak jakby gra działa, ale wolniej niż powinna ( nie jest to lag! ). Komputer na którym gram to : Acer Aspire 5738ZG ( Zanim ktoś napisze, że mam za słaby komputer, proszę doczytać do końca ). System to Windows 7 Home Premium 32bit. Podam kilka danych co do tej sytuacji :

1. System jak i gra są oryginalne
2. System mam aktualny ( Windows Update )
3. Wszystkie sterowniki mam aktualne
4. W systemie nie ma żadnych wirusów ani innych "śmieci" ( Logi w dziale bezpieczeństwo )
5. Gram na padzie - Logitech F310 - Pad na 100% sprawny
6. Próbowałem reinstalować grę - bez skutku
7. Pisałem do pomocy EA, ale oni "pomocą" są tylko z nazwy...

Sytuacja wygląda tak - włączam mecz, obojętnie czy to w singleplayer czy multiplayer. Gra od początku jest płynna ( stałe 55 FPS-ów ). Gdy następuje okolica 30 minuty meczu gra zaczyna spowalniać i lagować. Zawsze jest to okolica 30 minuty meczu. Bez znaczenia czy odpalę grę w najniższych ustawieniach graficznych w 800x600 czy w najwyższych ustawieniach i 1366x768 - zawsze występuję ta sama sytuacja. Według minimalnych wymagań gry oraz strony : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników mój komputer spełnia wymagania gry i nie powinieniem mieć takich problemów. Za tym, że komputer nie jest za słaby przemawia tez fakt, że gra zaczyna "wariować" od okolicy 30 minuty meczu, do tej 30 minuty meczu gra jest płynna (55 FPS-ów).

I teraz moje pytanie : Czy ktoś spotkał się z takim problemem lub ma jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje ? Dodam, że próbowałem używać programu GameBooster, ale raczej z minimalnym skutkiem. Dodam także, że łączę się z internetem poprzez router ( D-Link dir 600, prędkość łącza to - D : 24Mb/s U : 4Mb/s ). Czy przekierowanie portów może coś pomóc ? Nie mam żadnych problemów z łączeniem z innymi graczami więc myślę, że nie ale wole zapytać. Proszę o jakieś pomysły bo mi już ręce opadają a grać się nie da :cry:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post22 maja 2013, 23:41

Uruchom i zrzuć na pasek program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom grę i gdy zacznie ciąć wyjdź z gry i zrób screen okna programu HWMonitor.
Być może przegrzewa się układ graficzny lub procesor.

Spróbuj również zmienić język programu Origin na angielski:
Origin => Ustawienia aplikacji => Język klienta Origin => Gotowe

Jak wygląda sytuacja na innych grach ?

Awatar użytkownika
ThonaR

Użytkownik

Post23 maja 2013, 12:15

Dziękuję za odpowiedź. Oto screen z HWMonitor w momencie, gdy gra zaczęła lagować, działać w zwolnionym tempie :

Obrazek

Język Origin-a mam ustawiony na angielski od początku. Co do innych gier to tego problemu nie mam, gram w gry typu Splinter Cell Conviction oraz Battlefield Bad Company 2 i nie mam żadnych lagów ( a są to gry które są bardziej wymagające niż FIFA ).

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 maja 2013, 13:13

ThonaR pisze:Język Origin-a mam ustawiony na angielski od początku.

W takim razie spróbuj zmienić na język polski.

Co do temperatur to raczej nie mam zastrzeżeń biorąc pod uwagę, że to obciążony laptop.

Próbowałeś zmieniać ustawienia synchronizacji pionowej i włączać / wyłączać opcje dla kart graficznych od ATI / AMD ?

Na próbę przełącz Origin w tryb offline i zagraj jakieś mecze offline.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post23 maja 2013, 13:56

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wady
- Drobne błędy i niedociągnięcia

Wymagania sprzętowe oraz systemowe:

- procesor Intel Core2Duo 2,4 Ghz;
- 2 GB RAM;
- karta graficzna z 256 MB RAM i obsługą Shader Model 3.0 lub wyższego (czyli co najmniej ATI RADEON HD 2900, NVIDIA GEFORCE 8800 GT lub inny odpowiednik);

- Windows XP, Windows Vista lub Windows 7;

Sprawdzałeś uruchomienie gry w trybie zgodności z:
Windows XP, Windows Vista

:?:

Sprawdź jeszcze:

1. Wyłączenie aero oraz zbędnych kompozycji wg. tego poradnika:
Odczujesz znaczną różnicę w działaniu komputera/systemu ;)

U mnie jest tak - kliknij aby powiększyć:
Zastosuj --> OK.

2. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie
oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Continue to the media

3. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
ThonaR

Użytkownik

Post23 maja 2013, 14:05

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

@seba86mu

Przed chwilą przełączyłem Origin w tryb offline z nadzieją, że to pomoże, ale problem nadal występuje :doh: Co do ustawień synchronizacji to próbowałem zmieniać ale bez skutku.

@XMan

Tak próbowałem uruchamiać grę w trybie zgodności - niestety bez skutku. Co do Aero to mam wyłączone wszystkie "bajery" które upiększają system - użyłem opcji "Dopasuj do uzyskania najlepszej wydajności". Ccleaner-em czyszczę system do sobotę, więc "śmieci" nie mam. Tak samo Eusing Free Registry Cleaner. Wszystkie "zabiegi" które mają na celu wyczyszczenie systemu oraz rejestru oraz defragmentację robię w każdą sobotę.

Przyznam, że problem jest dziwny gdyż gra za każdym razem zaczyna "wariować" od około 30 minuty. Gdyby się zacinała od początku to można śmiało stwierdzić, że komputer nie wyrabia ale do około 30 minuty gra chodzi płynniutko. Już nie wiem co jeszcze można zrobić. Macie jakieś pomysły ? :think:

P.S. Nie wiem czy to ważne, ale zapytam. Otóż we właściwościach partycji jest takie okienko "Zezwalaj na indeksowanie zawartości plików na tym dysku wraz z ich właściwościami". To okienko mam odznaczone. Czy po zaznaczeniu tego okienka i włączeniu indeksowania partycji na której mam grę może coś pomóc ? Czy to raczej nie ma wpływu na grę ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post23 maja 2013, 14:52

P.S. Nie wiem czy to ważne, ale zapytam. Otóż we właściwościach partycji jest takie okienko "Zezwalaj na indeksowanie zawartości plików na tym dysku wraz z ich właściwościami". To okienko mam odznaczone. Czy po zaznaczeniu tego okienka i włączeniu indeksowania partycji na której mam grę może coś pomóc ? Czy to raczej nie ma wpływu na grę ?

To akurat nie powinno mieć wpływu ale powinno być zaznaczone :!:

Sprawdź jeszcze na innej częstotliwości odświeżania ekranu.

Wykonaj gruntowny scandisk :

Obrazek

PPM (prawym przyciskiem myszki) na dysk C --> Właściwości --> Narzędzia --> Sprawdzanie błędów --> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie --> Rozpocznij --> Tak.
Restart komputera - czekaj...

Może nic nie zrobisz jak tak pisze:
Wady
- Drobne błędy i niedociągnięcia

:(

seba86mu pisze:
ThonaR pisze:Język Origin-a mam ustawiony na angielski od początku.

W takim razie spróbuj zmienić na język polski.

Sprawdziłeś/zmieniłeś na język polski w tym również dodatkowo na język polski (programisty) :?:

Start --> Panel sterowania --> Region i język - Zmień klawiatury --> Polski (Polska) - Polski (programisty).
Zastosuj --> OK.

Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
ThonaR

Użytkownik

Post23 maja 2013, 15:19

Po wielu próbach udało mi się w końcu dojść do źródła lag-ów oraz spowolnień. Otóż w folderze gry w "Moje dokumenty" w pliku fifasetup należało zmienić jedną cyfrę i gra teraz śmiga aż miło, zarówno w singleplayer jak i w multiplayer :D
Ehh... Nareszcie jakiś sukces, a myślałem, że już sobie nie pogram :clap:

Dziękuję wszystkim którzy pomogli mi w tym wątku. :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 maja 2013, 16:49

ThonaR pisze:Po wielu próbach udało mi się w końcu dojść do źródła lag-ów oraz spowolnień. Otóż w folderze gry w "Moje dokumenty" w pliku fifasetup należało zmienić jedną cyfrę i gra teraz śmiga aż miło, zarówno w singleplayer jak i w multiplayer :D
Ehh... Nareszcie jakiś sukces, a myślałem, że już sobie nie pogram :clap:

Dziękuję wszystkim którzy pomogli mi w tym wątku. :)

Może podzielisz się z potomnymi, która to cyfra? ;)
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
ThonaR

Użytkownik

Post23 maja 2013, 19:36

Moje dokumenty -> FIFA 12 -> plik fifasetup

linijka CREEN_SLEEP = 32

:) i wszystko działa

Torad_eu

Użytkownik

Post13 cze 2013, 13:48

Dzięki za wskazówkę,kumpel miał podobny problem,z tym że w Fifie 11. Początkowo myśleliśmy,że to kwestia konfiguracji jego sprzętu- nie jest już pierwszej młodości,jednak przyczyny należy szukać gdzie indziej.

• Reklama

Wróć do „Gry”