Gry - problemy z grafika

Masz problem z grą komputerową, szukasz patcha lub wymagań, pisz tutaj
reaver

Użytkownik

Gry - problemy z grafika

Post01 mar 2012, 22:24

Witam
Mam wszelakie problemy z grafika w grach. Pisalem juz o tym na innym forum, dlatego dam tu link do tamtego tematu -
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sytuacja sie nie poprawila w zadnej grze.
Myslicie, ze winowajca moze byc dysk twardy? (
Western Digital Caviar 500GB SATA2 (WD5000AAKS)
jak go kupowalem to kosztowal 148 zl a teraz chodzi po ponad 300.. Dodatkowo dysk czasami podczas pracy wydaje z siebie takie "pierdniecia" poprzedni dysk tak nie chodzil. A i moze cena byla wlasnie taka bo ktos go zwracal zauwazyszy jakies problemy?
Bo procek to to chyba nie jest. Nie podkrecalem go i zalozylem nawet chlodzenie SilentiumPc Fortis1225 zeby bylo mu chlodniej, no ale co ja tam wiem.. Cos sie chyba "wypala" z dnia na dzien skoro w Saints Row 3 mam takie doczytywanie obiektow, a wczesniej tego nie bylo.
Ehh, prosze o pomoc.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Gry - problemy z grafika

Post01 mar 2012, 22:33

Czy to Twój sprzęt?
Intel Core i5 2400
MSI GeForce GTX570
Gigabyte GA-H61M-S2V-B3
4GB RAM DDR3

Wtyczka dodatkowego zasilania podłączona do karty graficznej?

reaver

Użytkownik

Gry - problemy z grafika

Post01 mar 2012, 22:37

seba86mu pisze:Czy to Twój sprzęt?
Intel Core i5 2400
MSI GeForce GTX570
Gigabyte GA-H61M-S2V-B3
4GB RAM DDR3

Wtyczka dodatkowego zasilania podłączona do karty graficznej?

Tak, to moj sprzet.
Wtyczka jest podlaczona.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Gry - problemy z grafika

Post01 mar 2012, 22:54

Wtyczka P4 dodatkowego zasilania podłączona do płyty głównej?

Odinstaluj obecny sterownik karty graficznej poprzez Programy i Funkcje w Panelu sterowania.
Po ponownym uruchomieniu komputera wstrzymaj się z instalacją sterownika do karty graficznej. Anuluj również automatyczne pobieranie sterownika poprzez Windows Update.

Zainstaluj sterownik do chipsetu płyty głównej -> Intel Chipset Driver.
Uruchom ponownie komputer.
Zainstaluj sterownik do karty graficznej
-> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla systemu 32-bitowego)
-> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla systemu 64-bitowego)

Zainstaluj aplikację -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Przejdź do:
Start -> Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Usługi -> kliknij PPM na pozycji "Dziennik zdarzeń systemu Windows" -> Właściwości -> w pozycji "Tryb uruchomienia" zmień na "Ręczny" -> Zastosuj -> Ok.

Ponownie przejdź w to samo miejsce:
Start -> Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Usługi -> kliknij PPM na pozycji "Dziennik zdarzeń systemu Windows" -> Właściwości -> w pozycji "Tryb uruchomienia" zmień na "Wyłączony" -> Zastosuj -> Ok.

Teraz sprawdź czy jest poprawa w grach.

reaver

Użytkownik

Gry - problemy z grafika

Post27 kwie 2012, 17:29

witam ponownie

wiem, ze baaardzo dlugo nie odpisywalem, ale mialem tego wszystkiego dosc i postanowilem zmienic caly komputer co zajelo mi 2 miesiace. Ku mojemu zaskoczeniu nie uswiadczylem zadnej poprawy, tekstury, obiekty, cienie dalej sie doczytuja (rzucajac sie przy tym bardzo w oczy)

aktualny sprzet:

XFX Core 550W
Intel Core i5 2500K
Asrock P67 PRO3 (B3)
Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)
Corsair DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz Vengeance Low Profile CL9
Palit GTX680

Specjalnie kupilem taka drozsza grafe, bo bylem przekonany, ze po zmianie kompa wszystko bedzie chodzic jak nalezy, a tu kicha.. :(

Robilem oczywiscie to wszystko co napisales mi powyzej, ale niczym to nie poskutkowalo.. Masz jeszcze jakies pomysly?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Gry - problemy z grafika

Post27 kwie 2012, 18:19

Czy zainstalowałeś wszystkie sterowniki do podzespołów z płytek dołączonych do zestawu ?
To niemożliwe, aby na innym komputerze, tym bardziej nowszym występowały te same problemy.

Być może problem powoduje jakaś aplikacja, którą instalujesz z przyzwyczajenia.
Jakie programy uruchomione masz w tle ?
Wyłącz wszystkie, również antywirusa oraz zaporę sieciową (firewall) na próbę.

Włączone masz aktualizacje systemu ?
Service Pack 1 zainstalowany ?
Nie posiadasz przypadkiem jakiejś nieoficjalnej przerobionej wersji systemu Windows ?

reaver

Użytkownik

Gry - problemy z grafika

Post27 kwie 2012, 18:53

Tak, wszystkie sterowniki zainstalowane.
Sam w to nie dowierzam wlasnie.. to nienormalne co sie dzieje..

Moge Ci napisac jakie aplikacje zainstalowalem: frapsa, speedfana, cpuid hwmonitor, hd tune, crystaldiskinfo, 3dmarka11 zeby sprawdzic ile bede mial pkt. - wyszlo mi troche ponad 8000.. A powinno byc 8600 :( ale dobra, to szczegol i nie jest teraz najwazniejszy (moze proc ogranicza, bo nie krecilem)
Programow zadnych w tle nie mam odpalonych.

Antywirusa juz podejrzewalem i usunalem na probe, ale nic to nie dalo. Firewalla teraz sprawdzilem, d***.

windows oryginalny tylko klucz inny, ale to w niczym nie powinno przeszkadzac?
service pack 1 zainstalowany
aktualizacje wlaczone, jakis czas temu wlasnie spora ilosc aktualizacji mi sie zainstalowala

Chcialbym przypomniec, ze na poprzednim kompie z poczatku nie mialem takich problemow, to sie pojawilo z czasem i coraz bardziej sie nasilalo. Teraz jest to juz w dosc zaawansowanej formie i po prostu nie da sie grac.. :(

edit: wiesz, teraz to juz podejrzewam o te graficzne "figielki" pierwsze co mi na mysl przyjdzie, np. to, ze kiedys (za czasow poprzedniego komputera) oblalem przypadkiem napojem kable od kompa, miedzy innymi kabel zasilajacy (wyczyscilem to oczywisice szmateczka) no ale.. Szkoda tylko, ze nie pamietam kiedy to dokladnie bylo, czy po tym sie cos sknocilo juz..

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Gry - problemy z grafika

Post27 kwie 2012, 18:55

Odinstaluj FRAPS-a i sprawdź.

reaver

Użytkownik

Gry - problemy z grafika

Post27 kwie 2012, 19:10

Czyli jednak to nie kable? No tak, osmieszylem sie tylko :P

Odinstalowanie frapsa nie pomoglo. Bede musial wezwac chyba jakiegos mechanika..

Probowalem jeszcze cos konfigurowac w panelu sterowania nvidia. Ustawialem filrowanie anizotropowe na 16x ale bez zadnego rezultatu

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Gry - problemy z grafika

Post27 kwie 2012, 19:14

Czy nowy komputer składałeś sam ?
Obydwie wtyczki dodatkowego zasilania podłączone do karty graficznej ?
Wtyczka EPS12V 8-PIN podłączona do płyty głównej ?

Czy w panelu sterowania NVIDIA w Ustawieniach 3D pod zakładką Globalne wszystko masz ustawione domyślnie bądź pod kontrolą aplikacji ?
Kliknij na przycisk Przywróć domyślne => Zastosuj => Ok i sprawdź.

reaver pisze: kiedys (za czasow poprzedniego komputera) oblalem przypadkiem napojem kable od kompa, miedzy innymi kabel zasilajacy (wyczyscilem to oczywisice szmateczka) no ale..

Połącz monitor z kartą graficzną innym kablem sygnałowym, bo rozumiem, że kabel sygnałowy od monitora masz z poprzedniego komputera ?

reaver

Użytkownik

Gry - problemy z grafika

Post29 kwie 2012, 19:45

kilka czesci zmontowalem sam (ram, hdd, grafe) reszte zmontowal mi sklep techplanet
obydwie wtyczki do karty graficznej podlaczone
mniemam ze wtyczka EPS12V 8-PIN tez

w panelu sterowania mialem ustawione domyslnie, ale na wszelki wypadek przywrocilem oryginalne ustawienia

wlasnie na poprzednim kompie podlaczylem inny monitor innym kablem sygnalowym, ale jak zwykle nic sie nie wydarzylo

przyszedl wczoraj mechanik i co powiedzial? w skrocie - zebym kupil konsole

ale wiesz co, ja jeszcze troche powalcze, bo sporo na tym strace, jak zaczne wystawiac na allegro i obnizac pewnie o 100 zl albo i wiecej..

Zapomnialem o "to" poprosic mechanika, dlatego cyknalem kilka zdjec mojego kompa, jesli mozesz to zobacz czy wszystkie potrzebne wejscia sa podlaczone. na poprzednim kompie rowniez zlozonym przez techplanet mialem maly problem z dzwiekiem podczas grania cos mi bzyczalo w sluchawkach (jak dokupilem oddzielna karte dzwiekowa to naturalnie bzyczenie ustalo), teraz na calkowicie nowym kompie i zintegrowanej dzwiekowce jest to samo (oczywiscie powylaczalem mikrofron i inne duperele) , wiec moze jakas wpadka sklepu, ktora tyczy sie tez niedopiecia jakiegos waznego wejscia odpowiadajacego za to doczytywanie

i sorry ze tyle podobnych do siebie jest zdjec, ale jak je robilem to chcialem dobrze uchwycic wszystko, stad taka ich ilosc, a juz nie chce mi sie z nimi bawic, usuwac itd.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - wiem, ze nie mam wentyla po lewej stronie, ale komputer jest bardzo dobrze chlodzony, osobnym domowym wentylatorem (to tak przejsciowo do czasu az bym nie kupil wentyli do budy)wiec nic sie nie przegrzewa

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Gry - problemy z grafika

Post29 kwie 2012, 19:54

Albo mi się zdaje, albo karta graficzna jest niedociśnięta do portu od lewej strony.
Zwróć uwagę czy z lewej strony w punkcie A nie jest bardziej wysunięta, niż w punkcje B:

Obrazek

reaver

Użytkownik

Gry - problemy z grafika

Post29 kwie 2012, 20:45

Grafa byla chyba dobrze zamocowana ale wyjalem i wpialem bardzo porzadnie jeszcze raz = zadnych rezultatow

przenioslem tez ten komputer do drugiego pokoju, podpialem innym kablem zasilajacym, inna myszka na ps/2, klawa itd. = zadnych rezultatow

sprawdzilem reszte wtyczek czy sa dobrze dopiete - sa

czyli reszta jest na pewno dobrze podlaczona?

i sorry, ze Ci tak truje, ale wiesz tyle kasy poszlo i takie siupy sie dzieja.. Moze Ty mi doradzisz,czy jednak kupic ta konsole, czy dalej walczyc o tego kompa? O ile masz jeszcze jakies pomysly co moze byc "tego" powodem..

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Gry - problemy z grafika

Post29 kwie 2012, 20:49

Podaj odczyty temperatur oraz wartości napięć z programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Otwórz program => Komputer => Czujnik

Odczyt wartości napięć podaj również z BIOS-u z sekcji PC Health Status lub Hardware Monitor.
Do BIOS-u wejdziesz naciskając klawisz Delete podczas uruchamiania komputera.

Obciąż kartę graficzną programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Do jakiej wartości podnosi się temperatura karty ?

reaver

Użytkownik

Gry - problemy z grafika

Post29 kwie 2012, 21:20

Aida 64 - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

H/W Monitor:
Vcore : +1.184V
+12.00V : +12.302V
+5.00V : +5.112V
+3.30V : + 3.376V

Furmark - temperatura max 83 stopnie i dalej nie idzie

• Reklama