GTA 5 - mało klatek

Masz problem z grą komputerową, szukasz patcha lub wymagań, pisz tutaj
patryk2221

Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 29 cze 2014, 18:28

GTA 5 - mało klatek

Post27 maja 2016, 12:45

Siema.
Mam problem z grą GTA 5 ponieważ miałem kartę Radeon 7770 1gb ddr5, przesiadłem się z Radeon 6670 2gb ddr3 mój procek to AMD FX 4100 3,6 GHz, 8 GB. RAM, zasilacz Thermaltake.
I mam taki problem że na niskich miałem 30 klatek mam 37-38 spodziewałem się więcej jak odpalę grę w oknie to procesor wykorzystywanie 90-100 karta graficzna tylko 30 max do 57 a ramy 75 procent.
W czym może być problem, w tym procesorze że jest za słaby ?
Ostatnio zmieniony 27 maja 2016, 13:31 przez XMan, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: korekta tytułu tematu oraz pisowni, przeniosłem temat z działu Problemy --> Gry

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

GTA 5 - mało klatek

Post27 maja 2016, 13:55

Jaki system bit ?
Jaka płyta główna ?

Wymagania gry to aby system był 64-bit.
Możesz również sprawdzić uruchomienie gry w innych trybach zgodności...

Sprawdź:
klik PPM (prawym przyciskiem myszki) na ikonkę lub skrót gry
--> Właściwości --> zakładka Zgodność
--> Tryb zgodności --> Uruchom ten program w trybie zgodności z Windows XP (Service Pack 3)
lub Windows Vista (Service Pack 1) - Zastosuj - OK.

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Start --> Panel sterowania --> System --> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne
- zaznacz tylko 5 pozycji - Zastosuj - OK.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Przesiadłeś się na inną kartę graficzną ale czy ponownie zainstalowałeś sterowniki do płyty głównej Chipset
oraz wszystko odpowiedni zrobiłeś ?

Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie.

W razie dalszych problemów:

Spróbuj przyporządkować więcej pamięci wirtualnej na partycji na której masz zainstalowane.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

patryk2221

Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 29 cze 2014, 18:28

GTA 5 - mało klatek

Post27 maja 2016, 14:21

Witam wszystko mi wymieniał informatyk mówił że wszystko powgrywał i tylko podłaczać i grać widzę własnie że do karty graficznej są sterowniki system 64 bit za chwile zrobię to co pan napisał :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

GTA 5 - mało klatek

Post27 maja 2016, 14:30

Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

patryk2221

Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 29 cze 2014, 18:28

GTA 5 - mało klatek

Post27 maja 2016, 14:30

zrobiłem to co pan kazał na początku i nic nadal :/

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

GTA 5 - mało klatek

Post27 maja 2016, 15:04

Nie jestem żaden Pan, tylko Ty z uszanowaniem ;)

Sprawdzałeś wszystko dokładnie, w tym:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Sprawdzałeś zmianę sterowników do karty graficznej na najnowsze lub starsze ?
Jeżeli tak to możesz jeszcze sprawdzić odświeżanie ekranu lub rozdzielczości.

Oprócz powyższych proponuję jeszcze dodatkowo sprawdzić:

Ogólnie to dziwny problem :think:
Może śmieci lub nieprawidłowe ustawienia ?
Sprawdź kolejno.

Zapisz/utwórz nowy punkt przywracania systemu.

Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów
i sterowników.

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wcześniej
CCleaner w Programy --> Google Chrome zaznacz tylko te pozycje:

Obrazek
Jeżeli nie zrobisz tego, nie odznaczysz Historia to możesz mieć kasowane ustawienia
na tej przeglądarce.

Użyj dodatkowo:

Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników


1. Start --> Panel sterowania --> Opcje internetowe --> zakładka Połączenia
--> Ustawienia sieci LAN
--> zaznacz Automatycznie wykryj ustawienia - OK - Zastosuj - OK.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

2. Start --> Panel sterowania --> Opcje internetowe --> zakładka Zabezpieczenia
--> Internet, Lokalny intranet, Zaufane witryny, Witryny z ograniczeniami
- ustaw/kliknij wszystko na Poziom domyślny - Zastosuj - OK.

3. Start --> Panel sterowania --> Centrum sieci i udostępniania --> Połączenie lokalne IPv4
--> Właściwości --> Protokół internetowy w wersji (TCP/IPv4) --> Właściwości.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W Konfiguracji alternatywnej wpisz odpowiednie dane z umowy:
- Adres IP
- Maska podsieci
- Brama domyślna

Preferowany serwer DNS
Alternatywny serwer DNS
- możesz zmieniać.

Google
8.8.8.8
8.8.4.4
-------------------

lub Open
208.67.222.222
208.67.220.220
-------------------

Dodatkowo możesz sprawdzić:
http://www.hotfix.pl/zmniejszanie-pingu ... a-a153.htm

Klikamy dwukrotnie lewym przyciskiem myszy na zasadzie Ogranicz rezerwowalną przepustowość.

W oknie właściwości będą widoczne trzy opcje Nie skonfigurowano, Włączone oraz Wyłączone. Zaznaczamy opcje Włączone, po czym w polu >Limit przepustowości (%) wpisujemy wartość 0, podobnie jak na poniższym zrzucie. Po zmodyfikowaniu ustawień wybieramy Zastosuj i potwierdzamy OK.

Dotyczy optymalizacji łącza internetowego, ograniczenia przepustowości łącza oraz zmniejszenie pingu.

Na Windows 7 jest tak:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Nie pomoże to jeszcze.

Wrzuć loga z Autoruns:
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html

Wrzuć logi z:
FRST --> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html

Logi/raporty wklejasz na:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko linki do nich.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

patryk2221

Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 29 cze 2014, 18:28

GTA 5 - mało klatek

Post27 maja 2016, 17:31

Powiem tak gta 5 nie jest oryginalne tylko pobrane z torrentów bo chciałem zobaczyć czy wogóle będzie sens kupienia tej gry ccleaner robilem eusing robiłem jeszcze ten autoruns ale go pół roku też robiłem bo potrzebowałem do innego tematu :) we wszystkich grach zauważyłem wzrost klatek hurt world high miałem 20-25 mam 60 spadki do 55 rocket league miałem 45-70 klatek teraz mam 70-110 cs go miałem średnią klatek 85 mam 120 może jak bym zakupił grę na steamie to by płynnie działała ? a ile powinienem mieć około klatek na średnich ustawieniach ? :D

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

GTA 5 - mało klatek

Post27 maja 2016, 23:06

37-38 to już w miarę płynnie, bez Actiona? bo pamiętam że używasz. To chyba nie jest najgorzej na takim konfigu. Przydało by się zainwestować w chłodzenie CPU i go podkręcić bo ta gra lubi podobno siadać na procka, FX 4100 jest trochę cienki do nowszych gier.

patryk2221 pisze:może jak bym zakupił grę na steamie to by płynnie działała ?

Tego nie wiem ale miałbyś najnowsze patche które być może wniosą jakąś poprawę.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

patryk2221

Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 29 cze 2014, 18:28

GTA 5 - mało klatek

Post28 maja 2016, 11:23

tak już mysłałem z podkręceniem go za 3-4 miesiące wpadnie jakieś chłodzenie do 120 zł tak bez actiona tylko hud miałem włączony ale nic nie nagrywałem a jak by się podkręciło to fx 4100 do tak 4,4-4,5 ghz dało by to coś ? Ps. Potrzebowałbym linka do najlepszego chłodzenia w cenie do 120 zł najlepiej morele lub komputronik :D

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

GTA 5 - mało klatek

Post28 maja 2016, 13:36

patryk2221 pisze:jak by się podkręciło to fx 4100 do tak 4,4-4,5 ghz dało by to coś

Na pewno, ale każda sztuka kręci się inaczej więc nie ma co z góry planować wartości.

patryk2221 pisze:Potrzebowałbym linka do najlepszego chłodzenia w cenie do 120 zł najlepiej morele lub komputronik

To za "3-4 miesiące" się zgłoś, załóż temat w dziale Sprzęt komputerowy i napisz jaką masz obudowę lub podaj jej wymiary. Teraz to mogę jedynie napisać bierz Fera 3 lub Fortis 3 od SilentiumPC.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK



  • Reklama

Wróć do „Gry”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości