1. Wstęp
Ping, a cóż to właściwie jest ten ping, a tak właściwie latencja (ang. latency)? Jest to czas w jakim sygnał z komputera trafia do serwera i z powrotem.
Na przykład w Counter Strike'u widzimy przeciwnika i oddajemy 1 strzał. Mając ping (latencję) wynoszący ok. 20 raczej nie odczujemy opóźnień (tzw. lagów) i zabijamy od razu przeciwnika. Mając natomiast ping z 90-120 strzelimy, ale widzimy, że równo nasz strzał nie jest równy z naciśnięciem przycisku myszki.
O tyle, o ile w codziennym korzystaniu z internetu (gadu-gadu, youtube) większy ping nam nie przeszkadza, o tyle w grach sieciowych czy komunikatorach typu TeamSpeak czy Skype jest to bardzo utrudniające, gdyż albo nie da się grać, albo nasze połączenie z drugą osobą ucina się i zarywa.
2. Co wpływa na ping (latencję)?
Głównym czynnikiem określającym ping nie jest tylko szybkość internetu (1mb/s czy 8 mb/s), ale nasza odległość od serwera i to nie tyle serwera YouTube.pl czy serwerów Harnasia, tylko odległość od serwera naszego dostawcy internetu. Tym bliżej tym lepiej, bo nasz sygnał szybciej do niego dochodzi, a z niego do pożądanego komputera/serwera.
Drugim ważnym czynnikiem, który wpływa na ping jest szybkość internetu, a dokładnie wolnego łącza. Mimo, że ping w Counter Strike'u, stron internetowych i wielu innych gier nie zmienia się praktycznie pomiędzy wielkościami 1mb/s i więcej, to pomiędzy 128kb/s a 512kb/s różnica jest wielka.
Nawet mając internet 512kb/s możemy mieć mniejszy ping niż osoba mająca 4 mb/s. Dzieje się tak dlatego, że ściągając pliki (torrenty, rapidshare czy *****) zapychamy całe łącze i brakuje nam po prostu "miejsca" aby wysłać komunikat z gry czy strony do serwera i jest wysyłany mniejszymi porcjami, co powoduje opóźnienia. Dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio zoptymalizować swoje połączenie, bo dzięki kilku prostym krokom ping może się zmniejszyć nawet o nawet o 30. Tym większy jest ping i tym bardziej optymalizujemy nasze łącze, tym różnica jest większa, przy pingach 20-30 różnica jest niewielka.
3. Kategorie pingów:
Pingi możemy podzielić na kilka kategorii, tj. norm:
1-20 - bardzo mały ping, rzadko spotykany - praktycznie 0 lagów i zacięć, gra bardzo płynna.
21-45 - również mały ping, najczęściej spotykany, w miarę dobrze się gra
46-70 - średni ping, nasze ruchy są jakby minimalnie spowolnione (praktycznie nieauważalne gołym okiem, trzeba się dużo nastrzelać na spokojnie, aby to dostrzec), a podczas akcji dynamicznych w Counter Strike'u możemy mieć problem ze strzelaniem z AWP i nie potrafimy trafić innych (często potem wyzywamy od interpowców, ale to już inna bajka).
71-100 - duży ping, nasza postać trochę ma spowolnione ruchy ze strzelaniem itp. U niektórych nasza postać klatkuje i zawiesza się, przez co trudniej ją trafić (sama ma też z tym problemy)
101 i więcej - bardzo duże pingi, spotykane przeważnie przy słabych łączach, zwłaszcza radiówkach, u osób z małą prędkością internetu (nawet 1 mb/s), którzy coś pobierają z internetu czy obcokrajowców. Postacie bardzo klatkują (albo wcale z niewyjaśnionych przyczyn) czy stoją w miejscu i nagle bardzo szybko biegają, co wygląda jak speedhack. Często zawisają w powietrzu i potem się dziwnie ruszają w miejscu (tzw. freeze lag). Potem rozłączeni z serwera w Counter Strike'u mają dalej swoje postacie przez minutę czy rundę.
Na poniższym obrazku widać, jak pingi potrafią być zróżnicowane. Wszystkie pingi pokazane są w rubryce Latency (tj. jak wspomniałem latencja).
Na przykład ping Eko jest bardzo duży i ma chłopak problemy z graniem, moskit może mieć małe problemy ze strzelaniem z AWP, [eTa] pinki-'emu dobrze się gra, za to ja mam full wypas cygaro.
Przy okazji widać, jak Mozal się piekli, bo Eko ma duży ping

Aby powiększyć, kliknijcie na niego.
Dołączona grafika
4. Dobra, a jak ogarnąć ten cholerny ping?
Jest wiele sposobów i programów na ogarnięcie pingu i rzekome przyspieszenie internetu, ale z reguł te badziewia jeszcze spowalniają internet. Wymienię kilka najważniejszych, dzięki którym ping zmniejszył mi się o 15 (miałem ok. 30-35).
1. Ustawienie pakietów QoS. Mało kto wie, że domyślnie XP zarezerwowywuje sobie 20% naszego łącza "na wszystkie programy korzystające z internetu" i czy my z nich korzystamy, czy nie, to 20% nam przepada. Niby to jest dla wszystkich programów, ale ta technologia jest przestarzała i nawet przy debiucie XP cieszyła się małym poparciem. Z reguły z tych pakietów korzysta usługa aktualizacji w XP. Aby to wyłączyć robimy tak:
Wchodzimy w START -> Uruchom -> wpisujemy gpedit.msc.
Uruchamiamy "Zasady Grupy". W gałęzi "Konfiguracja komputera" rozwijamy "Szablony administracyjne" - "Sieć" - "Harmonogram pakietów QoS". W prawej części okna zaznaczamy opcję "Ogranicz rezerwowalną przepustowość" i z jego menu podręcznego wybieramy polecenie "Właściwości". Teraz zaznaczamy pole "Włączone" i określamy limit przepustowości - proponuję 1%, bo nigdy nie wiadomo, czy jakiś program nam z tego nie korzysta (chociaż wątpię). Zatwierdzamy zmiany przyciskiem OK i restartujemy komputer. Mamy szybszy internet o 19%

.
Aktualizacja 17 sierpnia 2011: Microsoft podał, że pakiety QoS nigdy nie spowalniały internetu, a poradniki rzekomo opisujące jak wyłączyć tą funkcję są bzdetami. Tylko ciekawe jak mi wytłumaczą, kiedy mierzyłem prędkość internetu (pobierając plik z rapidshare'a) przed i po konfiguracji tych pakietów.
2. Optymalizacja samego Counter Strike'a. Można to zrobić ręcznie metodą prób i błędów, lub za pomocą programiku HlToolz.
Dołączona grafika
Ja polecałbym ręcznie, bo HLTooLz nie podaje zbyt dobrych wyników (ale i tak lepsze od podstawowych komend w Counter Strike'u). Na przykład moje domyślne rate wynosi 25000. Z pomocą hltoolza powinienem mieć 20000, jednak ustawiłem 7500 i wtedy mam najlepszy ping.
Tak więc, HLTooLz'a używajcie kiedy macie bardzo "niestandardową prędkość internetu". Odnośnie przelicznika kbit/s na mbit/s etc. mnie nie pytajcie, bo sam mam z tym problemy, a kalkulatory w internecie są jakieś dziwne i podają błędne dane.
Tutaj zamieszczam paczuszkę z mini configami, pod 3 prędkości internetu oraz HLTooLz:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówSkan:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówSkanem TrendMicro sienie przejmujcie, bo to syf, który w .jpg wykryje ci wirusa.
Configi (te 2 pliki) wklejamy do folderu cstrike z gry Counter Strike. Jeżeli system zapyta się o zamianę pliku autoexec.cfg, to dajecie nie. Otwieracie ten plik notatnikiem (ten mój) i kopiujecie całą zawartość. Następnie otwieracie autoexec.cfg z folderu cstrike notatnikiem i wklejacie tą wartość do następnej linijki.
Dla tych co chcą jednak skorzystać z Hltoolz'a niech nie zdziwi ten widok:
Dołączona grafika
Oznacza to, że nie mamy wgranej biblioteki. Załączyłem ją w w paczuszce. Wszystko co robicie to kopiujecie ten plik i wklejacie do (domyślnie) C:WindowsSystem32
Następnie wchodzicie w start

uruchom i wpisujecie "regsvr32 tabctl32.ocx". Uruchamiacie ponownie komputer i już możecie otwierać HLTooLz. Jak nie, to pobieracie z internetu pliczek co wyskoczy jako błą i postępujecie z nim tak samo

Niestety, te pliki .ocx działają tylko na platformach 32-bitowych, więc ci co mają systemy x64, muszą skorzystać z innego komputera (np. ja :/)
Uwaga: serwery cs-harnas mają ustawione domyślne i wymuszone wartości rate itp., które co chwilę będą je zmieniać na domyślne.
Poza tym zmienianie tychże wartości jest zakazane w ligach typu ESL i niezbyt mile widziane na mixach (przy zwykłym "gejmingu" nie zaszkodzi

)
3. Jak już wspomniałem programów to przyspieszenia internetu jest wiele, ale głównie to badziewia. Jest jednak jeden, warty uwagi. Nazywa się Gameboost. Ten niepozorny programik nie posiadający dużo opcji testuje nasz komputer i prędkość łącza i ustawia system pod prędkość internetu.
Można go pobrać stąd:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówA wygląda on tak:
Dołączona grafika
Jak widać to wyboru pozostaje nam system operacyjny i rodzaj połączenia. I potem klikamy GO. Uruchamiamy ponownie komputer (program sam nas się o to zapyta) i mamy lepsze łącze, gdzie mamy mniej lagów. Przycisk restore służy do przywrócenia oryginalnych danych komputera, a przycisk fastest to najlepsza konfiguracja, jednak tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Opcją darmowego klucza się nie przejmujcie, bo to kłamstwo, bo sam próbowałem, a "zpiracone" gameboosty są przestarzałe i dają cienki rezultat.
4. MTU.
Tylko dla XP !
Tutaj jest wszystko ładnie wyjaśnione, więc nie będę opisywał.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówProgramik, którym zmieniamy MTU pobieramy stąd:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówPrzed pobieraniem radzę wyłączyć antywirusa (zwłaszcza Kasperskiego), bo się może alarmować, że jest tam jakiś wirus "pasta". Być może jest to spowodowane tym, że zmienia wartość w rejestrze systemowym.
Możemy też ustawić wartość w rejestrze RWIN, jak jest napisane na tej stronie. Robimy tak, jak jest tam napisane. Jeżeli się zdarzy, ze nie mamy takiej wartości w rejestrze w podanym miejscu. To tworzymy nową (prawo klik i wartość DWORD). Ustawiamy wartość dziesiętną i tam wpisujemy otrzymany wynik, według tamtego poradnika.
5. Głównie dla posiadaczy modemów i routerów (dzielony internet na kilka komputerów):
Pobieramy program (ma w sobie trial reset, wystarczy usunąć program program, otworzyć trial reset i zainstalować ponownie):
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówNazywa się cFosSpeed. Instalujemy go najlepiej na każdym z komputerów i stosujemy takie same opcje (no może prócz cs'a, jeżeli na innym nie mamy).
Po instalacji (następnych też) uruchamiamy menu tego programu i dajemy "Kalibracja łącza" i "wykryj ponownie trasy". Następnie wysyłamy z pełną prędkością plik na np. rapidshare.com przez 30 sekund (nie musi się wysłać do końca). Następnie pobieramy przez minutę plik (też może być z rapidshare). Uruchamiamy opcje cfosSpeeda. Wchodzimy w rubrykę Programy

Gry i tam dodajemy plik z Counter Strike'iem. Oczywiście dajemy najwyższy priorytet. Jak się będzie pytał o zamianę - to TAK.
W zakładce ogólne zaznaczamy "pierwszeństwo dla czasów pingów i odhaczamy optymalizację MTU. Tryb modelowania ruchu dajemy tak, jak mamy

Można jeszcze z protokołami pogrzebać, tj. zwiększyć te z HTTP, ale to już wedle uznania.
5. Kilka słów od autora:
Poradnik został napisany przeze mnie ( prócz części z MTU, gdzie podałem linka). Moją motywacją jest pomoc dla tych, którym niestety muszę dawać baniki za zbyt duże pingi w Counter Strike'u. Mam nadzieję, że te czynności pomogą wam, tak samo jak mi i kilku innym znajomym, gdzie postąpiłem identycznie jak w tym poradniku. Czasem te wartości w cs'ie mogą się zmieniać, więc wpiszcie do konsoli (w zależności od wybranego configa) następujące rzeczy:
exec 512kbit.cfg
exec 1mbit.cfg
exec 2mbit.cfg
Poradnik możecie wstawiać na inne fora, z uwzględnieniem, że napisał to Kosmo (byłoby mi miło).
Sam mam Netię 4mb/s (serwer nie jest blisko, bo wiadomo, netia ma wiele klientów, więc mają wielkie serwery, gdzie leci dziesiątki tysięcy kabli). Korzystam z windowsa 7 HP x64 (original) i obecne pingi mam na nim jak widać na powyższym screenie. Nie korzystałem kroków z MTU i QoS (nie ten system). Przy okazji na Viście i 7 pingi w grach są z reguły mniejsze niż na XP o 1-10.
Kiedy jeszcze miałem netię 1mb/s, to miałem ping koło 45. po optymalizacji (na XP) miałem około 25-30. Tak więc, tym mniejsza szybkość internetu, tym lepsze wyniki daje optymalizacja.
Mam nadzieję, że niektórym pomoże, bo długo go pisałem

. Napiszcie, jakie macie rezultaty, bo jak widzicie na screenie na górze strony, mi bardzo to pomogło.