Witam
Czy jest możliwość przerobienia obrazu gry iso, tak żeby się zainstalowała z pendriva?
Obraz jest ponad 5 GB i nie mam płyty dwuwarstwowej, żeby go wypalić. Poza tym na docelowym komputerze nie ma zainstalowanego napędu wirtualnego.
Tak więc, czy możliwe jest takie nagranie obrazu, żeby się gra zainstalowała z pendriva?
Skoro możliwe jest utworzenie na pendrivie systemu operacyjnego, to wobec tego grę też można w taki sposób zainstalować?
Wiem, że to dwie różne rzeczy, więc jest taka możliwość?
Oczywiście, jeśli gra jest w jakimś małym pliku .exe to taka instalacja się udaje, ale co jak jest w postaci obrazu iso?
Obraz gry na pendrive
- rozmus
Obraz gry na pendrive
Ostatnio zmieniony 30 sty 2015, 23:05 przez rozmus, łącznie zmieniany 1 raz.
- LupeR
Obraz gry na pendrive
rozmus pisze:Poza tym na docelowym komputerze nie ma zainstalowanego napędu wirtualnego.
Jaki problem zainstalować? => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
- rozmus
Obraz gry na pendrive
Ach to nie jest odpowiedź jakiej oczekuję.
Interesuje mnie główny temat.
Napędy i płyty nie wchodzą w grę, bo nie zadawałbym takiego pytania.
Interesuje mnie główny temat.
Napędy i płyty nie wchodzą w grę, bo nie zadawałbym takiego pytania.
- LupeR
Obraz gry na pendrive
Można spróbować skopiować wszystko wraz z ukrytymi plikami ze środka obrazu i wkleić na pena, uruchomić instalację ręcznie z pliku .exe na drugim kompie,
albo zainstalować grę wybierając pendriva jako źródło instalacji a potem skopiować zainstalowaną grę na komputerze docelowym.
albo zainstalować grę wybierając pendriva jako źródło instalacji a potem skopiować zainstalowaną grę na komputerze docelowym.
- rozmus
Obraz gry na pendrive
Piszesz to czysto teoretycznie czy udała ci się taka instalacja kiedyś?
Masz na myśli otwarcie obrazu ISO w programie Ultra ISO i przekopiowanie wszystkich plików na pendriva?
Potem w otwartym pendrivie uruchomienie .exe i pójdzie?
Chyba tak łatwo to nie pójdzie.
Masz na myśli otwarcie obrazu ISO w programie Ultra ISO i przekopiowanie wszystkich plików na pendriva?
Potem w otwartym pendrivie uruchomienie .exe i pójdzie?
Chyba tak łatwo to nie pójdzie.
- LupeR
Obraz gry na pendrive
rozmus pisze:Piszesz to czysto teoretycznie
Niestety tak, ale sprawdzić nie zawadzi

- rozmus
Obraz gry na pendrive
Na razie otworzyłem obraz płyty w UltraIso i skopiowałem wszystkie pliki do katalogu na pulpicie.
O dziwo klikając na .exe pojawia się normalne okno do wyboru instalacji gry z wszystkimi opcjami.
Nie wiem jak dalej, czy instalka pójdzie, bo nie chcę instalować tej gry na swoim kompie.
Ale wszystko wygląda na to, że może pójść.
Dziwne, wobec czego po co napędy wirtualne do instalowania gry, skoro można by było instalować z normalnego katalogu utworzonego z grą z płyty ISO.
O dziwo klikając na .exe pojawia się normalne okno do wyboru instalacji gry z wszystkimi opcjami.
Nie wiem jak dalej, czy instalka pójdzie, bo nie chcę instalować tej gry na swoim kompie.
Ale wszystko wygląda na to, że może pójść.
Dziwne, wobec czego po co napędy wirtualne do instalowania gry, skoro można by było instalować z normalnego katalogu utworzonego z grą z płyty ISO.

- LupeR
Obraz gry na pendrive
Nie wiem czy dobrze kombinuję bo się nad tym nie zastanawiałem ale format ISO to tylko taki nieskompresowany kontener/archiwum 1:1 oryginalnego nośnika w którym oprócz samych plików gry są także inne dane np. rozruchowe.
- rozmus
Obraz gry na pendrive
Potwierdzam.
Faktycznie instalka poszła z tak utworzonego folderu gry na pendrivie w 100% poprawnie.
Widać z tego, że nie ma potrzeby instalować w systemie napędu wirtualnego z zawsze głęboko ingerującym sterownikiem takiego napędu w system.
Przynajmniej do instalacji gier.
Wystarczy wypakować ISO kliknąć na .exe i gotowe.
Chyba wobec tego odinstaluję ten napęd skoro jest zbędny.
Sprawdziłem to wprawdzie na jednej grze, możliwe, że nie zadziała na wszystkich tytułach.
Pozdrawiam i może się komuś przyda taka forma instalacji gier z obrazu ISO (wypakowanego do folderu) bez zainstalowanego napędu wirtualnego.
Faktycznie instalka poszła z tak utworzonego folderu gry na pendrivie w 100% poprawnie.
Widać z tego, że nie ma potrzeby instalować w systemie napędu wirtualnego z zawsze głęboko ingerującym sterownikiem takiego napędu w system.
Przynajmniej do instalacji gier.
Wystarczy wypakować ISO kliknąć na .exe i gotowe.
Chyba wobec tego odinstaluję ten napęd skoro jest zbędny.
Sprawdziłem to wprawdzie na jednej grze, możliwe, że nie zadziała na wszystkich tytułach.
Pozdrawiam i może się komuś przyda taka forma instalacji gier z obrazu ISO (wypakowanego do folderu) bez zainstalowanego napędu wirtualnego.

-
Obraz gry na pendrive
Niektóre obrazy w ten sposób nie chcą się instalować. Ale może tylko ja miałem z tym problem.
- rozmus
Obraz gry na pendrive
Tak też napisałem, że sprawdziłem to tylko na jednej grze.
Samemu mi się nie chce do końca wierzyć, że tak bezproblemowo można by instalować wszystkie obrazy.
Samemu mi się nie chce do końca wierzyć, że tak bezproblemowo można by instalować wszystkie obrazy.
-
- Reklama