Po ok. 5 minutach gry komp się wiesza

Masz problem z grą komputerową, szukasz patcha lub wymagań, pisz tutaj
ak.

Użytkownik

Post07 paź 2012, 11:23

zrobiłem to co kazałeś, uruchomiłem ponownie komputer, odpaliłem DOTA 2 i przy wyborze postaci od razu zwis. Jakies 2 min od odpalenia gry

-- 07 paź 2012, 11:23 --

jakies nowe pomysly ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 paź 2012, 12:07

W narzędziu NVIDIA Optimus opisanym przeze mnie wyżej przełącz dowolną grę na energooszczędny układ graficzny HD Graphics 3000 zintegrowany z procesorem CPU.
Sprawdź czy dzieje się to samo.

Jeżeli nic się nie zmieni wykonaj test stabilności procesora narzędziem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom test zielonym przyciskiem On i obserwuj temperaturę procesora w prawym oknie.

Jeżeli temperatura procesora przekroczy 70'C wyłącz test.

Następnie wykonaj test stabilności karty graficznej programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Włącz najpierw narzędzie GPU Shark z poziomu okna programu FurMark.
W GPU Shark będziesz obserwował temperaturę układu graficznego.
Włącz benchmark w FurMark. Jeżeli temperatura układu graficznego przekroczy 70'C wyłącz test. Jeżeli nie, testuj przez kilka minut ustawiając rozdzielczość testu zgodną z rozdzielczością wyświetlacza Twojego laptopa.

ak.

Użytkownik

Post07 paź 2012, 12:17

Jak wejść do panelu nvidia? Gdy daje prawy klawisz myszki na pulpit nie ma tam "panel sterowania nvidia". Gdy wpiszę w wyszukiwarce i klikam na "panel sterowniania nvidia" pojawia się "porgram nvidia control panel przestał działac"

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 paź 2012, 12:51

ak. pisze:Jak wejść do panelu nvidia?

Coś mi się wydaje, że wszystko co tutaj piszę jest daremne.
Czyli tego, co napisałem wcześniej, abyś dla wszystkich gier przypisał układ graficzny GeForce GT540M nie wykonałeś?

Wykonałeś powyższe testy procesora i karty graficznej ?
Wystąpiły jakieś problemy ? Do jakich wartości wzrosłą temperatura procesora i karty graficznej podczas testów.

W zasobniku systemowym (na pasku tray z prawej strony na dole) powinieneś mieć zieloną ikonkę NVIDIA.
Kliknij na niej prawym myszki i przejdź do panelu NVIDIA.

Przy okazji zainstaluj sterownik => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zaktualizuj DirectX => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Instrukcja => http://www.hotfix.pl/prawidlowa-instala ... c--a22.htm

ak.

Użytkownik

Post07 paź 2012, 12:56

Wszystko co pisales wczesniej wykonałem poza Twoim przedostatnim postem. Wczoraj jeszcze mialem tam ikonke teraz nie mam zadnej. Jak dam pokazuj ikony i powiadomienia to jest napisane że ta ikonka nie jest aktywna. Po uruchomieniu komputera nadal to samo.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 paź 2012, 13:02

Jeżeli w panelu sterowania (Start => Panel sterowania) również nie masz ikonki NVIDIA zainstaluj sterownik do karty graficznej, który podałem wyżej:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Potem DirectX.

ak.

Użytkownik

Post07 paź 2012, 14:18

Ustawiłem dla gry "Dota 2" kartę HD Graphics 3000 i nadal to samo. Wcześniej zaktualizowałem sterownik karty graficznej i DirectX zgodnie z instrukcją.
Test OCCT: Po równych 50s test sam się wyłączył ponieważ Core #1 osiągnął temperaturę 86 stopni a wartość max w programie to 85.
Test FurMark: przy 63 stopniach test mi się sam wyłącza i wyskakuje to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
temperaturę 63 stopnie osiąga gdzieś przy 30 sekundach.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 paź 2012, 18:35

Możliwe, że przegrzewa się mostek północny (chipset), z którego nie ma odczytu temperatury.

ak.

Użytkownik

Post08 paź 2012, 15:25

czyli zostaje mi oddać lapka na GW czy można to samemu naprawić ? Szkoda bo nowy lapek mam go od 4 miesiecy a używałem go tylko miesiąc.

The NVIDIA OpenGL driver lost connection with the display driver due to exceeding the Windows Time-Out limit and is unable to continue.

The application must close.
to mi wyskakuje podczas gry w cs. Może instalacja na nowa windowsa cos pomoże ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post08 paź 2012, 15:45

ak. pisze:to mi wyskakuje podczas gry w cs. Może instalacja na nowa windowsa cos pomoże ?

Jeżeli zamierzasz oddać komputer na gwarancję warto wcześniej zrobić reinstalację systemu, co wykluczy ewentualny problem programowy / uszkodzenie rejestru systemu itp.

Po zainstalowaniu systemu zainstaluj Service Pack 1, sterowniki do chipsetu płyty głównej i karty graficznej, potem grę i od razu sprawdź czy problem występuje nadal.

ak.

Użytkownik

Post10 paź 2012, 17:35

Postanowiłem przetestować kartę jeszcze pod inne gry niż z platformy steam. Wziąłem na warsztat również wymagającą grę "Borderlands 2". Po odpaleniu gry z kartą o dużej wydajności NVIDIA, gra działa płynnie. Tylko co jakieś 2 minuty gra się zawiesza. Po kliknięciu skrótów klawiszowych alt, ctr i del przechodzę do menedżera zadań i nie klikam żeby zakończyć grę tylko ją maksymalizuje i gram dalej. Czynność tą powtarzam co jakieś 2 minuty. Liczę, że to pomoże coś w wykryciu wady/błędu.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 paź 2012, 00:38

Wygląda na problem sterowników lub też tekstury się nie dogrywają na czas, istnieje też możliwość, że to dysk muli i nie nadąża, tutaj warto zobaczyć benchmark w programie HD Tune.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

ak.

Użytkownik

Post13 paź 2012, 12:27

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników <- screen z programu HD Tune.

-- 13 paź 2012, 12:27 --

Moim zdaniem to tekstury nie dogrywają się na czas bo jak odpalę grę to takie szare prostokąty migają. Co w takiej sytuacji robić ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 paź 2012, 20:06

Dysk wyraźnie zwalnia, zrób mu defragmentację i wyłącz zbędne procesy.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

ak.

Użytkownik

Post14 paź 2012, 00:49

Po formacie, defragmentacji, aktualizacji sterowników karty graficznej oraz po instlacji DirectX i SP 1 nadal to samo. Odpaliłem FIFA 13 i znowu te szare prostokąty, gra się wiesza po 2 minutach. Po kliknięciu skrótów klawiszowych alt, ctr i del przechodzę do menedżera zadań i to samo jest co pisałem wcześniej, że nie daje "zakończ proces" tylko maksymalizuje grę i gram dalej. Screen z programu HD Tune z wyłączonymi procesami: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Nie instalowałem tylko sterowników do czipsetu płyty głównej bo nie mogłem ich znaleźć.

PANOWIE BŁAGAM POMÓŻCIE !

• Reklama

Wróć do „Gry”