Witam, mam dziwny problem. Na wstępie powiem tylko że gdy włączam na moim komputerze grę, np. Skyrim wszysko jest git, chodzi na max detalach, Wiedźmin 2 tak samo, Batman Arkham Origins również, Far Cry 3 też. Podaje te przykłady ponieważ to ciężkie gry i nie każdy sprzęt udźwignie je na max detalach. A teraz problem: pewnie gry tną mi się strasznie, nie ważne jakie ustawienia nie włączę, nawet na najniższych ustawieniach, sytuacja zawsze jest ta sama, 5FPS, np. Saints Row The Third (Tu sytuacja jest dziwna, bo gra chodzi normalnie na dx11, ale gdy przełączyłem na dx10 wszystko było ok), Guild Wars 2(tu znowu gra chodzi normalnie na dx9, próbowałem nawet włączyć na dx8, ale nic to nie zmieniło). Czy ktoś ma jakieś rady, pomysły, co może to powodować że jedne gry chodzą gładko, a inne nawet na najniższych detalach na 5FPS. Zaznaczę jeszcze że problem pojawia się tylko w grze, gdy jestem w menu tych gier nie ma żadnego problemu. Sterowniki mam zaktualizowane, dx też. Próbowałem reintalacji systemu. Wszystkie gry są oryginalne. Czyszczenie komputera też. Pytałem też pomoc techniczną Guild Wars, nie wiedzieli jak mi pomóc. Po zobaczeniu raportu Speccy odpisali:
Thank you for bringing this updated information to my attention today. I have reviewed your Speccy report and it appears that your computers CPU is Under Clocked.
These are the stock core and bus speeds for your CPU:
Fabryczne Taktowanie Rdzenia 2800 MHz
Fabryczne Taktowanie Magistrali 100 MHz
Srednia Temperatura 54 °C
According to Speccy your Cores are running over their Stock speed as seen below:
6144 KBajtów
Rdzen 0
Taktowanie Rdzenia 1605,2 MHz <--- Slow
Mnoznik x 16,0
Taktowanie Magistrali 100,3 MHz
Temperatura 54 °C
We have had reports of over and under clocking causing issues and possible crashing with Guild Wars 2 and would like you to get your clocks back to default to see if this resolves the issue. If you are not aware of how to do this please seek out the advice of a trained PC technician.
Po prawdzie nie wiem co to znaczy za bardzo.
No i mój komputer:
Windows 7 64 bit
Grafika: AMD Radeon HD 6850
Procesor: Intel i5-2300CPU 2.80GHz
Płyta Główna: Maximus IV Extreme
8GB RAM DDR 3
Problem z FPS w niektórych grach
-
Ostatnio zmieniony 11 gru 2013, 15:51 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu tematu.
Powód: korekta tytułu tematu.
- XMan
A teraz problem: pewne gry tną mi się strasznie
Sprawdzałeś uruchomienie tych gier z którymi masz problemy w innym trybie zgodności ?
PPM (prawym przyciskiem myszki) na ikonkę gry --> Właściwości --> zakładka Zgodność --> Tryb zgodności z:
Windows XP SP3 lub Vista SP2 - Zastosuj - OK ?
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Masz zainstalowany Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - 64 bit ?
Masz wyłączone aero oraz zbędne kompozycje ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na grach online:
Zmniejszanie pingu w grze, optymalizacja łącza.
Klikamy dwukrotnie lewym przyciskiem myszy na zasadzie Ogranicz rezerwowalną przepustowość.
W oknie właściwości będą widoczne trzy opcje Nie skonfigurowano, Włączone oraz Wyłączone. Zaznaczamy opcje Włączone, po czym w polu >Limit przepustowości (%) wpisujemy wartość 0, podobnie jak na poniższym zrzucie. Po zmodyfikowaniu ustawień wybieramy Zastosuj i potwierdzamy OK.
Instalowałeś dodatkowo inne DirectX do tego systemu ?
-
Zrobiłem wszystko z powyższych, dodatek service pack był już zainstalowany. Tryb zgodności był domyślnie włączony na Windows XP SP3 w każdej z gier, zmieniałem na windows 7 i uruchamiałem, nic. A co do pingu to w innych grach (np. LoL) nie mam żadnych lagów. Dziwne jest też to że WoW, gra dość stara, chodzi mi na max średnich, bo gdy zwiększę ustawienia FPS drastycznie spadają. Mojemu koledze z gorszym sprzętowo komputerem chodzi normalnie na najwyższych ustawieniach. Niestety żaden ze sposobów nie zadziałał.
- lewy
Zobacz w cpu-z jakie jest faktyczne taktowanie procesora, bo może jest źle ustawiony.
-

Tu zrobiłem test. Nie znam się na tym więc nie wiem co z tego wynika. Czy może ktoś mi powiedzieć?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Choroba, faktycznie chodzi za wolno, powinien mieć od 2.8 do 3.1 GHz w trybie Turbo. Mnożnik powinien być x28. W biosie trzeba zmienić.
- LupeR
Ten procesor jest wyposażony w technologie SpeedStep, czyli podczas bezczynności obniża napięcie i mnożnik aby zmniejszyć pobór energii. Przydał by się screen z CPU-Z podczas włączonej gry w momencie spadku FPS.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-

Podczas włączonej gry rzeczywiście wyniki są całkowicie inne.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Czyli nie tędy droga, nie sądziłem że on aż tyle zwalnia. Zobacz to samo w GPU-Z dla grafiki.
-

To jest podczas włączonej gry, nic się nie zmienia, przy cpu wartości skakały o małe ilości, tu nic.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
No to ja wymiękam, nie wiem w czym rzecz. Niby wszystko dobrze.
-
- Reklama