Resident Evil - problem

Masz problem z grą komputerową, szukasz patcha lub wymagań, pisz tutaj
Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec
Posty: 390
Rejestracja: 30 kwie 2009, 19:05

Resident Evil - problem

Post13 maja 2009, 12:08

mam problem z RE 4. po uruchomieniu gry i wybraniu języka nic się nie dzieje, jest tylko czarny ekran.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
kiedyś chodziła bez problemu. instalowałem NetFramework, DircectX (kilka wersji) i FFdShow (wcześniej przy włączeniu gry włączał mi się ten kodek). niedawno instalowałem system, wcześniej gra też nie chciała działać. może trzeba coś zaktualizować? jak mi na początku system padł to dawałem dla fachowców, wtedy po zainstalowaniu gra działała.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Re: Resident Evil - problem

Post13 maja 2009, 13:56

1. Sprawdż czy w folderze gry masz Ustawienia - jeżeli są to kliknij dwa razy i ustaw wszystko zgodnie ze swoim sprzętem oraz systemem.
Jeżeli nie ma to sprawdż w ustawieniach gry język, rozdzielczość, karta graficzna itp. itd.
2. PPM / prawym przyciskiem myszki / na ikonkę gry lub skrót -> Właściwości -> Zgodność
-> Uruchom ten program w trybie zgodności z: - sprawdż wszystkie.

Klik :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

3. Może żle zainstalowałeś DirectX ?
Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c. : http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=22
4. Start -> Uruchom - wpisz dxdiag - OK lub Enter -> zakładki Ekran, Dżwięk, Muzyka -> wszędzie Testuj moduł...
5. Masz te same sterowniki do karty graficznej co miałeś poprzednio kiedy gra działała bez problemów :?:
Wymagania sprzętowe: Pentium 166MHz, 32MB RAM, akcelerator 3D :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
6. Masz tego samego antywirusa oraz inne programy typu firewall itp. :?:
/ mogą blokować /.
7. Sprawdż w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /- Aktualizuj sterownik...
Masz płytkę ze sterownikami to najpierw włóż ją do napędu CD/DVD.
8. Nie wiem jaki ,,mocny" masz komuter ?
Jeżeli słaby to kodeki FFDShow są odpowiednie tylko ostatnio z niektórymi nowszymi wersjami są problemy - proponuję sprawdzić dużo starsze nawet z 2005 r.
/ miałem taki przypadek podczas naprawy komputera znajomemu - pomogły FFDShow z 2005 /
Jeżeli masz mocny komputer to możesz zainstalować kodeki K-Lite Codec Pack Full + Real Alternative Lite :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeżeli po instalacji tych kodeków będą podwójne napisy w filmach to PPM / prawym przyciskiem myszki /na ikonkę kodeków w tray`u -> Direct VobSub (auto - loading version) ,,Misc" zaznacz v ,,Hide subtitles" i ,,Zastosuj" - OK.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poprzednie musisz najpierw odinstalować i przeczyścić komputer np. CCleanerem.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec
Posty: 390
Rejestracja: 30 kwie 2009, 19:05

Re: Resident Evil - problem

Post13 maja 2009, 15:22

1. tam nic nie zmieniałem, bo wszystko jest dobrze ustawione. jak pierwszy raz to instalowałem to też nie ruszałem ustawień.
2. sprawdzałem wszytskie tryby zgodności i nic.
3. Directa instalowałem z tej strony Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. przetestowałem i wszytsko działa poprawnie
5. z tymi sterownikami to nie wiem, ja z płyty instalowałem, może mi wcześniej coś aktualizowali w serwisie. ale wymagania sprzętowe nie stanowią problemu przy tej grze.
6. wtedy miałem Avasta, a od około 2 miesięcy mam Nortona.
7. nie ma żadnych żółtych wykrzykników, wszystko ok.
8. też nie wiem czy jest "mocny", to laptop. ale PES 08 mi działa, co prawda na LOW bo nie mam Vertex/Pixel Shader 2.0, po za tym ok.
wcześniej gra działała bez żadnych problemów, czasami się zawieszała, ale w necie czytałem że jakiś błąd jest, niby patch to naprawia.
Kodeki mam te same co na początku, bo zgrywałem na płytkę.

i jeszcze taka mała informacja, mam nadzieję że pomoże:
po zainstalowaniu Residenta nie odtwarza mi filmów. tzn. jak chcę otworzyć folder z filmami to mi się komputer zawiesza, muzykę mogę słuchać bez problemu ale filmy nie chodzą. przeinstalowałem kodeki, przeczyściłem Ccleanerem i nic.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4078
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Resident Evil - problem

Post13 maja 2009, 15:51

tzn. jak chcę otworzyć folder z filmami to mi się komputer zawiesza, muzykę mogę słuchać bez problemu ale filmy nie chodzą.

Odinstaluj wszystkie kodeki jakie Masz, ffdshow, divx. W ich miejsce zainstaluj np. K-Lite Mega Codec Pack.

Daj do analizy dzienniki system oraz aplikacje wg. tej instrukcji. Spakowane dzienniki wrzuć na jakiś hosting np. wikisend.com
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec
Posty: 390
Rejestracja: 30 kwie 2009, 19:05

Re: Resident Evil - problem

Post13 maja 2009, 16:32

rokko pisze:
tzn. jak chcę otworzyć folder z filmami to mi się komputer zawiesza, muzykę mogę słuchać bez problemu ale filmy nie chodzą.

Odinstaluj wszystkie kodeki jakie Masz, ffdshow, divx. W ich miejsce zainstaluj np. K-Lite Mega Codec Pack.
Daj do analizy dzienniki system oraz aplikacje wg. tej instrukcji. Spakowane dzienniki wrzuć na jakiś hosting np. wikisend.com

mam już ten K-lite codeck pack, jeśli chodzi o kodeki to mam ich bardzo dużo.

ale w tych plikach nic nie będzie bo wczoraj system instalowałem
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników


Xman pisze:8. Nie wiem jaki ,,mocny" masz komuter ?

podam parametry, odczyt z Everesta:
procesor:
Pole Wartość
Właściwości procesora
Typ procesora Unknown, 1666 MHz (8 x 208)
Zbiór instrukcji x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3
Oryginalna częstotliwość taktowania 1667 MHz
Pamięć podręczna L1 kodu 32 KB
Pamięć podręczna L1 danych 32 KB
Pamięć podręczna L2 2 MB (On-Die, ATC, Full-Speed)
Multi CPU
CPU #0 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5450 @ 1.66GHz, 1662 MHz
CPU #1 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5450 @ 1.66GHz, 1662 MHz

karta graficzna:
Pole Wartość
Właściwości karty wideo
Opis urządzenia Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family
Napis z karty Mobile Intel(R) GMA X3100
Napis z BIOS'u Intel Video BIOS
Typ mikroukładu Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family
Typ konwertera DAC Wewnętrzna
Zainstalowane sterowniki igxprd32 (6.14.10.4833)
Rozmiar pamięci 128 MB

2GB RAM

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Resident Evil - problem

Post13 maja 2009, 21:18

Piskorz pisze:mam już ten K-lite codeck pack, jeśli chodzi o kodeki to mam ich bardzo dużo.

I tu może być problem.
Nigdy nie powinno instalować się kilku pakietów kodeków na raz.
Odinstaluj WSZYSTKIE pakiety kodeków programem Revo Uninstaller -> Instrukcja korzystania.
Po zakończeniu deinstalacji uruchom ponownie komputer.
Zainstaluj JEDEN pakiet kodeków, np. polecany przez rokko -> K-Lite Codec Pack albo FFDShow.

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec
Posty: 390
Rejestracja: 30 kwie 2009, 19:05

Re: Resident Evil - problem

Post14 maja 2009, 08:07

seba86mu pisze:
Piskorz pisze:mam już ten K-lite codeck pack, jeśli chodzi o kodeki to mam ich bardzo dużo.

I tu może być problem.
Nigdy nie powinno instalować się kilku pakietów kodeków na raz.

wiem że nie powinno, wiele osób mi to mówiło, ale jeszcze ani razu nie sprawiało to problemu.
po przeinstalowaniu systemu, zainstalowałem DirectX i RE 4 działa. ale też od razu się nie włączył, pokazało mi że DirectX nie mam, a jest bo instalowałem, ale zrobiłem to po raz drugi i działa.

dziękuję Wam wszystkim za pomoc. :D

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Re: Resident Evil - problem

Post14 maja 2009, 10:17

Będziesz mieć problem z DirectX to zainstaluj DirectX 9.0c (listopad 2007) :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... hp?did=169
tak jaki radzi @seba86mu.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników



  • Reklama

Wróć do „Gry”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość