Opiszę dziś, jak rozwiązać problem polegający na niemożności uruchomienia gry "Thief: The Dark Project" w systemie Windows XP.
U mnie początkowo problem polegał na tym, że gra nie chciała uruchomić się w ogóle, albowiem ukazywał się znajomy komunikat o "wystąpieniu problemu z aplikacją thief.exe i zostanie ona zamknięta". Gdy udało mi już się uruchomić grę, pod koniec wczytywania misji treningowej, bądź pierwszej misji z kampanii, w momencie, gdy pojawić miał się obraz gry ukazywał się czarny ekran. Jedynym wyjściem było zamknięcie aplikacji poprzez Menadżer Zadań (Ctrl+Alt+Del).
Oto mój sposób na problem:
1. Instalujemy kodek Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, który umożliwia poprawne odtwarzanie filmików w grze. Bez tego kodeka gra nie ma szans na uruchomienie się.
2. Instalujemy grę. W moim przypadku była to wersja anglojęzyczna w podstawowej wersji 1.14 z miesięcznika "Top Secret" ze stycznia 2001 roku

3. Jeżeli jesteś w podobnej sytuacji, jak ja, czyli posiadasz grę w wersji 1.14 albo 1.07, bo podobno istnieje i taka, albo w ogóle nie wiesz jaka to wersja gry, bo przecież nie możesz jej uruchomić, to zainstaluj patcha Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Jeżeli gra będzie już w tej wersji, otrzymasz stosowny komunikat.
4. Pobierz patcha Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i zainstaluj go. Instalator automatycznie powinien odnaleźć katalog główny zainstalowanej gry, ale gdy zauważysz, że w polu, gdzie wpisana jest lokalizacja instalacji patcha Thief Gold widnieje inny adres, niż rzeczywista lokalizacja instalacji gry "Thief: The Dark Project", zmień go na poprawny.
5. Co ciekawe, teraz należy odinstalować zainstalowanego przed momentem patcha Thief Gold Patch, ponieważ z nim gra nadal nie chce się uruchomić albo lokacje są w stanie surowym, czyli bez tekstur, brakuje również dźwięku w grze (przynajmniej w moim przypadku). Deinstalacja polega na otworzeniu katalogu głównego z grą i odnalezienie w nim pliku uninstall_tgpatch.exe (obrazek poniżej) i dwukrotne kliknięcie na nim lewym przyciskiem myszki. Na ukazanym oknie klikamy "Enter".

6. Teraz pobierz narzędzie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Pobrane archiwum rozpakuj, otwórz folder i całą jego zawartość, czyli pięć plików skopiuj do katalogu głównego gry, czyli tam gdzie jest ona zainstalowana. Teraz kliknij dwukrotnie na jednym ze skopiowanych przed momentem plików: ddFixGUI.exe. W ukazanym małym okienku wybierz rozdzielczość, w jakiej będziesz grał, załóżmy 1024x768 i zaznacz ptaszkiem pozycję "Video Fix", po czym kliknij przycisk "Apply Patch".
7. Teraz kliknij prawym przyciskiem myszki na pliku uruchamiającym grę, czyli THIEF.exe i ustaw zgodność programu z systemem operacyjnym "Windows 98 / Windows ME" (Właściwości -> Zgodność -> Uruchom ten program w zgodności z:)
8. W moim przypadku konieczna była dodatkowo instalacja pełnej polonizacji do gry, albowiem tak jak napisałem na początku, posiadam wersję angielską. Jeżeli jesteś w podobnej sytuacji, co ja, to zainstaluj patch Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Instalator automatycznie powinien odnaleźć katalog główny zainstalowanej gry, ale gdy zauważysz, że w polu, gdzie wpisana jest lokalizacja instalacji patcha Thief Gold widnieje inny adres, niż rzeczywista lokalizacja instalacji gry "Thief: The Dark Project", zmień go na poprawny.
9. Uruchom grę i w opcjach graficznych ustaw rozdzielczość identyczną z tą, jaką wybrałeś w punkcie 6 tego poradnika. W naszym przypadku była to 1024x768.
Ciesz się poprawnie działającą grą

P.S.
Powyższy poradnik opisuje sposób na uruchomienie oryginalnej gry "Thief: The Dark Project".
Pozdrawiam serdecznie.
seba86mu