Wiedźmin 3 - optymalizacja

Masz problem z grą komputerową, szukasz patcha lub wymagań, pisz tutaj
Piecka

Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post03 gru 2017, 12:50

Witam.
Niedawno złożyłem peceta -> i5 4460, Palit Geforce GTX 1050 TI 4 GB DUAL OC, 8GB RAM DDR3 1600 Mhz.
Zainstalowałem Wiedźmina 3 z dodatkami, gra działa bez zarzutów na ustawieniach grafiki średnich/ wysokich ,tyle, że mam hmm... "szarpanie" obrazu, czy też spadki fps w różnych momentach, a w szczególności przy szybkiej jeździe konnej. Wyłączyłem kolejnych kilka postprocesów, ale problem pozostał. Nie przeszkadza bardzo to w graniu, np w czasie walk nie mam tego problemu, ale jest trochę irytujące. I pojawia się moje pytanie - w czym może leżeć problem? Nie wiem czy jest sens obniżać jeszcze ustawienia, bo w niczym to nie pomaga. Zastanawiałem się czy problem może leżeć na linii komunikacyjnej karta graficzna -> monitor ? Czy też po prostu jest to słaba konfiguracja jak na taką grę? Ale GPU też się specjalnie nie grzeje, po 2h grania nawet do 50 stopni nie dobił. Sterowniki do grafy zainstalowałem z płyty, może w tym leży problem? Albo brakuje mi jakichś innych składników, oprogramowania?
Mój monitor to AOC I2269VWM

Z góry dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Posty: 8113
Rejestracja: 18 lut 2009, 11:54
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post03 gru 2017, 12:52

Piecka pisze:Sterowniki do grafy zainstalowałem z płyty

Sprawdz najnowsze ze strony producenta, może coś naprawili w tej kwestii.

Piecka

Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post03 gru 2017, 12:58

Zaznaczę, że wcześniej miałem w pececie Radeona R7 260X 2GB OC i był ten sam problem... Także skłaniałbym się, że coś jest nie tak z monitorem... Może ma po prostu za szybkie odświeżanie, a mam za mało fps? Możliwe?

------Połączono posty------

Edit:
W celu upewnienia się ustawiłem grafikę i postprocesy na niskie - nic nie dało, gra działa tak samo płynnie jak na średnich/ wysokich, a przycinki w momencie szybkiej jazdy konnej/ szybkiego obracania kamery nadal występują :/ A nie wierzę, że mój zestaw nie jest w stanie uciągnąć tej gry bez przycinki.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2484
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post04 gru 2017, 00:03

A jak wyłączysz testowo wszystkie postprocesy i w zakładce grafika ustawisz niskie (zobacz czy wszystko się wyłączyło zwłaszcza NVIDIA Hair) + włącz V-sync i ustaw 30 klatek - nadal tnie?

Jeśli problem nadal jest dał bym najnowszego patcha do gry i sterowniki. Przetestował bym także kości RAM (osobno) programem Memtest86+ chociaż 1h każda. System sprawdził pod kątem śmieci infekcji itp oraz HDD sprawdzając parametry SMART.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Piecka

Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post04 gru 2017, 08:23

@LupeR
Dzięki za zainteresowanie.
Ustawiłem limit klatek na 30, ustawienia graficzne i postprocesy na średnie, mam wrażenie, że pomogło. Albo tylko mam takie wrażenie, muszę dłużej pograć.

Jeśli chodzi o grę to jest zaktualizowana do najnowszej wersji, ze sterownikami mógłbym pokombinować.
RAM mam w jednej kości, zrobię ten test. Śmieci na dysku raczej nie ma, niedawno robiłem formata, nic prawie jeszcze nie instalowałem oprócz Wiedźmina.

------Połączono posty------

@EDIT2
Tak w celach poglądowych wrzucam filmik -> konfiguracja sprzętowa taka jak w moim przypadku, ustawienia graficzne też, a jest 50-60 fps. ->
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2484
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post04 gru 2017, 20:45

No na twoim powinno też ładnie działać. Grałem na podobnym sprzęcie tylko z gorszą kartą graficzną i nie miałem przycięć na średnich.
Jaki masz system, i co ważniejsze zasilacz? Bo tak to sprzęt masz elegancki.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Piecka

Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post04 gru 2017, 21:03

System - Windows 7 Ultimate 64 bit, zasilacz - Chieftec IArena 500W (GPB-500S).
No właśnie, też mi się wydawało, że sprzęt do Wiedźmina na średnich powinien wystarczyć luzem.
Jaki program polecasz do dokładnego sprawdzenia fps?

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2484
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post05 gru 2017, 16:19

MSI Afterburner jest fajny.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Piecka

Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post05 gru 2017, 16:51

Ok, jak wrócę w piątek do domu to pobiorę i nagram, może jak zobaczysz, to łatwiej będzie postawić diagnozę.
A tak jeszcze teoretyzując, wina może leżeć po stronie monitora, dysku albo ramów? Bo procesor i grafikę śmiało można wykluczyć.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2484
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post05 gru 2017, 21:11

Piecka pisze:wina może leżeć po stronie monitora, dysku albo ramów?

Wykluczył bym monitor bo on nie ma wpływu na spadki fps, ale jak możesz podpiąć pod TV to sprawdź dla spokoju. Reszta to zagadka, bo może to wcale nie wina sprzętu tylko gry. Inne się tną?
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Piecka

Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post06 gru 2017, 10:27

Szczerze powiedziawszy to nie wiem, bo nic innego nie instalowałem, tylko Wiedźmina.
@EDIT
Jeśli chodzi o podpięcie do TV, to nie mam możliwości, ale mam za to drugi, trochę starszy monitor, tyle, że z wejściem VGA. Spróbuję z nim.
Zastanawiałem się dłużej nad tym problem i pojawiła mi się taka refleksja - czy problemem może być to, że moja płyta główna nie ma wejścia PCI 3.0 tylko PCI 2.0 ?

------Połączono posty------

@EDIT 2:
To raczej nie wina PCI, poczytałem trochę o tym. Dodatkowo ściągnąłem najnowsze sterowniki od Nvidii.
W każdym razie - pobrałem frapsa i sprawdziłem jak to jest z tymi fps. Na ustawieniach tekstur wysokich/ postprocesów na średnich z wyłączonym AA mam średnio 38 fps z drastycznymi spadkami do nawet 22 ! Zmniejszanie ustawień pomaga zwiększyć fpsy nawet do 50+, ale te drastyczne spadki nadal są... Dodatkowo pojawiają się problemy z teksturami np.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Może przyczyną jest wczytywanie, a nie wydajność grafiki? Dodam, że przy ekranie ładowania, gdy pojawiają się te historie mam tylko 31 fps...

------Połączono posty------

up

Znalazłem w internetach wątek, w którym ktoś opisał problem dokładnie taki sam jak mój z teksturami, tzn. błąd tekstury chaty na krzywuchowych moczarach. Niestety, nikt mu nie pomógł. A Wy macie jakieś pomysły co może być przyczyną? I co mogę jeszcze zrobić, żeby poprawić optymalizację nie tracąc na jakości obrazu?

Ytidoa

Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2017, 12:47

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post11 gru 2017, 12:49

mam podobny problem, piszę żeby być informowany o wątku ;)

Piecka

Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 23 lip 2012, 11:12

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Post11 gru 2017, 17:48

Ytidoa, Chodzi Ci o problem z wydajnością, czy teksturami?

------Połączono posty------

EDIT;
Problem z teksturami występuje niestety nie tylko na Krzywuchowych Moczarach :/\@EDIT
W Novigradzie/Oxenfrucie przycina niemiłosiernie. Do tego mam takie krzaczki:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2484
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Wiedźmin 3 - optymalizacja

Postdzisiaj, 18:29

Podobno na takie artefakty pomaga weryfikacja plików gry, możesz sprawdzić czy pomoże.
Zobacz ten temat: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK



  • Reklama

Wróć do „Gry”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości