Wydajność procesora w grach - Medal of Honor

Masz problem z grą komputerową, szukasz patcha lub wymagań, pisz tutaj
RafMan

Użytkownik

Post07 lis 2012, 17:49

Witam.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy opłaca się wymienic procesor AMD Phenom II 2x 3,2 GhZ, OC -3,8 GhZ, na procesor AMD Phenom II 4x 3,4 GhZ Black Edition . Podczas rozgrywki w MoH Warfighter posiadam 60 FPs (synchronizacja pionowa), lecz co jakis czas spada do 45 FPS lub jest tak przez dluzszy czas na mapach z wieksza iloscia tekstur, przez co komfort z rozgrywki spada.
A teraz czas na pytanie.. Czy Procesor czterordzeniowy zamiast dwurdzeniowego, pomoże podnieść liczbę klatek w zauważalny sposób ? Pozostałe podzespoły to :

Karta graficzna : GeForce GTX 550Ti
Ram : 4 GB DDR3
System operacyjny : Windows 7 64 bit
Zasilacz tez może się przydać wiec podaje: 600 W od Asus

Czytałem także, ze procesory dwurdzeniowe z kartami graficznymi od NVidii na Win 7 katują procesory, przez co są mniej wydajne niż np na XP, a procesory X4 już spokojnie dają rade. Czy tak rzeczywiście jest? Czy opłaca się wymienić procesor? Bo X2 chyba nie wykorzystuje karty w 100% i sam nie jest wykorzystywany w 100% przez narzut sterownika graficznego na procesor ? Liczę na podpowiedź z Waszej strony :)

Proszę o możliwie szybką odpowiedź. Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 lis 2012, 20:23

Przyrost wydajności po zmianie procesora na Phenom II X4 965 BE będzie zauważalny.
Jeżeli nie konkretnie w MoH, to na pewno w innych grach, tym bardziej nowoczesnych, które optymalizowane są i będą pod kątem procesorów 4-rdzeniowych.
Ceny AMD Phenom II X4 965 BE są naprawdę niskie w stosunku do ich wydajności i możliwości OC, tym bardziej, że wydajnością w grach bije 4-rdzeniowe i 6-rdzeniowe procesory z serii 32-nanometrowej Bulldozer.
346 zł. => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Sam miałem ostatnio przesiadkę na AMD Phenom II X4 965 BE i jeszcze nie miałem gry, która nie poszłaby bez zająknięcia na maksymalnych ustawieniach, z tym, że ja posiadam kartę HD 6850.

RafMan

Użytkownik

Post07 lis 2012, 21:06

Ja raczej bym brał ze sklepu Proline >355zl, choć to akurat nie ma większego znaczenia. Przez Twój post, rozumiem (tak jak przypuszczałem) ze karta graficzna jak i procesor dusza się nawzajem, przez co nie osiągam 100% wydajności w grach. Tak więc utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że zmiana procesora z dwu na czterordzeniowy wyraźnie pomoże mojemu "piecykowi", nawet jeśli karta graficzna nie "błyszczy",aczkolwiek nie jest najgorsza.

Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.

• Reklama

Wróć do „Gry”