Egzoszkielet dla osób niepełnosprawnych

Skomentuj najnowsze newsy na www.hotfix.pl Chcesz zamieścić swojego newsa? Dodaj newsa (dostępne po zalogowaniu na stronie)
Regulamin forum
Posty w tym dziale wymagają zatwierdzenia. Komentarze prosimy zamieszczać na stronie głównej portalu. Osoby zainteresowane dodaniem swojego newsa mogą to zrobić poprzez odpowiedni formularz znajdujący się pod tym adresem (formularz dostępny po zalogowaniu na stronie).
Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Egzoszkielet dla osób niepełnosprawnych

Post15 lip 2010, 23:39

Pierwsze na świecie robo-nogi dają nowe możliwości dla osób na wózkach inwalidzkich. Allen Hayden miał wypadek w wyniku, którego uszkodził rdzeń kręgowy. Lekarze powiedzieli mu, że nigdy nie będzie chodził, dzięki rewolucyjnemu produktowi firmy Rex Bionics może znowu chodzić. Hayden był jednym z pierwszych osób na świecie korzystających z egzoszkieletu. Najłatwiej opisać, to urządzenie można jako para nóg robota, który wspiera i pomaga stać, chodzić, wchodzić po schodach i pochyłych powierzchniach osoby zwykle korzystające z wózka inwalidzkiego.

"Nigdy nie zapomnę jak to było, kiedy patrzyłem jak moje nogi spacerują, gdy pierwszy raz wypróbowałem Rex" powiedział Hayden. "Ludzie mi mówili "patrz, gdzie idziesz", ale ja nie mogłem przestać się gapić na moje poruszające się nogi" - dodał.

czytaj całość: Egzoszkielet dla osób niepełnosprawnych

Obrazek

• Reklama

Wróć do „Newsy”