Nowa wersja Forum Hotfix!

Zauważyłeś błąd na forum komputerowym, Masz jakieś życzenia bądź uwagi co do forum, pisz tutaj
Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20860
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post19 sie 2017, 21:56

Co do ustawień to będę prosić Kamila bo on tu ogarnia cały mechanizm forum.
Z działem rozrywka jest problem spamerów nabijających posty aby mogli mieć włączony podpis. Klepią bzdety w tym dziale i myślą, że zaraz włączy im się podpis, włożą linka do jakiejś stronki i znikają na zawsze. Tak ich to trochę odstrasza, bo po chwili się nudzą. Taki był zamysł wyłączenia liczenia tam postów. No chyba, że wyłączymy całkiem linki w profilach aby nas olewali ale to userzy wtedy też nie będą też ich mieli.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert
Posty: 570
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:34

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post31 sie 2017, 21:02

Co z forum?
Artystycznie to wygląda:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W tematach przerzuciło wszystko na lewo:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nic nie robiłem, nic nie przełączałem - kilka godzin oglądałem filmy. Sprawdzam forum,a tu tapeta!

------Połączono posty------

Nie ma SB, choć po odświeżeniu artefakty znikły.

------Połączono posty------

Dodam, że błędy wystąpiły na adresie forum (index.php), zaś wrzuciłem na czysty adres (http://forum.hotfix.pl/) i nie było problemów, zresztą i na tym dłuższym adresie ustąpiły. Pojawił się SB. Ale jeszcze takiej mozaiki nie widziały moje stare oczy...
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator
Posty: 1220
Rejestracja: 22 lis 2008, 20:28
Lokalizacja: Śląsk

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post01 wrz 2017, 17:41

Gedo, Dalej Masz takie problemy? Nikt inny tego nie zgłaszał, wszystko jest oki. Jaka przeglądarka i system?

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert
Posty: 570
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:34

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post01 wrz 2017, 19:48

Nie. Nigdy i nigdzie indziej takich problemów nie miałem. Ale to był wyraźny błąd kodowania.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po wejściu w temat tak miałem. Potem pomału wracało wszystko.
Rozumiem, że tak wyjątkowo, czy tak przypadkiem przez przypadek, mógł zaświrować firefox. Czyli cuda, o jakich się fizjologom nie śniło według Ferdynanda Kiepskiego.
Zaskoczyło mnie, bo po błędzie kodowania, mogłem dodawać posty, nawet obrazek. Ale tak było w działach pomocowych i dla specjalistów.

W internecie może złapać zdziwko. Może zaspawały któreś rozszerzenia z czcionkami zdalnymi, skoro miałem taką mozaikę.

------Połączono posty------

Dodam, że w chwili obecnej też forum muli nieco. Właśnie sprawdziłem:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
To chodzi o to pole zielone na dole z napisem reklama. Chyba że malware na stronie googlesyndicaton. Właśnie te żądania blokuje ublock origin. Googlesyndication jest siecią reklamową Adsense.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator
Posty: 1220
Rejestracja: 22 lis 2008, 20:28
Lokalizacja: Śląsk

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post02 wrz 2017, 13:46

Gedo pisze:Brakuje funkcji automatycznego odświeżenia strony. To przykre wszędzie, gdy klikamy w przycisk cofania. Wychodząc z tematu jest nieprzeczytane mimo, że daliśmy posta. Dopiero klikanie w odświeżenie pokazuje, że temat przeczytany, - tak samo jest z powiadomieniami, czyli wszędzie.


Niestety tak jest zaprojektowane phpBB i z tym nic nie poradzimy. Odnośnie powiadomień tak samo - programiści w ten sposób je stworzyli, że dopiero pojawiają się po odświeżeniu strony. Znalazłem rozszerzenie, które by to poprawiło, ale muszę je dobrze przetestować.


Gedo pisze:Brak bezpośredniego przycisku moje posty, czy moja zawartość na głównej - bardzo utrudnia poruszanie się po forum. Trzeba swoje odklikać.


Kryje się do pod przyciskiem "Więcej". Nie planujemy wyciągać tego bardziej "na zewnątrz".

Ciemny styl jest już zainstalowany, musimy dostosować parę rzeczy i zostanie opublikowany.

------Połączono posty------

Gedo, pikus_09, XMan - dodaliśmy ciemny motyw. Jest on dostępny dla wszystkich zarejestrowanych użytkowników.

Styl można zmienić w panelu zarządzania kontem -> Ustawienia witryny -> Styl witryny -> Black and white

Kolory ponure, ale nie razi w oczy.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13352
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post03 wrz 2017, 06:16

Nie podobają mi się te kolory, to nie są żadne z tych które proponowałem :o
Obecny na forum ma za dużo żółtego dodatku, za jasny i wygląda jak "zgniły"
o drugim nowym Black and white to już szkoda gadać :(

1 Obrazek
2 Obrazek
3 Obrazek

1 Obrazek
2 Obrazek
3 Obrazek

Mogą być z lekkim "połyskiem" lub bez.
Jeden z trzech zielonych i drugi z trzech niebieskich.
Z zielonych proponuję 2 lub 3, z niebieskich 1,2,3.
Nie muszą być dokładnie takie same ale chyba już wiadomo o co mi chodzi :)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert
Posty: 570
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:34

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post03 wrz 2017, 12:55

Ha! Prędzej mi się onet załaduje, czy forum discourse, niż forum hotfix. A mam szybki net 243.4Mb/s. Latam piorunem po stronach. Po wielbłądzie, wczoraj długo nie miałem hotfixu, gdy dodawana była ciemniejsza skórka, z której korzystam. Problem w tym, żeby było ciut bardziej szare tło okna. Przy ciemniejszej skórce, biel bije po oczach.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20860
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post03 wrz 2017, 17:20

Po wielbłądzie, wczoraj długo nie miałem hotfixu, gdy dodawana była ciemniejsza skórka, z której korzystam. Problem w tym, żeby było ciut bardziej szare tło okna. Przy ciemniejszej skórce, biel bije po oczach.

Wczoraj była awaria serwera. 5 godzin walczyli z tym.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2409
Rejestracja: 06 lis 2012, 02:48
Lokalizacja: K-g

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post03 wrz 2017, 22:47

Mam wrażenie że wszystko się zlewa - może jakieś odcienie.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

A Black and white powinien wyglądać ło tak:
Obrazek
Negatyw
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13352
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post04 wrz 2017, 03:42

LupeR pisze:Mam wrażenie że wszystko się zlewa - może jakieś odcienie.

Faktycznie, tak już dużo lepiej bo nie razi w oczy i jest czytelniejsze.
LupeR pisze:A Black and white powinien wyglądać ło tak:

Ładniejsze od obecnego, podoba mi się.

Jeszcze podoba mi się ten styl:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Projekty stron internetowych w tym stylu wyglądają świetnie. Są żywe, łączą ciekawe zestawienia kolorystyczne oraz przyciągają wzrok swoją odmiennością od standardowej strony.

Mało spotykane i super wygląda :)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
pikus_09

Globalny Moderator
Posty: 429
Rejestracja: 24 sty 2014, 15:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post04 wrz 2017, 20:05

Ja mam uwagę do loga forum,
Za skarby świata nie chce wyglądać poprawnie na przeglądarce Firefox, Jest jeden wielki artefakt, inne przeglądarki nie mają tego problemu.
Problem jest u mnie czy w silniku forum?
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2409
Rejestracja: 06 lis 2012, 02:48
Lokalizacja: K-g

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post04 wrz 2017, 20:39

Ja na Lisku mam dobrze wyświetlane logo.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert
Posty: 570
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:34

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post04 wrz 2017, 22:48

Znowu kolorowa mozaik forum kolorowe artefakty na głównej i w działach, także durnoty w tematach
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13352
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post05 wrz 2017, 07:11

pikus_09,
U mnie logo jest wyświetlana prawidłowo na każdej przeglądarce.

Gedo,
Nie rozumie z czym masz ponownie problem i o czym piszesz ?
Nie mam żadnych problemów z wyświetlaniem.

Odnośnie kolorów to trochę poczytałem i straciłem dużo czasu na porównanie.
A więc to wygląda tak że obecnie wchodzą nowe trendy o czym wspomniałem powyżej.
Analizując stronę naszego forum twierdzę że jest zgodna z nowymi trendami i wygląda dobrze.
Jedynie to że jak pisałem kolor zielony jest trochę za jasny, przez co razi w oczy i litery są mniej czytelne, słabo je widać.
Zależy od tego jaki mamy monitor, od jego wielkości.
Inaczej widać na moim monitorze 24 cale, inaczej na laptopie a jeszcze inaczej na smartfonie.
Jeszcze przecież można przyciemnić/rozjaśnić itp. itd. regulując w panelu sterowania sterowników karty graficznej.
Trzeba jednak podejść jak to wygląda bez żadnej regulacji czyli bez żadnych zmian i jakie jest pierwsze wrażenie po otwarciu strony.
Nie mam odpowiednich programów tylko podstawowe i zrobiłem to jak mogłem aby przybliżyć w czym rzecz.
Zrobiłem porównanie kolorów i oceńcie sami które lepiej wyglądają, mój trochę ciemniejszy czy obecny.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napisy powinny być również lepiej widoczne/czytelniejsze.
Można jeszcze dodać odcienie:
LupeR pisze:Mam wrażenie że wszystko się zlewa - może jakieś odcienie.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zrobiłem screena ze smartfona aby pokazać że tu już jest lepiej, jednak małe zmiany o których mowa powyżej powinny jeszcze poprawić wyświetlanie strony a co najważniejsze liter gdyż są prawie niewidoczne:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Odnośnie drugiej strony to wiadomo że powinna mieć inne/ciemniejsze kolory.
Tutaj sugeruję:
LupeR pisze:A Black and white powinien wyglądać ło tak:

lub zastosowanie jednego z tych kolorów:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jeżeli kogoś uraziłem z jakiegoś powodu to bardzo przepraszam.
To są tylko moje sugestie i piszę szczerze jak ja to odbieram a przecież nie musi być dokładnie tak samo ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
pikus_09

Globalny Moderator
Posty: 429
Rejestracja: 24 sty 2014, 15:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Nowa wersja Forum Hotfix!

Post05 wrz 2017, 12:23

Hmm, no a u mnie na lisku artefakt jest, coś w stylu półkola lekko żółtawego, P4 D 930 z 3gig ramu GPU 9600GT 1GB, win 7 legalny 32bit. IE11 nie posiada tego problemu na tym samym GPU. Ciekawy problem.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.



  • Reklama

Wróć do „O forum”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość