Asus zmiana bootowania

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
andamel

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 21 cze 2010, 23:55

Asus zmiana bootowania

Post19 mar 2015, 09:13

Jak w temacie, problem dotyczy Biosa w asusie K52F mianowicie podchodząc do reinstalki bios nie pozwala mi przestawić ustawień rozruchu z CD/HDD/Pena itd. są opcje wszystkie szare - niewidoczne, poza DATĄ, HASŁEM i SAVE and EXIT...

1. resetowałem ustawienia nie pomogło.
2. starałem się ściągnąć biosa z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ale nie wiem które pliki, możliwe że nie wszystko zainstalowałem

Win7 x64

pomocy
Ostatnio zmieniony 21 mar 2015, 16:29 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Posty: 2851
Rejestracja: 25 gru 2013, 18:11
Kontaktowanie:

BIOS asus

Post19 mar 2015, 18:43

To jest według daty wydania, to jak tam wolisz. A wcześniej było wszystko dobrze z biosem ??, a czy zakładałeś na biosu hasło ??
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.


Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

BIOS asus

Post20 mar 2015, 00:17

Powiem tak, co do laptopów, tu się biosu nie rusza póki nie ma z nim problemów. Po prostu, jedna nieudana rzecz i laptop robi papa.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Posty: 2851
Rejestracja: 25 gru 2013, 18:11
Kontaktowanie:

BIOS asus

Post21 mar 2015, 10:15

Ale coś nie tak jest z biosem bo jak piszę

Kod: Zaznacz cały

są opcje wszystkie szare - niewidoczne
to coś dziwnego się dzieje.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.


Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

BIOS asus

Post21 mar 2015, 16:43

Podczas rozruchu można od razu przejść do opcji bootowania, trzeba kliknąć F12 lub inny F.

Może też któraś z opcji w zakładce Security blokować zmianę bootowania.
Wygląda jak by było jakieś hasełko założone.

Screen z zakładki Security i Boot mile widziany ;)
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

andamel

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 21 cze 2010, 23:55

Asus zmiana bootowania

Post26 mar 2015, 22:20

Mam hasło jakieś podczas rozruchu... nie wiem jak je usunąć.

Na biosa hasła nie zakładałem, od kiedy jest takie cudo ? nie mam pojęcia dopiero teraz chciałem reinstalować system i nie mogłem bootować niczego :( a jak klikam F12 co by mi okienko wyskoczyło wyboru opcji rozruchu CD - USB - HDD nie ma czegoś takiego

starałem się resetować ustawienia przez Default coś tam w opcji biosu - nie zadziałało...

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Asus zmiana bootowania

Post26 mar 2015, 22:39

Mam hasło jakieś podczas rozruchu... nie wiem jak je usunąć.

Zapytaj się o hasło poprzedniego właściciela.
Według mnie kupiłeś kradziony lub ze złomu :(
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

andamel

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 21 cze 2010, 23:55

Asus zmiana bootowania

Post26 mar 2015, 22:56

1. lapek jest od nowości mój...
2. hasło wklepałem jak byłem za granicą żeby nikt mi siędo neigo nie dobrał...
3. wpierw zapytaj a nie od razu walisz jakimiś sucharami...

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Posty: 2851
Rejestracja: 25 gru 2013, 18:11
Kontaktowanie:

Asus zmiana bootowania

Post27 mar 2015, 08:30

A to tylko tak napisał, bo nigdy nie wiadomo, jaki sprzed się posiada.
A to jednak hasło, a nie pamiętasz to lipa. :think: :shock:
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.


Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Asus zmiana bootowania

Post27 mar 2015, 15:16

robiwielki pisze:Ale coś nie tak jest z biosem bo jak piszę

Kod: Zaznacz cały

są opcje wszystkie szare - niewidoczne
to coś dziwnego się dzieje.

Według mnie również to jest dziwne.
Może bateryjka od BIOS-u już wysiada i należy ją wymienić na nową ?
Jak potrafisz to zrobić to sprawdź, jak nie to w serwisie nie powinno dużo kosztować.

chciałem reinstalować system i nie mogłem bootować niczego :( a jak klikam F12 co by mi okienko wyskoczyło wyboru opcji rozruchu CD - USB - HDD nie ma czegoś takiego

Spróbuj/sprawdź podczas rozruchu laptopa kombinacji Shift+F2 lub Shift+Del
albo trzykrotne wciśnięcie klawisza F2.
Może być również inny klawisz...

Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
Pierwszy lub trzeci sposób - Load Optimized Defaults.

Odnośnie hasła to:

1. Odłącz laptopa od sieci.
2. Wyciągnij dysk oraz baterię zasilającą.
3. Wyciągnij baterię od BIOS-u.
W laptopach jest ciężko (ciasnota), nie musisz jej całkowicie wyciągać
tylko np. podłożyć pod nią cienki kartonik, karteczkę etc.
4. Po upływie 12-24 godzin (tu mogą być obiekcje ale w laptopach czym dłużej to lepiej)
podłącz ponownie wszystko, zaczynając od bateryjki do BIOS-u.

Hasło zostanie zresetowane czyli usunięte...

Po tej czynności mogą zostać usunięte niektóre ustawienia BIOS-u.
Sprawdź ponownie - Load Optimized Defaults.

Jeżeli nie pomoże to jeszcze istnieją tzw. "uniwersalne hasła".
Tu należy wyszukać w :google: odpowiednie do swojego BIOS-u, komputera/laptopa.
Sprawdzasz wpisując kolejno wszystkie - Enter.

Kiedyś miałem podobny problem podczas naprawy znajomemu starego laptopa.
Znalazł go na śmietniku w Berlinie z założonymi hasłami i dzięki p/w poradom
które mi przekazał cosik_ktosik udało mi się zlikwidować
wszystkie hasła oraz zainstalować nowy system :D

2. starałem się ściągnąć biosa z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ale nie wiem które pliki, możliwe że nie wszystko zainstalowałem

cosik_ktosik pisze:Powiem tak, co do laptopów, tu się biosu nie rusza póki nie ma z nim problemów. Po prostu, jedna nieudana rzecz i laptop robi papa.


To już nie są suchary :lol:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

andamel

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 21 cze 2010, 23:55

Asus zmiana bootowania

Post29 mar 2015, 12:31

a gdzie w laptopie jest ta cała "bateryjka" :O pierwsze słyszę o baterii do biosa w laptopie :P

wieczorem się ogarnę z tym tematem, bo to cholerstwo nei daje mi żyć.

kombinacja typu F2, F12, shift + F2, F12 nie działa nic... nigdy więcej nie założę hasła na biosie makabra jakaś.. a hasło pamiętam używam lapka na co :( dzień tylko mam problem z tymi "Szarymi" nie widocznymi opcjami bo nie mogę nic ustawić :(

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 cze 2014, 14:56

Asus zmiana bootowania

Post29 mar 2015, 12:40

Zależy gdzie producent płyty głównej umieścił bateryjkę :think:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Asus zmiana bootowania

Post29 mar 2015, 12:42

a gdzie w laptopie jest ta cała "bateryjka" :O pierwsze słyszę o baterii do biosa w laptopie :P

Przeważnie jest pod klawiaturą lub blisko niej.
Jak naprawiałem kilka laptopów to była taka zielona, podobna do koniczynki.
Proponuję ją wymienić w serwisie, nie będzie dużo kosztować
a po drugie jak sam będziesz to robić nie znając się to możesz coś uszkodzić...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 cze 2014, 14:56

Asus zmiana bootowania

Post29 mar 2015, 12:43

XMan napisał: a po drugie jak sam będziesz to robić nie znając się to możesz coś uszkodzić...

Zgadzam się, może dojść do porysowania płyty głównej, lub co gorsza ułamania fiszek trzymających bateryjkę.

andamel

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 21 cze 2010, 23:55

Asus zmiana bootowania

Post29 mar 2015, 13:01

Git :) ale i tak wpierw sam tam zerknę :P dzięki za info dam znaka wieczorem co i jak w temacie dalej :)



  • Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości