Witam
Ostatnio na drugim systemie na Win XP wkradł mi się wirus podający się za policje, wyłudzający kasę. Po zwalczeniu tego świństwa, skanowanie antywirusem, skanowanie Malwarebytes Anti-Malware i na koniec pokazanie logów ekspertom wyczyściłem prawdopodobnie komputer, ale przy okazji przy tych czynnościach win 7 z którego korzystam ciągle tez miał jakieś brudy , wiec postanowiłem wprowadzić małe zmiany.
Zaczęło się od szukania dobrego darmowego antywirusa, padło na Avasta, którego w starszych wersjach nie znosiłem ze względu na wykrywanie w samym sobie wirusa, teraz po czytaniu opinii jak jest polecany wolałem zaryzykować. Teraz zastanawiam się jaki dobrać do tego firewall, pewnie większość napisze Comodo Firewall, ale czytałem ze trzeba go odpowiednio skonfigurować bo ostatnio te programy gryza się ze sobą.
Ktoś używa Avast + Comodo Firewall? Jeżeli tak niech się wypowie, poda odpowiednia konfiguracje.
Chyba ze ktoś poleca lepsze rozwiązanie z innym firewallem ?
Avast + firewall?
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Avast + firewall?
Jeśli już chcesz Comodo to nie wiem czy widziałeś ale o konfiguracji jest dużo nawet na forum Comodo:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Możesz sprawdzwić jeszcze pc tools firewall
Możesz sprawdzwić jeszcze pc tools firewall
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- PascalTurbo
Avast + firewall?
djkamil09061991 tak to widziałem ale to do całego pakietu. A jak czytałem w nowych wersjach Avasta i Comodo te tzw piaskownice niby coś ze sobą nie graja. Dobrze gdyby ktoś kto używa Avasta i Comodo się wypowiedział 
A może z Avastem jakiś inny firewall lepiej działa?

A może z Avastem jakiś inny firewall lepiej działa?
- XMan
Avast + firewall?
Mam Windows XP SP3 oraz lokalną radiówkę.
Sprawdzałem wiele antywirusów oraz firewalli, po zainstalowaniu Comodo Firewall za kilka dni pojawiały się problemy.
Od dawna posiadam:
1. Avast! Free Antivirus
avast! Free Antivirus - zapoznanie i konfiguracja
2. Service Pack 3 dla Windows XP PL
3. Zapora systemowa.
4. WinPatrol
5. Malwarebytes Anti-Malware
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware
6. Od czasu do czasu sprawdzam również czy nie mam wirusów za pomocą programu Dr.Web CureIt!
Instrukcja użytkowania Dr. Web CureIt!
Dodatkowo:
1. Pomimo tego że mam przeszło 3 GB RAM-u mam zaznaczone:
Start --> Panel sterowania --> System -> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne
- tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK.
kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Czyszczę komputer:
CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Eusing Free Registry Cleaner.
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
(dokładniej czyści rejestr)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Co kilka m-cy lub więcej gruntowny scandisk :

4. Defragmentacja.
5. Usunięcie wszystkich punktów przywracania systemu i zapisanie nowego.
6. Ponowne użycie CCleanera...
Brak problemów
Sprawdzałem wiele antywirusów oraz firewalli, po zainstalowaniu Comodo Firewall za kilka dni pojawiały się problemy.
Od dawna posiadam:
1. Avast! Free Antivirus
avast! Free Antivirus - zapoznanie i konfiguracja
Tryby skanowania w Avaście:
1. szybkie.
2. pełne.
3. nośników wymiennych.
4. wybranych folderów.
5. podczas rozruchu systemu.
6. za pomocą wygaszacza ekranu.
2. Service Pack 3 dla Windows XP PL
3. Zapora systemowa.
4. WinPatrol
5. Malwarebytes Anti-Malware
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware
6. Od czasu do czasu sprawdzam również czy nie mam wirusów za pomocą programu Dr.Web CureIt!
Instrukcja użytkowania Dr. Web CureIt!
Dodatkowo:
1. Pomimo tego że mam przeszło 3 GB RAM-u mam zaznaczone:
Start --> Panel sterowania --> System -> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne
- tylko 6 pozycji - Zastosuj - OK.
kliknij aby powiększyć :
2. Czyszczę komputer:
CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.
Eusing Free Registry Cleaner.
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.
(dokładniej czyści rejestr)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

4. Defragmentacja.
6. Ponowne użycie CCleanera...
Brak problemów

- seba86mu
Avast + firewall?
PascalTurbo pisze:A jak czytałem w nowych wersjach Avasta i Comodo te tzw piaskownice niby coś ze sobą nie graja. Dobrze gdyby ktoś kto używa Avasta i Comodo się wypowiedział
Posiadam Avasta i Comodo od ładnych kilku lat.
W Comodo wyłączoną mam Piaskownicę i funkcję Defense+, natomiast funkcję Zapory Sieciowej ustawioną mam w tryb Bezpieczny.
Nie miałem nigdy problemów.
- PascalTurbo
Avast + firewall?
XMan no ja uzywam Win 7.
Malwarebytes Anti-Malware to akurat mam
CCleaner to u mnie podstawa .
Eusing Free Registry Cleaner to dzisiaj zainstalowałem i zdziwiłem się ile jeszcze błędów w rejestrze znalazł.
WinPatrol mozesz o tym cos wiecej powiedziec?
Czym to wykonujesz ?
To tez czym robisz?
Jeżeli takie zabiegi gwarantują ze masz spokój, to po co obciążać komputer firewallem jak coś można użyć tego systemowego.
Malwarebytes Anti-Malware to akurat mam

CCleaner to u mnie podstawa .
Eusing Free Registry Cleaner to dzisiaj zainstalowałem i zdziwiłem się ile jeszcze błędów w rejestrze znalazł.
WinPatrol mozesz o tym cos wiecej powiedziec?
Czym to wykonujesz ?
To tez czym robisz?
Jeżeli takie zabiegi gwarantują ze masz spokój, to po co obciążać komputer firewallem jak coś można użyć tego systemowego.
- Luk@sz_root
- Kontaktowanie:
Avast + firewall?
Czym to wykonujesz ?
Okno "Komputer" > wybierasz partycję systemową > PPM > Właściwości > Narzędzia > Pierwsza opcja "sprawdź".
To tez czym robisz?
Panel sterowania > Odzyskiwanie/Przywracanie systemu, w otwartym oknie masz dwie pozycje (pierwsza to przywrócenie systemu do wcześniejszego stanu, druga zaś to utworzenie nowego.
Może coś wytłumaczyłem inaczej, niż w rzeczywistości jest, gdyż jestem posiadaczem siódemki. Zaś w XP to przebiega w nieco inny sposób.

Na to pytanie odpowiedź była już udzielana wielokrotnie. Krótko mówiąc... ten systemowy (znany z XP) zapewnia bardzo ograniczoną ochronę, nie filtruje pakietów wysyłanych z komputera, nie ma odpowiednich dodatkowych zabezpieczeń, ani również tak pomocnych opcji jak harmonogram, czy możliwość wykluczenia dowolnego pliku. Jednym słowem - nie polecam, zostawiasz na własną odpowiedzialność.
We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget.

- PascalTurbo
Avast + firewall?
Luk@sz_root a jak to jest w win 7 z systemowa zapora? Bo tez jestem posiadaczem 7 pisałem wyżej 

- Luk@sz_root
- Kontaktowanie:
Avast + firewall?
Luk@sz_root a jak to jest w win 7 z systemowa zapora? Bo tez jestem posiadaczem 7 pisałem wyżej
Zapora systemowa z siódemki powinna wystarczyć do zastosowań w "bezpiecznym" środowisku. Tak więc wystarczy zainstalować jakiś dobry program antywirusowy, oraz HIPS i to powinno na razie wystarczyć.

- Luk@sz_root
- Kontaktowanie:
Avast + firewall?
HIPS - Intrusion Prevention System, co znaczy system zapobiegania włamaniom. Działa na zasadzie heurystycznego wykrywania malware/włamań. Jak w systemie zdarzy się jakaś nieoczekiwana akcja, to ten HIPS Cię powiadomi i będziesz mógł wybrać akcję do podjęcia - zezwolić, lub zablokować.
Na takiej zasadzie to działa.
Na takiej zasadzie to działa.

- PascalTurbo
Avast + firewall?
A mam jeszcze jedno pytanie a co sadzicie o całym pakiecie Comodo tzn Comodo Internet Security ?
"Everybody Lies"
- greh
- Kontaktowanie:
Avast + firewall?
Szczerze, to nie korzystałem, więc nie mogę się za bardzo wypowiedzieć.
Jak chcesz z niego korzystać to nie możesz już z samego antywira, bo mogą się "gryźć".
Tego mogą dokonywać jedynie kamikadze, których nawet na tym forum nie brakuje.
Jak chcesz z niego korzystać to nie możesz już z samego antywira, bo mogą się "gryźć".
Tego mogą dokonywać jedynie kamikadze, których nawet na tym forum nie brakuje.

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
- PascalTurbo
Avast + firewall?
greh nie no wiem ze Comodo Internet Security to cały pakiet tzn antywirus + firewall 
Nie jestem z tych kamikadze
Zastanawiałem się nad tym pakietem, ale kiedyś miałem samego Comodo Firewall i denerwowały mnie te ciągle komunikaty czy zezwolić ;/
Po prostu lubię dużo pytać żeby jak najwięcej wiedzieć, a kto pyta nie błądzi
No i po tym jednym wirusie chce już porządnie się zabezpieczyć żeby znów takie świństwo mi się nie wkradło 

Nie jestem z tych kamikadze

Zastanawiałem się nad tym pakietem, ale kiedyś miałem samego Comodo Firewall i denerwowały mnie te ciągle komunikaty czy zezwolić ;/
Po prostu lubię dużo pytać żeby jak najwięcej wiedzieć, a kto pyta nie błądzi

"Everybody Lies"
- XMan
Avast + firewall?
@PascalTurbo:
nic Tobie nie sugerowałem tylko pisałem co ja mam zainstalowane na Windows XP i jak robię
WinPatrol
Nie tylko:
Mam wersję Freeware.
gruntowny scandisk :

PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C --> Właściwości --> Narzędzia --> Sprawdzanie błędów --> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie --> Rozpocznij --> Tak.
Restart komputera - czekaj...
Wymagany przed defragmentacją.
Defragmentację wykonuję za pomocą Auslogics Disk Defrag 3.2.1.10
Łatwy, bezpieczny, za free i PL.
Inne programy do defragmentacji :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... w-pc49.htm
Poradnik :
Darmowe programy do defragmentacji dysków twardych.
Po defragmentacji tworzę nowy punkt przywracania systemu i używam ponownie CCleanera.
Odnośnie Comodo Internet Security to nie ma dobrej opinii jedynie sam firewall.
Jeżeli chcesz to proponuję jedynie:
nic Tobie nie sugerowałem tylko pisałem co ja mam zainstalowane na Windows XP i jak robię

WinPatrol
WinPatrol jest programem, który nieustannie monitoruje system operacyjny na obecność programów szpiegujących, wirusów, trojanów, robaków. Gdy wykryje podejrzaną aktywność informuje użytkownika, tym samym eliminując potencjalne zagrożenie. Jest skuteczny i nie zużywa dużo pamięci.
Nie tylko:
Mam wersję Freeware.
gruntowny scandisk :

PPM / prawym przyciskiem myszki / na dysk C --> Właściwości --> Narzędzia --> Sprawdzanie błędów --> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie --> Rozpocznij --> Tak.
Restart komputera - czekaj...
Wymagany przed defragmentacją.
Defragmentację wykonuję za pomocą Auslogics Disk Defrag 3.2.1.10
Łatwy, bezpieczny, za free i PL.
Inne programy do defragmentacji :
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... w-pc49.htm
Poradnik :
Darmowe programy do defragmentacji dysków twardych.
Po defragmentacji tworzę nowy punkt przywracania systemu i używam ponownie CCleanera.
Odnośnie Comodo Internet Security to nie ma dobrej opinii jedynie sam firewall.
Jeżeli chcesz to proponuję jedynie:
seba86mu pisze:PascalTurbo pisze:A jak czytałem w nowych wersjach Avasta i Comodo te tzw piaskownice niby coś ze sobą nie graja. Dobrze gdyby ktoś kto używa Avasta i Comodo się wypowiedział
Posiadam Avasta i Comodo od ładnych kilku lat.
W Comodo wyłączoną mam Piaskownicę i funkcję Defense+, natomiast funkcję Zapory Sieciowej ustawioną mam w tryb Bezpieczny.
Nie miałem nigdy problemów.
-
- Reklama