Bezpieczna migracja wiadomości e-mail do Thunderbird 3

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 gru 2009, 18:11

Planuję całkowitą migrację na Thunderbird 3. Dotychczas używałem wersji portable Thunderbird 2, dziś pobrałem nowy Thunderbird 3 (również w wersji portable) i mam drobne pytanie do Was. Czy któryś z forumowiczów zna pewny, bezpieczny sposób na przeniesienie wszelkich danych (gł. chodzi mi o wiadomości e-mail) z dwójki do nowego Thunderbirda 3?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post12 gru 2009, 19:05

Pobrałem zarówno 2 i 3 w wersji portable. Najpierw pobrałem pocztę na Thunderbirda 2, profil już był. Następnie skopiowałem cały katalog Profile z dwójki, do trójki (zarówno w 2 jak i 3, katalog ten jest w Data\. Wystarczy go podmienić. Myślałem, że to nie pomoże, a tu patrzę, i wszystkie maile na trójce.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 gru 2009, 19:15

Czytam, że ludzie mają problemy po skopiowaniu na żywca profilu. Czy na Thunderbird 2 miałeś zainstalowane jakieś dodatki?

Migracja czystych profilów Thunderbird 2 <> Thunderbird 3 powinna się udać, ale z dodatkami różnie może być.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post12 gru 2009, 19:20

Nie miałem żadnych dodatków, właśnie specjalnie pobrałem 2 i 3 żeby sprawdzić.
Z dodatkami mają zapewne problemy, bo dodatki zależą od profilu, są w katalogu "Profile". Mogą być niekompatybilne wtedy.
Jakby pominąć przy kopiowaniu folder "Extensions" chyba w nim są zawarte rozszerzenia, ale nie jestem pewien, bo żadnych nie mam i jest pusty.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 gru 2009, 19:37

Jednak wcześniejsze obawy nie potwierdziły się, zrobiłem tak jak proponowałeś (dodatków nie usuwałem) i o dziwo wszystko działa prawidłowo, obyło się bez komplikacji. Jedynie w niektórych starszych mailach widzę, że tytuły niepoprawnie są wyświetlane (kodowanie znaków).

Dzięki wielkie koleś git

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”