Czy jest prosty sposób na łączenie plików .mp4 lub innych.

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post25 lip 2013, 22:18

Witam.

Mam do obróbki materiał video ( zapis uroczystości ). Najwygodniej i najlepiej mi się go opracowało narzędziem Windows Live Movie Maker, ponieważ jest mozliwość łączenia sekwencji video z fotokami i tak dalej. Niestety wygenerowanie materiału około 1 h zupełnie nie wchodzi w rachubę, ponieważ jest on w wersji Full HD i przetworzenie go
w WLMM chyba "usmażyłoby" mi laptopa, ponieważ przy zapisie nie ma możliwości ustawienia w tym programie dopuszczalnego obciążenia procesora ( czas nie odgrywa dla mnie istotniejszej roli )- materiał wyjściowy też musi być w HD. Tak więc program wykorzystuje procesor w 100% z lekkimi wahaniami i przyznam się szczerze, że jakieś kilka godzin pracy laptopa w takim "stresie" nie wchodzi raczej w grę, ponieważ grozi na prawdę uszkodzeniem lapka - tak myślę.
Postanowiłem, że po prostu zrobię filmik na raty, czyli jakieś 10 minutowe fragmenty ( to jakoś laptop wytrzyma). Tutaj niestety zaczynają się schody.
Nie ma w necie, żadnego darmowego i sensownego programu, który by po prostu skleił bez ponownego rekodowania pliki .mp4. Naszukałem się i tylko złapałem przez to wirusa, który schował się w folderze appdata we flash playerze i pięknie mi włączał przy każdym połaczeniu się z netem jakieś badziewie pod nazwą HDdefrag.exe - to tak na marginesie.
Niby jest możliwość łączenia plików komendą z wiersza poleceń w stylu copy /b "C:\1.mp4" + "C:\2.mp4" CombinedFile.mp4, ale mi zawsze łaczy wagę plików, niestety odtwarza tylko pierwszy.
Więc wszystkie opcje już brałem pod uwagę i sam nie wiem jak wyjść z sytuacji. Myślałem również o takim triku, aby po prostu puścić podgląd materialu z WLMM i go po prostu przechwycić jakimś narzędziem do przechwytywania obrazu z pulpitu, ale nie trafilem na taki, który by zapisał go w HD w jakimś sensownym rozszerzeniu by znowu go powtórnie nie konwertować.
Nie wiem, może znacie jakiś darmowy i nie napchany "dziadostwem" toolbarami , polepszaczami i wirusami program najlepiej nie jakiś kombajn do prostego posklejania plików .mp4 albo ostatecznie do jakiegokolwiek rozszerzenia, które pociagnie HD i da się w łatwy sposób połączyć. Myślałem, że już trafilem, ale programiki w stylu JoinMP4 to kupa toolbarów i innego śmiecia, które nawet jak się odptaszkuje w instalacji i tak się instalują przez co nawet nie wypróbowałem go i jemu podobnych śmieci.
Przepraszam, że taki dłuuuugi post, ale jestem wściekły na kupę durnych programów, które sprawdzilem i nic to nie dało.
Może polecicie mi sprawdzony i w miarę sensowny sposób jak to zrobić. Wydaje się proste...mam 6 plików .mp4 (lub jakiekolwiek inne HD ) i tylko wystarczy je połączyć w całość a jednak nie takie to proste jak się zdaje, przynajmniej dla mnie..:sciana:

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Sposób na łączenie plików .mp4 lub innych.

Post26 lip 2013, 00:35

A możesz uzyskać pliki AVI? Bo wtedy virtualdub powinien połączyć, a do łączenia wtedy wykorzystasz opcje Direct Stream Copy
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post26 lip 2013, 03:13

Tylko jak pliki zostaną przekonwertowane osobno to istnieje duże prawdopodobieństwo że nie będą identyczne i virtualdub nie będzie chciał ich scalić, ale to wyjdzie w praniu.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post26 lip 2013, 12:27

Dzięki za poradę.
Oj wszędzie schody i schody.
Znalazłem w necie programik o wadze 7 MB ( mam nadzieję, że zainstalował się tylko on - najważniejsze, że free i nie ma przy instalacji zadnych opcji ze śmieciami...jak na razie nie widzę jakiś niepokojących objawów w systemie ) do scalania i również małej edycji, ale niestety tylko plików .avi oraz .mpeg - nie obsługuje .mp4 .
Więc za pomocą programu free video converter firmy Koyote, konwertuję te pliki .mp4 na .avi ( mają już stałe bitrate) i pięknie łącze je tym programikiem ( oczywiście szybko i bezstratnie).
Żeby nie było tak różowo, to oczywiście nawet jak daję większe bitrate podczas konwertowania .mp4 na .avi to i tak materiał wynikowy ma gorszą jakość, czego chciałem uniknąć.

Ps. Ten mały programik to Video Edit Master - Hazem Osman. Na prawdę fajny. Prościutki i robi to co ma robić bez zbędnych wodotrysków.

Pozdrawiam.

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”