Czy O&O Defrag 10 Pro Edition to dobry defragmentatator?

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post26 lip 2010, 12:53

Czy O&O Defrag 10 Professional Edition to dobry defragmentator dla systemu Windows 7- jest kompatybilny tylko z Vistą, ale udało mi się go bez problemu zainstalować i zarejestrować. Sprzedawca ze sklepu, w którym kupiłam system Windows 7, powiedział mi, że Vista jest podobna do Windows 7- czy to prawda? Odinstalowałam O&O Defrag 10 Pro, bo się przestraszyłam, że uszkodzę system. Uważam, że najlepszym programem do defragmentacji jest Ashampoo Magical Defrag, ale mam tylko licencję na wersję 2.0- niekompatybilną z Windows 7. Czy warto instalować O&O Defrag 10 Pro pod systemem Windows 7 - 64 bit? Czy raczej tego nie robić, bo są np. lepsze darmowe programy lub dlatego, że O&O Defrag 10 Pro jest niekompatybilny z Windows 7 i można położyć system? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post26 lip 2010, 12:57

nie używałem tego programu do defragmentacji tak więc nie wiem czy jest dobry, używałem programu diskeeper do defragmentacji i byłem z niego zadowolony. Co do programu i kompatybilnosci to raczej nie ma co sie martwic, wątpie abys miała jakieś problemy z systemem po jego instalacji, nawet sterowniki od visty często instaluje się na windows 7

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post26 lip 2010, 13:03

Djkamil09061991, używałam kiedyś programu diskeeper lite, na kompie z systemem Windows XP i raz system się uszkodził, próbowałam go naprawić i pojawiła się informacja, że dysk C jest zdefragmentowany w sposób nierozpoznawalny przez system. :( Więc ten program raczej u mnie odpada.

Co jest lepsze, wbudowany defragmentator, czy jakiś inny program? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post26 lip 2010, 13:05

wbudowany defragmentator jest tak naprawde marny, warto własnie używać jakiś sprawdzonych programów do defragmentacji, jak dla mnie jest widoczna róznica. dziwnie ze miałas taki problem z tym programem, w sumie nie przykladam wielkiej wagi do działania programów do defragmentacji ponieważ używam ich sporadycznie raz na jakiś czas po instalacji dużej ilości programów itp.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post26 lip 2010, 20:59

Djkamil09061991, zainstalowałam sobie O&O Defrag Pro, wersję dla systemu 64 bit, ustawiłam go tak, by był głównym defragmentatorem. Szkopuł w tym, że ten program ma kilka trybów i nie wiem, który wybrać: stealth, space, complete/name, complete/modifited i complete/acces. Czy to prawda, że najlepszy jest tryb: comlete/name? Na razie użyłam trybu stealth.

Aha, jak mam licencję na angielską wersję programu, to zainstalowanie spolszczenia, jest wtedy nielegalne? Prawda? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post26 lip 2010, 21:03

Nie mam pojęcia jaki tryb jest najlepszy, każdy pewnie go ustawia według włąsnego uznania. Na początek można ustawić opcję STEALTH która służy do średnio optymalizowanej defragmentacji. Opcja którą ty wybrałaś służy do defragmentacji z alfabetycznym uporządkowaniem plików według nazw

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 lip 2010, 17:53

Odinstalowałam o&o defrag 10 pro, bo się nie sprawdzał. Zanalizował fragmentację dysków, wymagały defragmentacji, ale się jej nie podjął. Na szczęście ten program nic nie uszkodził.

Aby nie zaczynać nowego tematu: który darmowy defragmentator z tych trzech programów jest najlepszy: Defraggler, Auslogics Disk Defrag, czy: IObit Smart Defrag? Najlepszy wydaje mi się IObit lub auslogisc disc defrag.

Jaki darmowy program do defragmentacji mi polecacie, oprócz Diskeeper Lite- bo miałam z nim różne problemy?
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 lip 2010, 18:01

miałem dawniej te 3 wymienione przez ciebie defragmentatory i najbardziej do gustu mi przypadł Defraggler , jest prosty w obsłudze a zarazem skuteczny

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 lip 2010, 23:01

Djkamil09061991, zainstalowałam sobie: Defraggler- dzięki za radę. Fajne, że ma dwa tryby defragmentacji: szybką i normalną. Czy ten program podaje listę plików, które zostały zdefragmentowane? Czy listę plików, które można poddać defragmentacji? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 lip 2010, 23:04

Z tego co pamiętam to możesz sobie podejrzeć pliki które są pofragmentowane. Gdy uruchomisz program liczba plików pofragmentowanych maleje co widać tam w takim fajnym liczniku :P

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post27 lip 2010, 23:08

Djkamil09061991, bardzo cieszę się, że poleciłeś mi ten program, dobrze się sprawdza. Na razie użyłam szybkiej defragmentacji.

Djkamil09061991, jak często trzeba defragmentować dysk? Czy to zależy od tego, jak często się coś instaluje? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post27 lip 2010, 23:12

Tak dysk powinno się defragmentować po jakimś czasie a szczególnie gdy dużo instalujesz i odinstalowujesz programów. W sumie możesz nawet kontrolowac stan fragmentacji poprzez naciśniecie opcji analizuj. Ja osobiście defragmentację robie nawet raz na miesic ze względu na to iż komputer mi śmiga, dawniej na starym sprzęcie robiło się ją cześciej ze względu na widoczny efekt, natomiast na nowym komputerze mało zwracam na to uwagę ;P

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post29 lip 2010, 22:19

Djkamil09061991, a czym można i czy trzeba zdefragmentować te pliki:
- a)_CACHE_003_ 3 5985068 C:\Users\Joanna\AppData\Local\Mozilla\Firefox\Profiles\apl3wfhx.default\Cache\
- b){4249564a-9afa-11df-bcc3-0018f374f70a}{3808876b-c176-4e48-b7ae-04046e6cc752} 2 469762048 C:\System Volume Information\
-c) sessionstore.js 2 75105 C:\Users\Joanna\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\apl3wfhx.default\
-d) bootstat.dat 2 67584 C:\Windows\ (ten plik czasami ma duży rozmiar, nie wiem od czego to zależy),
- e) _CACHE_002_ 2 1074351 C:\Users\Joanna\AppData\Local\Mozilla\Firefox\Profiles\apl3wfhx.default\Cache\.

Defraggler sobie z nimi nie radzi. Czy jest jakiś potrzebny program do defragmentacji plików systemowych lub plików w użyciu (widziałam jeden taki program Microsoftu, ale nie pamiętam nazwy). :mrgreen:

Aha, czy to normalne, że czasami po defragmentacji, zwłaszcza tej zwykłej, ilość miejsca zajmowanego przez punkty przywracania systemu znacznie wzrasta? Raz na dysku D doszła do 2 GB? :mrgreen: Czy to jakiś feler, czy każdy tak ma? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post29 lip 2010, 23:10

pliki przez ciebie podane są plikami przywracania systemu oraz jakieś cache przeglądarki, nie muszą być defragmentowane, u mnie też podczas defragmentacji nie zostały zdefragmentowane cache przeglądarki może ze względu na to iż chodziłem po necie w czasie defragmentacji i te pliki zostały dopiero utworzone. Punkty przywracania tworzone są podczas robienia róznych czynności miedzy innymi podczas instalowania i odinstalowania roznych programów. Dlatego ja zwykle gdy jest dużo utworzonych punktów przywracania po prostu je usuwam, i znów zyskuje na jakiś czas więcej miejsca na dysku :P

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post15 sty 2011, 01:30

Aby nie zaczynać nowego tematu.

Szukam dobrego programu do defragmentacji dysków na kompa z systemem XP. Miałam tam Ashampoo Magical Defrag 2.0, zły nie był, ale ładował się do autostartu i ciągle działał w tle. Więc go odinstalowałam.

Defraggler nie do końca sobie radzi. Wskazuje fragmentację wynoszącą 5% i nie daje rady kompa do końca zdefragmentować.

Moduł defragmentatora w Advanced System Care Pro i w Tune Up Utilities 2009, też nie za bardzo się sprawdzają.

Ani ten moduł w Auslogics Boost Speed.

Mam wrażenie, że na dysku C po prostu nie są defragmentowane pliki systemowe. A przecież pięcioprocentowa fragmentacja, to chyba za dużo. :(

Myślałam, aby przetestować Ultra Defrag, ale nie chcę defragmentować dysku w czasie bootowania i nie wiem, czy ten program się do nadaje do defragmentacji dysku.

Jaki polecacie mi defragmentator do kompa z systemem XP?

Czy partycję systemową defragmentować jakimś specjalnym programem? Jakim? :mrgreen:

Edit: pytam się o to w tym temacie, bo zastanawiam się, czy O&O Defrag 10 Pro Edition jest dobrym defragmentatorem na kompa z systemem XP. Ale on chyba działa ciągle w tle, a tego chcę uniknąć. Przecież nie można non stop defragmentować kompa. :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”