Czy przeglądarki portable są bezpieczne?

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post23 gru 2012, 22:30

Czy przeglądarki portable, pochodzące z tej strony:

Kod: Zaznacz cały

http://portableapps.com/
są bezpieczne?

Czy można przy ich użyciu bezpiecznie logować się na różnych forach lub portalach społecznościowych, wiedząc że ich producent nic do nich nie dodał?

Chciałabym używać Firefoxa portable beta i stabilnego, by pisać na różnych forach, ale nie wiem, czy to dobry pomysł.

Czy ktoś z Was używa czasem przeglądarek portable i miał w związku z tym jakieś problemy? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post23 gru 2012, 22:41

Moim zdaniem są bezpieczne.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

Post23 gru 2012, 22:56

stukot pisze:Czy ktoś z Was używa czasem przeglądarek portable i miał w związku z tym jakieś problemy? :mrgreen:

Przez ostatni miesiąc siedziałem na Firefox Portable, od około roku korzystam z Opera Portable. O ile Firefox nie sprawiał żadnych problemów, o tyle Opera potrafiła się sama wyłączyć, wyświetlając raport o błędzie. Było to trochę irytujące. Czy są bezpieczne, myślę że tak. Z Opery, korzystając z "kart prywatnych" logowałem się na stronie mojego banku.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post23 gru 2012, 23:03

Cosik_ktosik, czyli mogę przy ich użyciu zalogować się na forum?

Z chęcią przetestuję stabilnego Firefoxa i jego wersję beta- nie chcę ich instalować, bo już mam w systemie Firefox Nightly, a po zainstalowaniu ich musiałabym utworzyć im oddzielne profile, aby co chwila nie sprawdzały kompatybilności rozszerzeń.

Szkoda, że oni nie zrobili Waterfox portable. :( Bo ten, który można pobrać ze strony jego producenta, wymaga utworzenia oddzielnego profilu... Aby nie sprawdzało kompatybilności rozszerzeń.

Przemysław, dzięki, przekonałeś mnie. Będę logować się na forum i portalach społecznościowych, używając przeglądarek portable.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 gru 2012, 00:18

Cosik_ktosik, czyli mogę przy ich użyciu zalogować się na forum?

tak.

Z chęcią przetestuję stabilnego Firefoxa i jego wersję beta- nie chcę ich instalować, bo już mam w systemie Firefox Nightly, a po zainstalowaniu ich musiałabym utworzyć im oddzielne profile, aby co chwila nie sprawdzały kompatybilności rozszerzeń.

Nightly nie musi być bezpieczny bo to mocno testowa wersja, może mieć sporo luk.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post24 gru 2012, 14:01

Nigdy nie pomyślałam, że Nightly lub wcześniej używany przeze mnie UX, mogą być mniej bezpieczne...

Zresztą, bezpieczeństwo moich haseł i moje zależy od tego, na jakie wchodzę strony w internecie i od tego, czy używam aktualnych przeglądarek.

Teraz testuję stabilnego Firefoxa portable. Chociaż wolę jego niestabilne wersje.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
Luk@sz_root

Ekspert
Kontaktowanie:

Post27 gru 2012, 23:10

Ogólnie fakt czy owy program jest portable, czy jest normalną instalacyjną aplikacją nie wpływa (w tym przypadku) na bezpieczeństwo (trzeba uważać na to, jaką posiada wersję - luki!), lecze z całą pewnością wpłynie na funkcjonalność danej przeglądarki.
Jednakże do "normalnego" przeglądania sieci polecam w miarę możliwości wersje instalacyjne. ;)
We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget.
Obrazek

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”