FRAPS a NVIDIA na laptopie z kartą NVIDIA i zintegrowaną

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
PKP

Użytkownik

Post01 paź 2011, 18:52

Hejo,

zakupiłem laptopa z dwoma kartami graficznymi GM310 i Intelowską. Używając pewnej gry zauważyłem, że jest niski FPS. Po czasie się okazało, że defaultowo laptop korzystał z karty Intela. Wszedłem więc w panel sterowania NVIDII i do gry przypisałem właśnie tę kartę (procesor NVIDIA o dużej wydajności). Problem pojawił się później, gdy jednocześnie chciałem nagrać filmik z gry za pomocą FRAPS-a. Przy jego uruchomieniu (chciałem zacząć nagrywać) gra mi się wieszała i pojawiał się komunikat o zamknięciu aplikacji (obu). Wszedłem więc w panel NIVIDII (zarządzanie ustawieniami 3D) i się okazało, że nie mogę FRAPS-owi przypisać karty GF, była ustawiona Intela, stąd ten wysyp. Spośród listy programów mogę wybrać FRAPS.exe, ale chcąc wybrać procesor NVIDIA o dużej wydajności okazuje się, że pole to jest zamrożone. Po prostu nie mogę tego zaznaczyć. Da się uratować tą sytuację? Chciałbym korzystać z FRAPS-a, przy innych programach do nagrywania jak GameCam znika mi część elementów otoczenia, gdy uruchomię nagrywanie.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 01:00 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu

konto_usuniete

FRAPS a NVIDIA

Post01 paź 2011, 20:51

A próbowałeś przeinstalować sterowniki razem z oprogramowaniem do karty ?
Może pomoże. :)

PKP

Użytkownik

FRAPS a NVIDIA

Post02 paź 2011, 09:40

Płytę ze sterami dostałem przy zakupie lapka. Jednak FPS był słaby, nie wiedziałem co się dzieje, więc pobrałem najnowsze stery ze strony NVIDII. Wtedy to pojawił mi się panel sterowania NVIDII i mogłem poszczególnym programom przydzielić odpowiednią kartę. Nie wiem czemu wcześniej (na sterach z płyty) takiego panelu nie miałem.

Czy mam odinstalować te sterowniki i raz jeszcze wgrać? To masz na myśli?

konto_usuniete

FRAPS a NVIDIA

Post02 paź 2011, 13:19

PKP pisze:Czy mam odinstalować te sterowniki i raz jeszcze wgrać? To masz na myśli?

Tak, tylko przy odinstalowaniu zaznacz żeby usunęło też oprogramowanie, a usuń z Menedżera urządzeń.

PKP

Użytkownik

FRAPS a NVIDIA

Post02 paź 2011, 19:53

Dobrze, ale to chodzi Ci o to, by była możliwość przypisania FRAPS-owi karty NVIDII?

konto_usuniete

FRAPS a NVIDIA

Post03 paź 2011, 00:21

FRAPS to ten program do nagrywania itp, a więc takiemu programowi raczej nie możesz przypisać odpowiedniej karty.
Zainstalowałem ten program u siebie i też mam opcję zablokowaną, aby wybrać inną kartę:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

A wcześniej mogłeś wybrać inną kartę, bo jeśli nie to wątpię, żeby coś jednak pomogło.

PKP

Użytkownik

Post03 paź 2011, 10:57

Właśnie nie mogłem wybrać wcześniej innej karty. Dziękuję Ci, że zechciałeś to sprawdzić. Czy w związku z tym możesz/cie mi doradzić jakiś program do nagrywania, co to by działał na NVIDII.

konto_usuniete

Post03 paź 2011, 16:59

Czy w związku z tym możesz/cie mi doradzić jakiś program do nagrywania, co to by działał na NVIDII.

Niestety, ale nie znam takiego programu i nie wiem czy jest taki program, aby zmienić działanie na inną kartę.
Osobiście mogę Ci polecić CamStudio, a polecam Ci ten, bo tylko z tego korzystałem kiedyś. I ten program jest tylko do nagrywania, a do screenów polecam Ci Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, świetny programik, do tej pory go używam. :)

PKP

Użytkownik

Post05 paź 2011, 19:00

Wystarczyło użyć Frapsa 3.4.5 i wszystko działa poprawnie. Dziękuję Wam za pomoc :)

konto_usuniete

Post05 paź 2011, 19:20

A wcześniej jaką miałeś wersje ? 3.4.6 ?
Bo ja mam tą i nie mogę ustawić. :)

PKP

Użytkownik

Post05 paź 2011, 20:09

Wcześniej miałem 2.4 lub 2.9, jakoś tak. Dodam, że nie musiałem nic ustawiać w panelu NVIDII, choć teraz widzę, że jest tam również zamrożona opcja: Zintegrowana karta graficzna przy exeku z FRAPSa.

Pozdrawiam ;)

konto_usuniete

Post05 paź 2011, 23:49

Zainstaluj sobie jeszcze nowszą wersje 3.4.6. :)

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”