Jak skonfigurować Microsoft Outlook?
- manitu
Pytanie brzmi: jak poprawnie skonfigurować program Microsoft Outlook 2003 i później jak krok po kroku wysyłać nim maile? I co zrobić, żeby ten program w ogóle działał?
- seba86mu
Jaką pocztę chcesz skonfigurować ?
- manitu
Ale dokładnie co masz na myśli, bo ja sam sobie zadaję to pytanie i chcę żebyśmy to ustalili ?
Domyślam się, że chodzi o pocztę elektroniczną e-mail, tak ? Innymi słowy chyba chodzi o założenie konta klienta poczty e-mail. Wydaje mi się ale jeśli się mylę to mnie popraw, że domyślnie jest to konto pocztowe POP3/SMTP
Domyślam się, że chodzi o pocztę elektroniczną e-mail, tak ? Innymi słowy chyba chodzi o założenie konta klienta poczty e-mail. Wydaje mi się ale jeśli się mylę to mnie popraw, że domyślnie jest to konto pocztowe POP3/SMTP

- seba86mu
Microsoft Outlook jest klientem poczty e-mail.
Aby skonfigurować klienta poczty musisz posiadać skrzynkę pocztową (swój adres e-mail), np. na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników itp.
Dopiero pod konkretną skrzynkę pocztową e-mail konfigurujesz klienta poczty Microsoft Outlook.
Jeżeli nie posiadasz jeszcze własnej skrzynki (adresu e-mail) polecam gmail.com
Aby skonfigurować klienta poczty musisz posiadać skrzynkę pocztową (swój adres e-mail), np. na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników itp.
Dopiero pod konkretną skrzynkę pocztową e-mail konfigurujesz klienta poczty Microsoft Outlook.
Jeżeli nie posiadasz jeszcze własnej skrzynki (adresu e-mail) polecam gmail.com
- manitu
Otóż posiadam już własny adres e-mail na portalu w sieci. Co dalej ? 

- seba86mu
manitu pisze:Otóż posiadam już własny adres e-mail na portalu w sieci. Co dalej ?
Na jakim portalu ?
- manitu
O nie, nie danych osobowych to ja tutaj podawał nie będę chodzi przecież o ogólne, umowne rzeczy ujęcie nie ? Jakie ma znaczenie jaki i gdzie to jest adres ważne, że w ogóle jest.
- seba86mu
Ja nie proszę tutaj o żadne dane osobowe.
To czy posiadasz pocztę w onet.pl, wp.pl czy interia.pl, czy jeszcze gdzieś indziej nie ma dla nikogo żadnego znaczenia i nie są to żadne dane osobowe, a ma to ogromne znaczenie przy konfiguracji serwerów POP3 i SMTP dla klienta poczty, ponieważ dla każdej poczty są inne adresy tychże serwerów.
Jak mogę pomóc skoro nie wiem pod jaką pocztę chcesz skonfigurować klienta Microsoft Outlook.
Napisz tylko na jakim portalu posiadasz pocztę.
To czy posiadasz pocztę w onet.pl, wp.pl czy interia.pl, czy jeszcze gdzieś indziej nie ma dla nikogo żadnego znaczenia i nie są to żadne dane osobowe, a ma to ogromne znaczenie przy konfiguracji serwerów POP3 i SMTP dla klienta poczty, ponieważ dla każdej poczty są inne adresy tychże serwerów.
Jak mogę pomóc skoro nie wiem pod jaką pocztę chcesz skonfigurować klienta Microsoft Outlook.
Napisz tylko na jakim portalu posiadasz pocztę.
- manitu
Dobrze przepraszam, że mi się tak wyrwało no więc chodzi o wp.pl.
- seba86mu
- manitu
Skonfigurowałem już pomyślnie skrzynkę pocztową Microsoft Outlook, zauważyłem też że wszystkie moje wiadomości z portalu wp zostały przeniesione do Outlooka czy to normalna reakcja, czy można je tam z powrotem cofnąć i czy nowe również będą się tam pojawiały ? Poza tym mam jeszcze dwie kwestie:
1. wymaganą opcję autoryzacji SMTP włącza się w polu więcej ustawień >> serwer wychodzący >> dane logowania czy tak ?
2. czy można w ten sposób dostosować więcej innych, różnych kont pocztowych jednocześnie ?
No i teraz kiedy wszystko wydaje się być w porządku omówmy jeszcze tę procedurę wysyłania/odbierania wszelkiego
rodzaju e-maili. Konkretnie np. nurtuje mnie cóż to takiego jest to pole DW i UDW ?
1. wymaganą opcję autoryzacji SMTP włącza się w polu więcej ustawień >> serwer wychodzący >> dane logowania czy tak ?
2. czy można w ten sposób dostosować więcej innych, różnych kont pocztowych jednocześnie ?
No i teraz kiedy wszystko wydaje się być w porządku omówmy jeszcze tę procedurę wysyłania/odbierania wszelkiego
rodzaju e-maili. Konkretnie np. nurtuje mnie cóż to takiego jest to pole DW i UDW ?

- seba86mu
manitu pisze: zauważyłem też że wszystkie moje wiadomości z portalu wp zostały przeniesione do Outlooka czy to normalna reakcja, czy można je tam z powrotem cofnąć i czy nowe również będą się tam pojawiały ?
Tak, to normalne, domyślnie wiadomości usuwane są z serwera POP3 po skopiowaniu do klienta poczty.
Aby to zmienić wejdź w:
Narzędzia => Ustawienia konta => zaznacz swoje konto i wybierz Zmień => Więcej ustawień => Zaawansowane => w sekcji Dostarczanie zaznacz Pozostaw kopie wiadomości na serwerze
manitu pisze:1. wymaganą opcję autoryzacji SMTP włącza się w polu więcej ustawień >> serwer wychodzący >> dane logowania czy tak ?
Tak, zaznaczając ptaszkiem pozycję Serwer wychodzący (SMTP) wymaga uwierzytelnienia.
manitu pisze:2. czy można w ten sposób dostosować więcej innych, różnych kont pocztowych jednocześnie ?
Tak, można przy użyciu Dodaj nowe konto e-mail.
manitu pisze: Konkretnie np. nurtuje mnie cóż to takiego jest to pole DW i UDW ?
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- manitu
Jeszcze odnośnie tych przeniesionych wiadomości z portalu, zrobiłem to co powiedziałeś ale ich tam wciąż nie ma, są za to w koszu a ja chciałbym je tam z powrotem. Czy te stare są stamtąd trwale usunięte ?
- seba86mu
manitu pisze:Jeszcze odnośnie tych przeniesionych wiadomości z portalu, zrobiłem to co powiedziałeś ale ich tam wciąż nie ma
Nie ma, ponieważ dopiero od tej pory nowe wiadomości nie będą usuwane z serwera.
manitu pisze:są za to w koszu a ja chciałbym je tam z powrotem.
Są w Koszu na serwerze czy w koszu w Microsoft Outlook ?
Jeżeli w koszu na serwerze, to przejdź do kosza, zaznacz wszystkie wiadomości i wybierz opcję Przenieś do odebrane, Przywróć z kosza (bądź bardzo podobnie).
Jeżeli nie ma ich w ogóle na serwerze, to w Microsoft Outlook zaznacz wszystkie wiadomości, których nie ma już na serwerze i poszukaj opcji Wyślij wiadomości na serwer (bądź bardzo podobnie).
- manitu
Są w koszu serwera. Dobrze, dziękuję już wiem o co chodzi.

-
- Reklama