djkamil09061991 pisze:Taki dysk wirtualnej maszyny jeśli zainstalujesz na nim system będzie z tego co kojarze zajmował tyle co zwykły system operacyjny tak więc przy 3-4 Gb wolnego nie wiem czy wirtualny xp Ci sie zmiesci

Mam
XP, który normalnie zajmuje koło
8 GB w pamięci. Także raczej ciężko będzie przy tych rozmiarach.
Na wirtualnej maszynie możesz odpalać przewaznie o takie zwykłe programy i normalnie testować psuć itp.
Nie ingeruje to w normalny system ponieważ wszystko jest to odizolowane tak wiec psujesz do woli

Załóżmy, że testuję tam jakąś aplikację, którą chcę ściągnąć z sieci i okazuje się, że wraz z nią poinstalowały się jakieś internetowe zbędniki typu adware lub podmienia stronę startową (czego czasami nie da się wręcz uniknąć) - ale to wszystko oczywiście celowo w sposób kontrolowany załóżmy, lub też pobrać jakiś program niezgodny z wersją systemu.
I coś się tam porobiło, czego nie chcemy.
I co dalej robimy z tym ? Po prostu wyłączamy maszynę i włączamy ją z powrotem ?
Problemem może byc tez mala ilosc ram ponieważ taki wirtualny xp minimalnie tez potrzebuje do pracy ze 128 ram a ty masz fizycznie na kompie 512 wiec jesli juz zdecydujesz sie na tworzenie wirtualnej maszyny to wylacz zbedne programy w tle.
No właśnie bo ja na razie tylko tak hipotetycznie rozważam czy na tym sprzęcie i zasobach to w ogóle odpali, nie mówiąc już o swobodnym działaniu.
Co do tego
RAM-u, to pewnie rzeczywiście mało, bo przecież im więcej tym lepiej.
Nie tylko zresztą
RAM-u, ale i miejsca na dysku trochę mało prawda, sam system zajmuje
7-8 GB, dysk
C:\ ma
21 GB, wolnego miejsca tylko
3 GB. A więc wydaje się, że są trzy wyjścia: albo partycjonować cały dysk na nowo (mało przekonujący sposób przy tej ilości miejsca na dysku), albo zwiększyć i to znacznie
RAM i dysk twardy, albo wreszcie przenieść się z tym na inny pojemniejszy system np.
Windows Seven.
Który z tych sposobów jest jeszcze najrozsądniejszy ?
Bo w ogóle to przy tych danych może by i działał, ale stwarzał by wielkie problemy i znaczne spowolnienie i obciążenie.
Na takiej wirtualnej maszynie mozesz miec zarowno windowsa jak i linuxa

Instalacja wirtualnego systemu odbywa sie przy pomocy obrazu systemu iso albo z twojego napedu DVD.
Ok, ale ja pytałem czy podczas montowania maszyny na dysku wirtualnym
w każdym przypadku instalujemy jakiś system - własny z dysku instalacyjnego lub jego obrazu
.ISO lub inny system, który później stanie się systemem wirtualnym, ale w każdym razie tylko system, nic innego ?
I czy może być to również dwa lub więcej systemów - ale na tej wirtualnej maszynie ?
I jeszcze tak BTW, bo to jest blisko z tym związane: czy montowane pliki obrazów wirtualnych np.
.ISO,
.VHD lub
.NRA z płyt DVD na dysku twardym, ale nie z dysku wirtualnego tylko z jakiegoś innego emulatora np.
Daemon Tools zajmują jakieś miejsce na tym dysku ?
Chodzi mi o to czy jeśli coś np. gra czy film na tej płycie zajmowało jakieś miejsce, to czy ten obraz pliku powiedzmy
.ISO też będzie zajmował jakiekolwiek miejsce ?