Jak skonfigurować wirtualną maszynę ?

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post05 gru 2012, 15:59

Cześć wszystkim. Ja bardzo prosiłbym tutaj o radę i wskazówki dotyczące wszystkiego co się wiąże z maszyną wirtualną.
Nie miałem sposobności korzystania z niej a wiem, że posiada wiele możliwości i funkcji i chciałbym bliżej je poznać w szczegółach. Z tego co wiem można na niej testować różne rzeczy, ale właśnie chodzi mi o różne szczegóły.

Przede wszystkim z jakich programów polecacie tutaj korzystać i jak je potem skonfigurować ?
Jakie wymagania trzeba spełnić ? Mój system to oczywiście XP Pro SP3, 512 RAM-u, hdd 80 GB (w tym dysk C:\ 21 GB, ale wolnego miejsca tylko ok. 3-4 GB), procesor Pentium 4 3.00 GHz karta graf. NVIDIA GeForce2 MX/MX 400.

Czy instalacja wirtualnej maszyny wiąże się jeszcze z jakimiś dodatkowymi warunkami lub ewentualnie stwarza jakieś niedogodności w funkcjonowaniu innych programów lub np. skanu systemu lub generowania logów ?
I czy można mieć zainstalowaną jedną czy również więcej takich maszyn, oraz czy można je swobodnie włączać i wyłączać według potrzeby i uznania ? ;) :mrgreen:

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 gru 2012, 16:47

Nie wiem czy to widziałes:
http://www.hotfix.pl/instrukcja-korzyst ... x-a103.htm

Na wirtualnej maszynie instalujesz normalny system, tworzysz w niej wirtualny dysk i przeznaczasz z jakiej ilosci ram ma korzystać. Na takim sprzęcie będzie ciezko poniewaz dyski wirtualne tez sporo zajmują i sie rozrastają jak bedziesz instalowac tam system. Mała ilosc pamieci ram równiez sprawi iż wszystko będzie sie "mulic".
Ale tak, takowy system mozesz włączac i wyłączac z poziomu wirtualnej maszyny ile tylko chcesz. Praktycznie wszystko to samo co na zwykłym systemie możesz działac.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post05 gru 2012, 21:29

1. No właśnie, czy przy tych danych sprzętowych i technicznych po prostu opłaca się instalować maszynę ?
Jakie jest minimum sprzętowe, a jakie są to optymalne rozmiary ?

2. Rozumiem, że tym narzędziem, który wg ciebie najlepiej obsługuje maszynę jest wspomniany VirtualBox ?
A poza tym jakieś inne godne polecenia ? Ja posiadam Nero Burning ROM i Alcohol 120%, czy któryś z nich w dzisiejszych czasach nadaje się jeszcze ?

3. Czy jak już skonfiguruję program pod maszynę wirtualną to zawsze muszę instalować system operacyjny z nośnika lub np. obrazu wirtualnego ?
Czy to musi być tylko i wyłącznie mój obecny system, czy może być inny, dowolny system - ale jakiś system, nie np. aplikacja czy coś ?

Czy i jak np. jeśli na maszynie jest postawiony XP mogę uruchomić i przetestować inną architekturę lub OS, albo jakąś aplikację przeznaczoną dla innych systemów ?

A jak z możliwościami ? Pytam o te możliwości testowania np. analizy lub instalacji aplikacji lub innych systemów w kontekście ogólnych właściwości tych środowisk. Jakie są najważniejsze zalety takiej maszyny, jakie ma ona główne zastosowania, także ze względu na rodzaje maszyn (chodzi mi o te emulatory, interpretery wiesz) ?
Poza tym wyjaśnij mi na czym polega owa "bezpieczna praca" maszyny to, że wszelkie czynności podejmowane na niej nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla systemu ?
Innymi jeszcze słowy, bo trochę o tym już wiem, ale to tylko "słuchy" - jakie są powszechne i realne możliwości użytkowania tych maszyn w kontekście oszczędzania cennego miejsca na dysku - co było jednym z głównych, jeśli nie tym głównym zamysłem mojego wywodu ?

4. Czy jednoczesne działanie wirtualnego i normalnego systemu nie będzie spowalniało i zakłócało w jakichś sposób tego zwykłego ?
Czy nie będzie tam jakichś problemów w działaniu obu tych systemów ?

5. A jak to jest z zajmowanym miejscem w pamięciach ? Oczywiście chyba poza wirtualnym dyskiem, który ileś miejsca zajmuje, ale czy tworzenie i instalacja na tym "dysku - gościu" obrazów wirtualnych itp. zwiększa tę ilość ?
Ponadto czy emulowane pliki obrazów zajmują jakieś miejsce na wirtualnym jak i normalnym dysku ? ;)

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post05 gru 2012, 21:43

Taki dysk wirtualnej maszyny jeśli zainstalujesz na nim system będzie z tego co kojarze zajmował tyle co zwykły system operacyjny tak więc przy 3-4 Gb wolnego nie wiem czy wirtualny xp Ci sie zmiesci :D

Z innych programów to jeszcze np. Virtual PC tylko z tego co wiem to od 2007 roku juz nie rozwijany.

Na wirtualnej maszynie możesz odpalać przewaznie o takie zwykłe programy i normalnie testować psuć itp.
Nie ingeruje to w normalny system ponieważ wszystko jest to odizolowane tak wiec psujesz do woli :D

Problemem może byc tez mala ilosc ram ponieważ taki wirtualny xp minimalnie tez potrzebuje do pracy ze 128 ram a ty masz fizycznie na kompie 512 wiec jesli juz zdecydujesz sie na tworzenie wirtualnej maszyny to wylacz zbedne programy w tle.

Na takiej wirtualnej maszynie mozesz miec zarowno windowsa jak i linuxa :)
Instalacja wirtualnego systemu odbywa sie przy pomocy obrazu systemu iso albo z twojego napedu DVD.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post06 gru 2012, 22:05

djkamil09061991 pisze:Taki dysk wirtualnej maszyny jeśli zainstalujesz na nim system będzie z tego co kojarze zajmował tyle co zwykły system operacyjny tak więc przy 3-4 Gb wolnego nie wiem czy wirtualny xp Ci sie zmiesci :D

Mam XP, który normalnie zajmuje koło 8 GB w pamięci. Także raczej ciężko będzie przy tych rozmiarach.

Na wirtualnej maszynie możesz odpalać przewaznie o takie zwykłe programy i normalnie testować psuć itp.
Nie ingeruje to w normalny system ponieważ wszystko jest to odizolowane tak wiec psujesz do woli :D

Załóżmy, że testuję tam jakąś aplikację, którą chcę ściągnąć z sieci i okazuje się, że wraz z nią poinstalowały się jakieś internetowe zbędniki typu adware lub podmienia stronę startową (czego czasami nie da się wręcz uniknąć) - ale to wszystko oczywiście celowo w sposób kontrolowany załóżmy, lub też pobrać jakiś program niezgodny z wersją systemu.
I coś się tam porobiło, czego nie chcemy. I co dalej robimy z tym ? Po prostu wyłączamy maszynę i włączamy ją z powrotem ?

Problemem może byc tez mala ilosc ram ponieważ taki wirtualny xp minimalnie tez potrzebuje do pracy ze 128 ram a ty masz fizycznie na kompie 512 wiec jesli juz zdecydujesz sie na tworzenie wirtualnej maszyny to wylacz zbedne programy w tle.

No właśnie bo ja na razie tylko tak hipotetycznie rozważam czy na tym sprzęcie i zasobach to w ogóle odpali, nie mówiąc już o swobodnym działaniu.
Co do tego RAM-u, to pewnie rzeczywiście mało, bo przecież im więcej tym lepiej.
Nie tylko zresztą RAM-u, ale i miejsca na dysku trochę mało prawda, sam system zajmuje 7-8 GB, dysk C:\ ma 21 GB, wolnego miejsca tylko 3 GB. A więc wydaje się, że są trzy wyjścia: albo partycjonować cały dysk na nowo (mało przekonujący sposób przy tej ilości miejsca na dysku), albo zwiększyć i to znacznie RAM i dysk twardy, albo wreszcie przenieść się z tym na inny pojemniejszy system np. Windows Seven.
Który z tych sposobów jest jeszcze najrozsądniejszy ?
Bo w ogóle to przy tych danych może by i działał, ale stwarzał by wielkie problemy i znaczne spowolnienie i obciążenie.

Na takiej wirtualnej maszynie mozesz miec zarowno windowsa jak i linuxa :)
Instalacja wirtualnego systemu odbywa sie przy pomocy obrazu systemu iso albo z twojego napedu DVD.

Ok, ale ja pytałem czy podczas montowania maszyny na dysku wirtualnym w każdym przypadku instalujemy jakiś system - własny z dysku instalacyjnego lub jego obrazu .ISO lub inny system, który później stanie się systemem wirtualnym, ale w każdym razie tylko system, nic innego ?
I czy może być to również dwa lub więcej systemów - ale na tej wirtualnej maszynie ? :clever:

I jeszcze tak BTW, bo to jest blisko z tym związane: czy montowane pliki obrazów wirtualnych np. .ISO, .VHD lub .NRA z płyt DVD na dysku twardym, ale nie z dysku wirtualnego tylko z jakiegoś innego emulatora np. Daemon Tools zajmują jakieś miejsce na tym dysku ?
Chodzi mi o to czy jeśli coś np. gra czy film na tej płycie zajmowało jakieś miejsce, to czy ten obraz pliku powiedzmy .ISO też będzie zajmował jakiekolwiek miejsce ? :pray:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 gru 2012, 23:01

I coś się tam porobiło, czego nie chcemy. I co dalej robimy z tym ? Po prostu wyłączamy maszynę i włączamy ją z powrotem ?

tak

Który z tych sposobów jest jeszcze najrozsądniejszy ?

Szczerze to za mało na dysku miejsca na cokolwiek wirtualnego. Po prostu, niedługo zapchasz dysk do końca lub już walczysz o każdy megabajt. Na dłuższą metę to marnowanie czasu i na większym dysku poczujesz ulgę.

jeszcze tak BTW, bo to jest blisko z tym związane: czy montowane pliki obrazów wirtualnych np. .ISO, .VHD lub .NRA z płyt DVD na dysku twardym, ale nie z dysku wirtualnego tylko z jakiegoś innego emulatora np. Daemon Tools zajmują jakieś miejsce na tym dysku ?
Chodzi mi o to czy jeśli coś np. gra czy film na tej płycie zajmowało jakieś miejsce, to czy ten obraz pliku powiedzmy .ISO też będzie zajmował jakiekolwiek miejsce ?

Tyle samo co pojemność takiej płyty.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”