Jak tworzyć napędy wirtualne ?

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 wrz 2012, 00:18

Witam. Na wstępie chcę oświadczyć, że nie korzystałem dotąd z wirtualnych napędów emulujących, ale przymierzam się do tego. A więc przede wszystkim o czym pamiętać decydując się na tworzenie własnych virtual dysków ?
Jakie warunki, kryteria trzeba tutaj spełnić ?
Jakie wymagania sprzętowe i techniczne trzeba spełnić ? No i oczywiście jakiego najlepiej oprogramowania używać ? Jakie są pozytywy, a jakie może płyną też z tego zagrożenia ? Czy to jest bezpieczne dla komputera ?
Jeśli zajdzie potrzeba podania danych technicznych, to oczywiście mogę je tu wrzucić.
Czy takie napędy można czasem całkowicie wyłączyć, aby były wtedy całkiem nieaktywne ?
Od siebie dodam, że posiadam takie programy jak Alcohol 120% i Nero Burning ROM. Czy one też nadają się do tego celu ? Poza tym jakie inne ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post24 wrz 2012, 11:01

manitu pisze:Jakie warunki, kryteria trzeba tutaj spełnić ?

Jedynym warunkiem jest chyba posiadanie programu do tworzenia / zarządzania wirtualnymi napędami.
Z popularniejszych: Daemon Tools, Alcohol 52% (obydwa free), Alcohol 120%.

manitu pisze:a jakie może płyną też z tego zagrożenia ? Czy to jest bezpieczne dla komputera ?

Zagrożeń nie ma żadnych. Jest to bezpieczne dla komputera tak samo, jak korzystanie z innych programów.

manitu pisze:Czy takie napędy można czasem całkowicie wyłączyć, aby były wtedy całkiem nieaktywne ?

W każdej chwili taki napęd możesz wyłączyć, włączyć i dodać kolejne.

Na początku poradnika opisane jest tworzenie wirtualnego napędu w Alcohol 52%
=> http://www.hotfix.pl/alcohol-52-free-in ... --a110.htm
Jest tam również opisane montowanie obrazu płyty w wirtualnym napędzie.

Fix00ser

VIP

Post24 wrz 2012, 15:59

OSFMount
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ImDisk
DVDFab Virtual Drive
z płatnych jeszcze
MagicIso
Power Iso
Ultra Iso
oraz bdb Mount Image Pro
czasami do skanowania systemu wymagane jest usunięcie sterownika napędu wirtualnego, metoda usuwania w linku

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 wrz 2012, 21:44

seba86mu pisze:Zagrożeń nie ma żadnych. Jest to bezpieczne dla komputera tak samo, jak korzystanie z innych programów.

Raczej nie dokładnie się wyraziłem, chodziło mi raczej o to czy napędy wirtualne należy wyłączać w sytuacjach jakieś inne programy najczęściej antywirusowe, czy antyadware itp. np. OTL działają i generują one swoje logi, a także czy w ogóle w czasie nie używania ich należy właśnie wyłączać takie napędy czy je tymczasowo usuwać ?

Ponadto ile można mieć jednocześnie w komputerze takich programów emulujących? Czy jest jakiś limit tutaj ?
I co jest taką podstawową zaletą tego typu maszyn wirtualnych ? Czy tylko to, że zajmują mniej miejsca w pamięci, tak jak to ma miejsce w plikach obrazów płyt optycznych, oraz zmniejszają zużycie tych płyt i napędu ?
Podobno wirtualne napędy również zarazem "skracają żywot" dysku twardego. Na czym to polega i czy to prawda ?

A oprócz wymienionych już programów do tworzenia dysków wirtualnych z bardziej znanych jakie jeszcze to mogą być ?
Słyszałem o Virtualboxie, Power ISO.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2012, 21:57

Raczej nie dokładnie się wyraziłem, chodziło mi raczej o to czy napędy wirtualne należy wyłączać w sytuacjach jakieś inne programy najczęściej antywirusowe, czy antyadware itp. np. OTL działają i generują one swoje logi, a także czy w ogóle w czasie nie używania ich należy właśnie wyłączać takie napędy czy je tymczasowo usuwać ?

Nie musisz nic wyłączać.

Ponadto ile można mieć jednocześnie w komputerze takich programów emulujących? Czy jest jakiś limit tutaj ?
I co jest taką podstawową zaletą tego typu maszyn wirtualnych ? Czy tylko to, że zajmują mniej miejsca w pamięci, tak jak to ma miejsce w plikach obrazów płyt optycznych, oraz zmniejszają zużycie tych płyt i napędu ?
Podobno wirtualne napędy również zarazem "skracają żywot" dysku twardego. Na czym to polega i czy to prawda ?

Najlepiej jedno dostosowane, tutaj proponuje Alcochol 52%.
A co żywotności - bzdura.

A oprócz wymienionych już programów do tworzenia dysków wirtualnych z bardziej znanych jakie jeszcze to mogą być ?
Słyszałem o Virtualboxie, Power ISO.
Szukanie boli ? Trochę inicjatywy własnej bo kolejne tematy będę zamykał.

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”