Memtest86+ [Opinie]

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Pablo922

Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 08 kwie 2015, 18:21

Memtest86+ [Opinie]

Post12 kwie 2015, 12:27

Memtesta odradzam. Proponuję fizycznie sprawdzić RAM poprzez jego podmianę, ponieważ często ten program przepuszcza uszkodzone kości. Ja sam miałem z 4 takie przypadki...

-- 12 kwi 2015, 12:27 --

Dowód macie choćby tu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, 20:15 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wydzieliłem

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Posty: 2851
Rejestracja: 25 gru 2013, 18:11
Kontaktowanie:

bluescreen 0x19

Post12 kwie 2015, 13:09

No tak, ale co nie przepuszcza. Antywirus, HD Tune czy też HWMonitor, każdy z tym programów nigdy na 100% nie mamy pewności ze pokazuje właściwe parametry. To tak samo jak by nie wierzyć termometrowi elektrycznemu tylko termometrowi rtęciowemu. Chodziarz i to nie jest pewne. :)
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.


Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pablo922

Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 08 kwie 2015, 18:21

bluescreen 0x19

Post12 kwie 2015, 13:45

Zgadza się, dlatego jak mam możliwość to jestem właśnie tego zdania, aby polegać wyłącznie na własnej wiedzy i intuicji, która również tak jak przy wielu rzeczach również przydaje się przy naprawie komputerów, a nie temu co pokazują programy. Czas to pieniądz jak wiadomo, a pieniądz należy szanować, a ja właśnie raz miałem tak, że siedziałem dobre naście godzin nad komputerami, które mogłem naprawić w paręnaście minut, a to tylko dlatego, że zaufałem temu pożal się Boże testerowi i niepotrzebnie traciłem cenny czas na weryfikację innych moich przypuszczeń i problem rozwiązałem w zasadzie tylko dlatego, że sprawdziłem już dosłownie wszystkie możliwości i po prostu już z niemocy podmieniłem ten RAM zanim stracę kolejną godzinę jak nie lepiej na reinstalację systemu i okazało się to strzałem w 10. :/ Poza tym jakby nie było przetestowanie poprzez podmianę pamięci jest o wiele szybsze, bo memtestem dla jako takiej pewności trzeba czasami paręnaście minut testować, aby dostać odp., a przy podmianie pamięci wystarczy potestować komputer 10-15 min i już dostaje się jednoznaczną i na 100% trafną odp, a czasami szybciej jak np. tak jak ja miałem przy instalacji Windowsa znika obraz na monitorze a po wszystko jest ok i instalacja bez niczego dochodzi do końca.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Posty: 2851
Rejestracja: 25 gru 2013, 18:11
Kontaktowanie:

bluescreen 0x19

Post12 kwie 2015, 14:21

No tak, ale bież pod uwagę ze pomagamy zwykłym (za przeproszenie) zjadaczom chleba którzy nie maja pod ręką drugiej czy to pamieć czy karty graficznej. To tak jak byś powiedział pielęgniarce żeby sprawdziła inna pamieć, to co ma iść do sklepu kupić pamieć (o ile dobra) i sprawdzić czy chodzi z inna pamięcią czy nie. To trochę by było zabawne nie sadzisz ? :) . Bo nie każdy ma pod ręką takie rzeczy.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.


Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pablo922

Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 08 kwie 2015, 18:21

bluescreen 0x19

Post13 kwie 2015, 07:22

No tak, ale pewno jest sąsiad/ojciec/wujek/kuzyn, czy nie wiadomo jeszcze kto, kto ma komputer, więc to wychyba nie jest problem przedzwonić i powiedzieć słuchaj, potrzebuję na chwilę jedną kość pamięci, czy mógłbyś mi porzyć i po problemie. ;) A jak nie to dla chcącego nic trudnego, bo od tego są przecież serwisy. Ja parę razy korzystałem z pomocy serwisów i jeszcze się nie spotkałem, aby mi odmówili sprawdzenia danej części... Moim zdaniem mimo wszystko lepiej to zweryfikować, a jak nie to oddać komputer do seriwsu, bo tak to wątek może się ciągnąć tyg., autor będzie tylko tracił czas i suma sumarum okaże się, że stanęło na moim..

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Memtest86+ [Opinie]

Post13 kwie 2015, 20:33

Pablo922 pisze:Memtesta odradzam. Proponuję fizycznie sprawdzić RAM poprzez jego podmianę, ponieważ często ten program przepuszcza uszkodzone kości. Ja sam miałem z 4 takie przypadki...

Pablo922 pisze:pożal się Boże testerowi

Rozumiem że najpierw się sprawdza sprzętowo, ale nie każdy ma możliwość pożyczenia kości RAM. Ja bym swojej nie pożyczył :P
Memtest86+ nie jest taki ble jak myślisz. Czasami zdarza się że Memtest faktycznie przepuszcza błędy ale nie dlatego że jest złym softem tylko z powodów niekompatybilności z chipsetami lub konfiguracji RAM oraz procesora w BIOS(powinno być wszystko na sztywno ustawione). Zaleca się przeprowadzenie 5 – 10 cykli czyli parę godzin (a nie minut) aby coś stwierdzić, kości testować osobno na jednym slocie potem całą procedurę ponowić na drugim bo może się okazać że to slot albo płyta główna.

A w serwisie jak diagnozują pamięci RAM ktoś wie?
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Pablo922

Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 08 kwie 2015, 18:21

Memtest86+ [Opinie]

Post13 kwie 2015, 21:54

Dlatego zamiast się tak pi**zyć wolę podmienić - jest o wiele szybciej... ;]
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, 23:09 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usuwam wulgaryzm

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Posty: 8223
Rejestracja: 18 lut 2009, 11:54
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Memtest86+ [Opinie]

Post13 kwie 2015, 22:38

Pablo922 pisze:Dlatego zamiast się tak pieprzyć wolę podmienić - jest o wiele szybciej... ;]

Test memtestem o dziwo nie trwa tak długo, dodatkowo warto zrobić pare tych "przejśc" które są w programie. Wiadomo iż to tylko program i sprawdza jakos tak "powierzchownie" sprzęt ale w wielu przypadkach widziałem iż sypał errorami więc coś tam jednak sprawdza mimo iż 100% pewnośći nigdy nie ma.

Pablo922

Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 08 kwie 2015, 18:21

Memtest86+ [Opinie]

Post13 kwie 2015, 22:40

Dlatego ja uważam, że guzik warty jest ten program i najlepiej podstawić - EOT.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Memtest86+ [Opinie]

Post13 kwie 2015, 23:15

Ja się patrzę okiem programisty i jednak uważam, że to dobry program. Proste działanie. Zapisz zmienną do pamięci i odczytaj. Jako, że system lubi optymalizować sobie tą operację, to memtest ma wiele sposobów na jego oszukanie poprzez różne formy algorytmów pseudolosowych. Jak dla mnie to solidna robota. To, że system komputerowy sobie poradzi czasami nie oznacza, że program jest zły.

Poza tym gość napisał o memteście, ale o którym? Ten pod Windows jest słaby, na dodatek nie dostanie się w przestrzeń adresową systemu operacyjnego i uruchomionych programów. Ten bootowalny jest o niebo lepszy. Złożone mechanizmy losowości i haszujące w prawie pełnej przestrzeni adresowej pamięci ram są dużo skuteczniejsze. Tutaj też jest niestety uruchamiane jądro jego systemu operacyjnego ale jest ono mniejsze.

Co do wymiany na inny moduł. Pozostaje jedna kwestia, czy ten moduł też jest sprawny i jak go sprawdzić. Bo jak włożysz drugą pamięć i na niej też się wszystko sypnie to zgodnie z tym założeniem stwierdzisz, że to nie pamięć i pójdziesz szukać przyczyn w innym miejscu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Pablo922

Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 08 kwie 2015, 18:21

Memtest86+ [Opinie]

Post14 kwie 2015, 08:47

Chodzi o bootowalny właśnie... ;] Tak jak pisałem ja sam miałem ze 4 przypadki jak przepuścił mi uwalony RAM, tak więc sorry, ale dla mnie ten program jest zerem w tym momencie i nikt mi nie przetłumaczy, że jest inaczej. :] Jeżeli chodzi o pewność sprawności to problem mam zgłowy, bo mam kupionym po jednym rodzaju każdej kości, więc mam 100% pewności, że działa poprawnie. Poza tym przecież zawsze można równie dobrze oddać do seriwsu. Samemu zdarzyło mi się skorzystać z takowej usługi i żaden serwis nie odmówił mi takiej przysługi. Ba, nawet z pożyczeniem zasilacza nie było problemu. :) Jak jesteście tak zapatrzeni w niego jak w św. obrazek to używajcie go sobie. Mam tylko nadzieję, że nie spotka Was taka przykra sytuacja jak mnie, że sprowadzi Was na manowce i tylko będziecie tracić czas na nietrafne weryfkikacje możliwych przyczyn.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Posty: 2851
Rejestracja: 25 gru 2013, 18:11
Kontaktowanie:

Memtest86+ [Opinie]

Post14 kwie 2015, 10:20

Hej, po co ta rozmowa, ze coś jest dobre a coś złe. Ciebie stać na posiadanie każdej pamięci w zapasie a drugiego nie, i co ten drugi jest gorszy od siebie??. Bo jak tak będziemy patrzeć, to naprawdę świat schodzi kompletnie na psy.

A druga kwestia to pożyczenie od kokoś się np. zasilacza, pamięci czy też procesora. Różni ludzie mieszkają, niektórzy się uczą itp, i jeśli spoko znajomy (kupel jest) to da a niektórzy nie mogą, bo się boją o swój sprzed, a to firmowy, a to plomby. To mi nie mów ze wystarczy iść do gościa i od ręki ci daje to, co chcesz. Może ktoś woli sprawdzić komputer na własna rękę a jeżeli już wyczerpie możliwości to wtedy można pokusić się o pożyczenie danego elementu od np. znajomego, lub oddać do serwisu.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.


Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pablo922

Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 08 kwie 2015, 18:21

Memtest86+ [Opinie]

Post14 kwie 2015, 10:28

No to robię taki myk, że idę do sklepu czy serwisu, zostawiam w zastaw ilość pieniędzy jaką dana część jest warta i nigdy nie spotkałem się z odmową, bo wtedy np. taki sprzedawca nic nie traci, bo nabije po prostu na kasę fiskalną sprzedaż i po problemie.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13381
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Memtest86+ [Opinie]

Post14 kwie 2015, 14:52

No tak, ale jak ja mam zrobić taki "myk" ?
Inwalida na wózku, brak kasy, do najbliższego sklepu/serwisu 30 km. :(
W ten sposób co zawsze proponujesz w tym oraz innych tematach to robi jedynie znajomy
informatyk który ma kilka stanowisk roboczych, odpowiednie urządzenia, części za 50 tys. zł.
a obok na następnej ulicy syna z dużą hurtownią.

Dla mnie oraz dla innych pozostaje sprawdzanie pamięci za pomocą odpowiedniego programu.
Nie wspomniałeś że mając zainstalowanych kilka pamięci można je sprawdzać oddzielnie ;)
Wkładając (podmieniając) pojedynczo kości ustalisz która to jest.

Kumasz/rozumiesz ?
bo osobiście mam od ponad 10 lat styczność z komputerami

:?:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Posty: 2851
Rejestracja: 25 gru 2013, 18:11
Kontaktowanie:

Memtest86+ [Opinie]

Post15 kwie 2015, 09:17

Pablo922 pisze:No to robię taki myk, że idę do sklepu czy serwisu, zostawiam w zastaw ilość pieniędzy jaką dana część jest warta i nigdy nie spotkałem się z odmową, bo wtedy np. taki sprzedawca nic nie traci, bo nabije po prostu na kasę fiskalną sprzedaż i po problemie.


No to wiadomo ze jak trzeba to się tak robi, ale nie o byłe g**** lecieć do sklepy brać na zastaw rzecz żeby sprawdzić komputer. Tak to to każdy potrafi, pół komputera wymienić i spoko chodzi. A może wystarczy 30 min więcej czasu poświecić i znaleźć tylko to, co powoduje dana usterkę.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.


Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników



  • Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości