Net Framework 4.0 czy warto instalować?

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
scarface

Użytkownik

Post17 paź 2010, 20:02

Witam , mam wersje 2.0 3.0 3.5 i teraz instalować 4.0 ? co tam jest nowego?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Net Framework 4.0

Post17 paź 2010, 22:26

Gdzieś na horyzoncie maluje się obraz nowej wersji zintegrowanego środowiska dla programistów Visual Studio i towarzyszącemu mu .NET Framework w wersji 4.0. Zanim pojawi się wersja finalna obu produktów warto przeczytać, co zaoferują w momencie ukazania się na rynku.Nowości w IDE i .NET Framework:

* Podgląd hierarchii wywołań ? umożliwia wizualne przedstawienie hierarchii odwołań do wskazanej metody z innych miejsc w kodzie.
* Szybkie wyszukiwanie ? szybkie wyszukiwanie wśród zdefiniowanych symboli w kodzie.
* Udoskonalone wsparcie dla różnych platform docelowych ? poza możliwością określenia platformy docelowej dla etapu kompilacji i określania zależności referencji pojawi się lepsze wsparcie multitargetingu w intelisense i toolbox.
* Wsparcie dla pisania i debugowania oprogramowania współbieżnego ? zintegrowane z .NET Framework Parallel Extensions oraz narzędzie pozwalające na łątwiejsze debugowanie i wizualizację równolegle działających wątków. Nowością jest także PLINQ (Parallel LINQ), który umożliwia wykonywanie dotychczasowych zadań w sposób zrównoleglony.
* Profilowanie i debugowanie XSLT
* Designer XSD

Nowości w ASP.NET:

* Statyczne identyfikatory kontrolek ? nowe możliwości generowania identyfikatorów kontrolek po stronie klienta ? ClientIDMode (Static i Predictable).
* Zintegrowana kontrolka wykresów (Microsoft Chart Control)
* Transformacje pliku Web.config ? upraszczają dystrybuowanie aplikacji pomiędzy różne środowiska docelowe dzięki zastosowainu transformacji wartości konfiguracji w pliku.

Nowości w jęzku VB.NET:

* Autoimplementowane właściwości
* Inicjalizaotry kolekcji
* Niejawne kontynuacje linii
* Wyrażenia w wyrażeniach lambda

Nowości w języku C#:

* Typy dynamiczne
* Parametry opcjonalne
* Nazwane i opcjonalne argumenty

Zgodnie z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ale ogólnie warto instalować to co nowe, gdyż zwyczajnie w końcu pojawi się aplikacja, która i tak do działania będzie potrzebowała tego pakietu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
scarface

Użytkownik

Post18 paź 2010, 00:18

Dzięki tylko ty tutaj pomagasz nikt inny nie chce przykre , lecz prawdziwe :|

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 paź 2010, 01:26

To nieprawda. Po prostu jak widzę post bez odpowiedzi to piszę. Każdy tak tu robi. Akurat to pytanie jest takie bardziej programistyczne. Inni pomagają w innych działach, XMan w sterownikach, djkamil podobnie, ponadto w Bezpiece (on, Andziorka, djarta), rokko w systemach, programach, każdy pomaga jak umie.

Z resztą zobacz ile wszyscy pomagają: memberlist.php?mode&sk=d&sd=d#memberlist

A to, że ja przyspamowałem trochę dzisiaj to już inna sprawa ;) ale ja to spamer jestem :D
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”